NA REDU JE PRVA

Kreću utakmice odluke za Kraljice šoka; evo od kuda sve prijeti opasnost za Hrvatice

07.12.2023 u 06:25

Bionic
Reading

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija završila je prvi dio natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Goteborgu osvajanjem 2. mjesta. Ispred njih je prema očekivanju, Švedska. U drugi krug domaćin je prenio četiri, a Hrvatska i Senegal po jedan bod

Put do toliko željenog četvrtfinala time je znatno otežan, ali nije i nemoguć. Za ostvarenje toga sna, Hrvatska mora pobijediti u sva tri preostala susreta i čekati malu pomoć Švedske. Na početku drugog kruga mora pobijediti Crnu Goru.

O toj reprezentaciji znamo sve. Koliko god je mnogima smetalo što smo s njima igrali prije desetak dana, a pretpostavljali smo da ćemo se naći u drugom krugu SP-a, to uopće nije tako loše. Oba izbornika/ca znaju dobre i loše strane suparnika i ostaje samo da vidimo tko će biti raspoloženiji u četvrtak, piše HRS.

Prije manje od godinu dana, Crna Gora je bila brončana na Europskom prvenstvu u Sloveniji. Od tada do Švedske, doživjela je dosta promjena. U ekipi više nema njezinog zaštitnog znaka punih 15-tak godina, Jovanke Radičević koja se oprostila od reprezentacije. Rukometu je zbogom rekla Ema Alivodić, ozlijeđena je iznimno važna vanjska igračica Đurđina Jauković, a zbog sukoba s klubom, izbornica Bojana Popović nije pozvala super iskusnu Milenu Raičević. No, tu je još uvijek 12 igračica koje su lani osvojile broncu u Sloveniji.

Na vratarskim pozicijama nalaze se nova kapetanica Marina Rajčić (30 god., Magura Cisnadie CS, Rum) i naša Marta Batinović (nekada Žderić). S 37/67 ili 55% obrana, ona je službeno prva vratarka ovog prvenstva. Igrom crnogorske reprezentacije dirigirat će prije svih iskusna Itana Grbić koja je članica Krim Mercatora. Tu je i polivalentna, naša Sinjanka Matea Pletikosić koja također ima crnogorsko državljanstvo i sjajno ove sezone igra u rumunjskom CSM Corona Brašovu. Crnogorska izbornica koristi je praktički na sve tri vanjske pozicije, jer je vrlo brza, okretna, inteligentna i sjajno surađuje s crtom.

  • +3
Hrvatska - Kina, rukometašice, SP, 3.12.2023. Izvor: EPA / Autor: BJORN LARSSON ROSVALL

Crta pak, tu je Crna Gora iznimno jaka. Prvo ime na tom mjestu je izvanredna Tatjana Brnović (Krim Mercator). Ona je gotovo sama pobijedila Mađarsku. Trenutačno je na učinku 8/12 ili 67 %. Ali tu je još mnogo zarađenih isključenja, sedmeraca, a o obrani da ne govorimo. Tu su još Ivana Godeč (Budućnost Bemax) te Bobana Klikovac (SCM Ramnicu Valčea) koja se u nacionalnu ekipu vratila nakon tri godine

Na krilima su nama dobro poznata Dijana Mugoša (bivša članica Podravka Vegete, danas je u SCM Craiovi s našom Dejanom Milosavljević). Ona je prvi strijelac Crne Gore na Svjetskom prvenstvu s učinkom od 20 pogodaka iz 27 pokušaja, odnosno među četiri najbolje na cijelom prvenstvu. Do nje, na toj strani je još Ivona Pavičević (Budućnost). Na desnoj strani su Nina Bulatović (CS Gloria 2018 Bistrita Nasud) te mlada Anastazija Marsenić (20 god., Budućnost). Zanimljivo, crnogorska izbornica Dijanu Mugošu je u jednoj fazi utakmice s Mađarskom koristila na desnom krilu, jer joj je trebala čvrsta ruka na toj strani u obrani.

  • +5
Hrvatska - Senegal, SP rukometašica 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

Ukupno sedam igračica na vanjskim pozicijama ima naš južni susjed. Dio ih je jako iskusan, Jelena Despotović (29 god., FTC Kezilabdasport), Tanja Ivanović (27 god., Budućnost), Đurđina Malović (27 god., SCM Craiova), a dio sasvim mlad poput Jelene Vukčević (18 god., Budućnost), Andrijana Popović (21 god., Budućnost) ili Nada Ćorović (23 god., ES Besancon Feminin) koja je debitantica.

Crnu Goru vodi jedna od najboljih rukometašica svijeta svih vremena. Bojana Popović višestruka je pobjednica Lige prvaka, tri puta najbolji strijelac toga natjecanja, 12 naslova nacionalnih prvaka Jugoslavije, Danske i Crne Gore. Ima olimpijsko srebro 2012., svjetsku broncu kao igračica 2001. godine. Kao trenerica pak, europsku broncu iz Slovenije prošle godine. Crnu Goru samostalno vodi od 2021. godine.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati

Nastup na Svjetskom prvenstvu 2023. godine, sedmi je za Crnu Goru. Najbolji rezultat do sada im je 5. mjesto iz Japana 2019. godine. Inače, na ovogodišnjoj smotri su u prvoj fazi natjecanja u skupini pobijedile Kamerun 25:11, zatim Paragvaj 41:26 i na kraju Mađarsku 24:18.

Hrvatska više nema pravo na pogrešku ukoliko želi do četvrtfinala. Stoga se nadamo da će dobre faze igre, a bilo ih je u svakoj od tri do sada odigrana susreta, napokon spojiti u jednu pravu predstavu i da će Hrvatska ostati u igri za ulazak među osam najboljih i nakon susreta protiv Crne Gore.