LEGENDA O LEGENDI

Križaj: Samo čovjek kao Ivica može biti veliki sportaš

21.01.2012 u 11:49

Bionic
Reading

Iako je većina današnjih skijaških fanova odrasla uz pobjede Janice i Ivice Kostelića, srednju i stariju generaciju sjećanja zasigurno vežu uz još jednu legendu 'bijelog cirkusa', predstavnika bivše države - Slovenca Bojana Križaja

Bojan Križaj svakako je najveće ime slovenskog muškog skijanja, uz pokojnog Roka Petroviča jedini koji je osvojio Mali Kristalni globus, a bilo je to sada već daleke 1987. godine, u vrijeme kada je snježnim stazama harao Švicarac Pirmin Zurbriggen. Križaj je ostvario osam slalomskih pobjeda u svjetskom kupu te osvojio srebro na SP-u u Schladmingu 1982. godine.

Naravno, kao bivši skijaš, Križaj još uvijek pomno prati sve što se događa u skijanju, iako o njemu ne želi javno govoriti. No uz veliku asistenciju svojeg prijatelja, dr. Milana Žvana, autora brojnih skijaških knjiga, između ostalih i knjige 'Skijajmo zajedno' koju supotpisuju i Bojan Matković te Srećko Ferenčak, Križaj je ipak pristao na razgovor za tportal.hr.

Prošlog vikenda u Wengenu Ivica Kostelić sjetio se velikana poput Ingemara Stenmarka, što, nažalost, u današnje vrijeme nije baš često, da se mlađi sjete skijaša iz bivših vremena.

'Kao prvo, Ivica je sportaš od glave do pete. Po skijanju, treninzima, shvaćanju, ali i prema odnosu spram sportaša, posebice starije generacije. I naravno da mi je uvijek drago kada se netko sjeti te moje genracije, što znači da se i ti rezultati još uvijek cijene i vrednuju', u uvodu je rekao Bojan Križaj te nastavio lijepim tonovima govoriti o Ivici.

'Imam izuzetno veliko poštovanje prema njemu, i kao sportašu, i kao čovjeku, a samo takav čovjek može biti vrhusnki sportaš.'

S obzirom na to da ste dugo skijali, iznenađuje li vas podatak da je Ivica do Velikog Kristalnog globusa došao sa 32 godine, dok su mnogi prije njega, poput već spomenutog Stenmarka, Carla Janke, Aksela Lunda Svindala, to postigli sedam, osam pa čak i deset godina mlađi?

'Promijenila se struktura u godinama među skijašima, razmišljanje, profesionalni pristup. Ivica je imao 32 godine, ali Miller je imao 31, dakle i on je tu negdje s godinama. U moje vrojeme nije bilo toliko profesionalizma, tko je nešto zaradio, bio je ometan na olimpijskim igrama, a skijaši su novac dobivali 'ispod stola'. Sport nije iluzija, danas je sport veliki posao.'

Koliko Ivica može još trajati, s obzirom na godine i ozljede koje su ga dugo pratile?

'Ovo o profesionalizmu jako se dobro vidi na njegovu primjeru. Izuzetno puno ulaže u sebe, jako puno trenira i drago mi je da je kroz skijanje uspio nešto i zaraditi. A sada je sve pitanje motiva, iako sam već rekao da je Ivica izuzetno veliki sportaš i skijaš. Razumio bih ga da, s obzirom na ozljede, kaže da ne može više i treba mu dati apsolutnu podršku.'

Skijanje je danas vrlo izjednačeno, pa je nezahvalno prognozirati rasplet, ali možda kao bivši skijaš možete procijeniti tko bi mogao slaviti na kraju godine?

'Kada bih bio toliko pametan i precizan, bilo bi sjajno. Nažalost, skijanje je takav sport u kojem jedna utrka može promijeniti sve. Padovi i ozljede ovdje su važan faktor i zato je nemoguće bilo što prognozirati. Naravno, držim palčeve za Ivicu, ali ponavljam, teško je baviti se prognozama.'

Pa ni kada bi se slovensko skijanje moglo vratiti u vrh svjetskog kupa?

'Ne želim uopće govoriti o tome. Van sam 'stroja', prekinuo sam kontakte, jer sada je drugi gazda i neka radi kako misli da je najbolje. Svoju sam priču u slovenskom skijanju završio', zaključio je Bojan Križaj razgovor za tportal.hr.

A mi držimo palčeve da Ivica već ovog vikenda razveseli i nas, ali i Križaja te da u Kitbühelu preuzme vrh od Hirschera.