SuperSport Festival Pokera

Krenuo od nule iz studentskih klupa, a sada uspješno balansira između obitelji i pokera

19.10.2017 u 08:30

Bionic
Reading

Zagrepčanin Boris Kuzmanović profesionalni je pokeraš, iza kojega je osam godina igre. Na turnirima je sjedio za stolom s najvećim svjetskim facama, a cilj mu je, kao uostalom svakom od njih, zaigrati u Las Vegasu

Pravila pokera svladao je 2008., a godinu dana kasnije ova se igra u njegovu slučaju pretvorila u posao. Krenuo je iz studentskih klupa, a danas uspješno balansira između omiljene mu igre i uspješne, sretne obitelji…

'Jednom kada se počne zarađivati dovoljno novca da se ne radi druge poslove, onda se može reći da igrate profesionalno', sažima svoju priču Kuzmanović.

Pravila igre brzo je naučio, no iako je u travnju, na prošlogodišnjem Supersport festivalu, osvojio treće mjesto i premiju od 4560 eura, nije se opustio... Strategiju još i sada svakodnevno usavršava i brusi.

'Svaki dan vježbam, učim, čitam nove materijale i gledam nove videosnimke. Dok su nekada, kada sam kretao u ovo, knjige bile osnovni izvor informacije, sada se sve uči pomoću videosnimki i raznih programa, takozvanih solvera', objašnjava on.

I kada si u samom vrhu, učenje ne prestaje. Strategije se mijenjaju, a igrači im se prilagođavaju.

'Ne može se reći - e sada sam sve naučio. Nema toga ovdje', objašnjava Boris, kojemu su na počecima uzor bile zvijezde koje je gledao na televiziji dok igraju velike turnire. Sada je tu formulu malo promijenio.

'Uzor su mi oni koji uspijevaju dobro izbalansirati obiteljski život, uložiti dovoljno vremena i truda da su uspješni u pokeru, ali jednako tako i s obitelji', otkriva on.

Ritual prije turnira već je uhodao. Postoji nepisano pravilo kojega se pridržava - za stol sjeda odmoran i naspavan.

'Trudim se biti odmoran jer se turniri nekada igraju po cijeli dan. Znaju potrajati i preko 13 sati. Teško je ako dođeš nenaspavan i iscrpljen. Ako se turnir igra na internetu, još je teže nego onaj uživo - zahtijeva puno veću koncentraciju jer se istovremeno igra na više stolova i donosiš više odluka u puno kraćem vremenu. Na turnirima uživo donosiš jednu odluku u tom trenutku, a novu za pet, deset, 15 minuta, ovisno koliko je ruku u igri', opisuje atmosferu na turnirima ovaj profesionalni igrač pokera.

Pitamo ga - koji su mu onda draži?

'I jedni i drugi imaju svoje prednosti. Uživo su puno lakši jer je na njima više rekreativaca pa je očekivano i veći profit dok su ovi na internetu dobri jer ne morate nikamo putovati nego sjediti kod kuće zavaljeni u fotelju ili se prebaciti na kauč i odmoriti. Prednost turnira uživo je to što putujete, posjetite različite destinacije', odgovara on.

Barcelona mu je među dražim lokacijama gdje je igrao u Europi, a na karti je vrlo malo mjesta koja nije obišao. Želja mu je, uostalom kao i svakom pokerašu, zaigrati u Las Vegasu.

'Naravno da bih išao ondje. Nedostatak je to što se u Las Vegas ne isplati ići na pet ili 15 dana, nego barem na mjesec, a troškovi tih putovanja jako su veliki. Vjerojatno ću ići, samo još nemam definirano kada. Ondje su najveći turniri s najvećim nagradama', sažima Boris.

Radno vrijeme igrača pokera počinje nakon 17 sati, tada startaju turniri, i proteže se do ponoći, ponekad čak i do jutra.

Zbog toga će Boris reći kako su dvije najvažnije odlike svakog pokeraša – marljivost i disciplina.

'Čak i najbolji igrači u pojedinim segmentima igre nešto su lošiji, ali onaj koji disciplinirano i marljivo radi na svojim skilovima može ih popraviti. Tako je uostalom u svakom poslu - koliko uložite u sebe, toliko će vam se vratiti. Dobro, u pokeru baš ne mora biti uvijek tako, zbog faktora sreće. Nekome će se vratiti iako nije uložio puno, ali je jednostavno imao sreće, bio u pravo vrijeme na pravom mjestu', kaže Kuzmanović te dodaje da mu je teško pobrojati na koliko je turnira do sada sudjelovao.

Dok ih je uživo odigrao puno više nego stotinu, na internetu je iza njega preko 1000 turnira.

Priznaje kako u svijetu pokera ima i vrlo uspješnih žena, od kojih je znao izgubiti, ali globalno, dodaje, one još nisu bolje od svojih muških kolega.

'S nekima od najboljih pokeraša svijeta bio sam na turniru, ponekad smo se baš našli i za istim stolom. Teže je igrati protiv njih. Može ih se pobijediti. Svakoga se može pobijediti. No ako se gleda dugoročno, kao i velik broj dijeljenja, ruku i turnira, kvaliteta mora doći do izražaja', objašnjava ovaj profesionalni igrač pokera.    

A kako je biti profesionalni igrač pokera u Hrvatskoj, pitamo ga.

'S obzirom na uvjete, rekao bih jednostavno. Puno lakše je biti pokeraš i zarađivati solidan novac nego raditi za naše standardne plaće, koje su nikakve. U Europi je nešto drugačije jer imaju bolju perspektivu i puno lakše zarađuju veće svote uobičajenim poslovima', odgovara nam ovaj uspješni hrvatski profesionalni igrač pokera te zaključuje:

'Sve je teže biti uspješan. Sve je više kvalitetnih igrača, znanje je dostupnije, konkurencija jača, ali ljudi ne rade dovoljno ili rade jednako kao i prije nekoliko godina pa su im rezultati lošiji.' 

Tko su najpoznatiji pokeraši u svijetu? 

Daniel Negreanu među najpoznatijim je svjetskim pokerašima. Ovaj 43-godišnji igrač rumunjsko-kanadskog porijekla sanjao je postati profesionalnim biljaristom. Oženjen je, a supruga mu je također u profesionalnim pokeraškim vodama. Sudjelovao je i pobjeđivao na najpoznatijim svjetskim turnirima. Autor je više knjiga kao i tekstova o pokeru, a igri sada podučava i nove generacije. 

Phil Hellmuth američki je profesionalni igrač pokera. Na turnirima uživo zaradio je više od 21,75 milijuna dolara i tako dospio na osmo mjesto najplaćenijih svih vremena. Prepoznatljiv je po tome što obično svoje mjesto na turnirima zauzima dugo nakon što oni počnu. Oženjen je, supruga mu je psihijatrica, a u braku imaju dvoje djece. 

Phil Ivey također je američki profesionalni igrač pokera koji je na svoj bankovni račun pohranio višemilijunske iznose osvojene na turnirima. Završio je i u Kući slavnih pokeraša. Poznat je pod nadimkom Fenomen dok ga drugi nazivaju 'Tigerom Woodsom pokera'.

Sadržaj omogućuje SuperSport