UOČI SRAZA SA SRBIJOM

Ladić: Naboj je velik, ali pobjeđujemo

12.10.2009 u 17:52

Bionic
Reading

'Mi želimo pobjedu i ništa drugo nas ne zanima', sukus je razmišljanja Dražena Ladića koji će u utorak u Varaždinu povesti svoju momčad u kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2011. protiv Srbije

Hrvatska reprezentacija U-21 broji posljednje sate priprema pred kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvu protiv Srbije. Pripreme su provedene u novoj bazi reprezentacije, Toplicama Sveti Martin, a izbornik Dražen Ladić vrlo je zadovoljan stanjem svoje momčadi. S prvim čovjekom mlade izborne vrste razgovarali smo u lobiju Spa Golfer Hotela ne samo o utakmici sa Srbijom koja je na rasporedu u utorak u Varaždinu, nego i o stanju u momčadi, golfu, medijskom tretmanu momčadi i željama navijača.

Reprezentacija U-21 Srbije sigurno spada u prvih pet momčadi tog uzrasta u Europi, a osim toga radi se o rivalitetu koji ipak nije samo sportski.
Radi se o izuzetno kvalitetnoj ekipi, ekipi s našeg podneblja s kojom nas veže ne baš lijepa povijest. Tenzije su zato visoke, naboj je veliki, no nama je važno da igrači ostanu mirni, da ih ne zahvati prevelika euforija. Srce je teško kontrolirati, ali razum mora biti racionalan, usmjeren na cilj. Trebamo biti svjesni da pravim pristupom i angažmanom možemo do rezultata.

Poznati ste ljubitelj golfa. Jeste li na novim golf terenima Toplica Sveti Martin educirali i svoje nogometaše o tom lijepom sportu?

Čudno mi je da moji dečki nisu došli u iskušenje zaigrati golf u slobodno vrijeme, pogotovo na ovako dobrim terenima, po ovako lijepom vremenu kakvo nas prati na pripremama. Meni je ipak puno ljepše biti na zraku, nego u sobi i igrati Play Station. Moram priznati da sam više očekivao od tih mladića, zato smo im pri dolasku i omogućili da isprobaju kako je to igrati golf.

A koji je prihvatljiv rezultat? Osvajanje boda ili samo pobjeda?
Nećemo biti zadovoljni bodom. Poraz od Cipra nam to ne dozvoljava. Želimo biti prvi u skupini, zanima nas samo pobjeda nad Srbijom!

Koliko Vi kao iskusan sportaš možete pomoći dečkima da ne 'zakuhaju'?
I našim i njihovim igračima u glavama je situacija iz bliže prošlosti, ali mi smo sportaši i moramo se izdići iznad toga. Naša satisfakcija moraju biti rezultat i dobra igra, a ne divljački startovi, nesportski potezi i slično. Upravo to im mi stariji i iskusniji objašnjavamo.

Što očekujete od varaždinskih tribina? Podršku koja će nositi naše nogometaše ili ipak priželjkujete malo komforniju atmosferu?
Atmosfera na tribinama nam je važna, no još je važnije da dečki na travnjaku budu pravi. Upravo zato je važno ne podleći euforiji, jer tribine će nositi igrače, a oni ipak moraju ostati racionalni.

Nakon toplica u Tuhelju prvi put ste u Toplicama Sveti Martin na Muri. Koliko je dobro mijenjati destinacije priprema?
Mislim da je izvrsno da smo promijenili destinaciju, jer imam dojam da je dečkima u Tuhelju već pomalo dosadno. Ovdje im je sve novo, uvjeti za trening su zaista izvrsni, uostalom, to i dokazuje da smo sve planirano smo i ostvarili. Podigli smo razinu tehničke izvedbe u čemu smo dosad imali dosta problema. Jasno, u pet ili sedam dana ne možemo puno toga ispraviti, no na tome radimo već neko vrijeme i rezultati su sve vidljiviji.

U prošlosti su se dosta često spominjali otkazi mladih reprezentativaca. Koliko ste zadovoljni odazivima danas?
Kad čovjek igra za svoju ulicu želi sudjelovati i pobijediti. Nažalost, mi u reprezentaciji još uvijek imamo problema. Ovi dečki koji su u momčadi trenutačno su najbolje što imamo, nedostaje nam tek par igrača koji su u reprezentaciji A, no mlada izborna vrsta polako dobiva fizionomiju i status kakav i zaslužuje. U početku mog mandata toga nije bilo. Bilo je anomalija koje su se tolerirale, preko koji se prelazilo. Danas toga više nema.

Koliko ste kao izbornik zadovoljni medijskim tretmanom?
Bez medija je teško pobuditi interes među navijačima. Nije mi jasno da je važnije u novinama napisati tko je pobijedio na kartama u Poreču gdje se priprema reprezentacija A, nego staviti koju crticu o ovim dečkima koji će danas, sutra postati nezamjenjivi igrači u nacionalnoj vrsti A.