POLJAK PONOVO JURI

Kubica sve iznenadio: Spreman na čudesni povratak u Formulu 1!?

07.06.2017 u 12:10

Bionic
Reading

Iako se vjerovalo da ne postoje izgledi da Robert Kubica ponovo vozi utrke Formule 1, testiranje koje je odradio u Valenciji ovog utorka pokazalo je da nije izgubio niti brzinu niti konstantnost, unatoč teškoj ozljedi šake koja ga je udaljila od sporta. Hoćemo li ga sljedeće sezone gledati u elitnom automobilističkom natjecanju?

Podsjetimo, Kubica je bio jedan od najvećih talenata svoje generacije, ali prije šest godina teško je ozlijedio desnu ruku, a brojne operacije nisu uspjele popraviti funkcionalnost šake pa se morao trajno povući iz sporta.

Poljski 32-godišnji vozač okušao se u međuvremenu u reliju, no nije ostvarivao rezultate kao u Formuli 1, a zatim je u posljednjih godinu dana testirao razne bolide: GP3, Formulu E i LMP2 automobil, no nije se u njima utrkivao.

Kada je najavljeno da će testirati F1 bolid Renaulta u Valenciji ovog utorka, vjerovalo se da je to tek očajnički pokušaj nostalgičnog čovjeka, ali mnogi su se prevarili. Robert Kubica odradio je 115 krugova i bio je brži od mladog Sergeja Sirotkina koji se također našao na stazi.

'Emocije su pomiješane. Ponosan sam zbog onog što sam ostvario, ali i tužan kad vidim što sam bio izgubio. Ne znam što budućnost donosi, ali znam samo jedno: radio sam naporno godinu dana da bih se pripremio za ovo i pokazao sam dobru brzinu i konstantnost na stazi u teškim uvjetima,' izjavio je zadovoljni Kubica i dodao:

'Pitao sam doktora je li moguće da nakon nesreće ipak vozim brže nego prije i rečeno mi je da je moguće. Um i tijelo sada imaju karakteristike koje nisu imali prije što pomaže prevladavanju fizičkih nedostataka.'

'Rekao sam vam da se neću vratiti u Formulu 1 bez kacige na glavi i niste me mogli vidjeti na utrkama. Zanima me samo utrkivanje,' zaključio je pobjednik F1 utrke u Kanadi 2008. godine te tako najavio ozbiljan pokušaj povratka u sport. Sponzore mu ne bi trebalo biti teško naći, a zainteresiranih momčadi uoči sljedeće sezone sigurno će biti...