ovog utorka i srijede

Kreće završnica najspektakularnijeg klupskog natjecanja; s dvije reprize finala u zadnje tri sezone, s dva hrvatska igrača u važnim ulogama...

06.04.2021 u 07:50

Bionic
Reading

U utorak i srijedu osam preostalih klubova u utrci za naslov pobjednika Lige prvaka odigrat će prve četvrtfinalne utakmice u kojima ćemo svjedočiti reprizi prošlogodišnjeg finala (Bayern - PSG), prvog, a nažalost ne i posljednjeg u pandemijskim uvjetima, kao i onog odigranog prije tri godine (Real Madrid - Liverpool) u kojem su Madriđani po 13. put uzeli 'trofej s velikim ušima'. Hrvatska će imati dva svoja igrača u četvrtfinalu ovosezonskog izdanja LP-a, a prijenose možete gledati i u programu Arenasporta (MAXtv)

U utorak, 6. travnja, Manchester City će na Etihadu ugostiti Borussiju Dortmund, a Real Madrid će na svom pomoćnom stadionu Alfredo Di Stefano biti domaćin Liverpoolu. U srijedu, 7. travnja, Bayern i PSG će igrati na Allianz Areni, a Porto i Chelsea će odigrati prvu od dvije utakmice na neutralnom terenu, što u ovom slučaju predstavlja stadion Sanchez-Pizjuan u Sevilli.

Prema trenutačnoj formi reklo bi se da Manchester City i Bayern kao prilično veliki favoriti ulaze u četvrtfinalne dvoboje, Porto je u blagoj prednosti u odnosu na Chelsea, a Real i Liverpool s podjednakim izgledima ulaze u borbu za polufinale.

Ozljeda Sergija Ramosa, zarađena tijekom reprezentativnog nastupa u kvalifikacijama za SP 2022., ostavit će veliku rupu u Realovom zadnjem obrambenom redu, a Mo Salah i Diogo Jota su u subotu razmontirali Arsenal u Londonu i najavili da se momčad Jürgena Kloppa ponovno vraća u formu.

Obje su momčadi glatko prošle suparnike u osmini finala Lige prvaka; Liverpool protiv RB Leipziga s dvaput po 2:0 uz golove Salaha i Manea u obje utakmice, gdje su lukavi Liverpoolovi napadači iskoristili pogreške u obrani njemačke momčadi, dok je Real s ukupnih 4:1 izbacio Atalantu koja je bila opasnija nego što to pokazuje konačan rezultat.

U međusobnim dvobojima u europskim natjecanjima obje su momčadi ostvarile po tri pobjede, ali Real je pobjeđivao u posljednja tri sraza, uključujući finale 2018. odigrano u Kijevu, u kojem je madridska momčad slavila s 3:1, a Gareth Bale postigao dva pogotka u završnici.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Bale je svoj europski put u ovoj sezoni završio u osmini finala Europske lige na posudbi u Tottenhamu protiv Dinama, pa će Realove najveće uzdanice u ovom dvoboju biti Karim Benzema i Luka Modrić. S druge strane Mohamed Salah i Sadio Mane ponovno podsjećaju na dvojac koji je bio strah i trepet za sve obrane.

Luka Modrić jedan je od dvojice hrvatskih igrača u četvrtfinalu Lige prvaka.

  • +14
Real Madrid - Atalanta Bergamo, Liga prvaka, 16.3.2021. Izvor: EPA / Autor: JuanJo Martin

Manchester City je prošle godine izgubio utrku za naslov prvaka Engleske od Liverpoola, ali Guardiola ove sezone ponovno vodi momčad prema naslovu. Ono što mu još nedostaje u trenerskoj biografiji za mandata u Cityju je Liga prvaka. 'Građani' su jedini klub u ovogodišnjem četvrtfinalnom društvu koji nije osjetio ni što to znači igrati u finalu elitnog europskog klupskog natjecanja.

Borussia Dortmund je svoj europski naslov osvojila već davne 1997. i navijači 'žuto-crnih' bi silno željeli svoju momčad ponovno vidjeti u velikom finalu. Momčad koja ima Erlinga Haalanda, koji je prije 21. rođendana te u samo 14 utakmica u Ligi prvaka uspio postići 20 golova, svakako je vrijedna svakog poštovanja.

No, sudeći prema recentnim rezultatima, Borussia će teško zaustaviti uigran Guardiolin stroj. Subotnjim porazom od Eintrachta u Dortmundu Borussia je ostala sedam bodova iza momčadi iz Frankfurta u borbi za plasman u Ligu prvaka, a o borbi za domaći naslov praktično se na Westfalenu prestalo razmišljati već nakon prvog dijela prvenstva. Liga prvaka tako ostaje jedino natjecanje u kojem Borussia još može razveseliti svoju vjernu navijačku populaciju.

U srijedu će Bayern protiv PSG-a istrčati bez Roberta Lewandowskog, najboljeg svjetskog napadača i jednog od najzaslužnijih za sve trofeje koji su u München stigli prošle godine. No, Parižani ove sezone ne djeluju jednako ubojito kao momčad koja je opasno prijetila Bavarcima u prošlogodišnjem lisabonskom finalu, prije nego što je Kingsley Coman u 59. minuti postigao pogodak vrijedan naslova prvaka Europe.

Istina, na Mbappeov pogon je Paris Saint-Germain u dvije utakmice razmontirao Koemanovu Barcelonu, ali Pochettinova momčad je uoči prvog dvoboja s Bayernom izgubila domaći derbi i prvo mjesto u sudaru s Lilleom na Parku prinčeva. Bayern je, pak, i bez Lewandowskog slavio na gostovanju u Leipzigu te tako stvorio sedam bodova prednosti pred najbližim pratiteljem u borbi za još jedan naslov prvaka Njemačke.

  • +8
PSG - Barcelona, osmina finala Lige prvaka, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Mnogo neizvjesnosti trebao bi ponuditi sudar Porta i Chelseaja. Portugalci su neočekivano izbacili Juventus u osmini finala, kad su u 25. minuti produžetka u Torinu, s igračem manje postigli pogodak vrijedan plasmana u četvrtfinale. Chelsea je u dvije utakmice s neprepoznatljivim Atleticom postigao tri pogotka bez da je ijedan primio.

Međutim, loša najava za poklonike londonskog kluba uoči nadolazećih obračuna na neutralnom terenu u Sevilli, prvenstveni je poraz na Stamford Bridgeu 2:5 od West Broma. Čekanje 'u zasjedi' i brzi kontranapadi bili su recept kojim je kandidat za povratak u drugoligaško društvo prekinuo niz od 14 utakmica bez poraza kojim se mogao pohvaliti Thomas Tuchel otkako je na klupi Chelseaja zamijenio Franka Lamparda.

Engleskoj momčadi na ruku ide tradicija u međusobnim dvobojima, čak pet pobjeda, remi i samo dva poraza u osam utakmica, ali pet puta je pobjednika od poraženog u tim dvobojima dijelio samo jedan gol.

U momčadi Chelseaja Hrvatska ima još jednog svog igrača, a to je Mateo Kovačić.

Putnike za polufinale doznat ćemo 13. i 14. travnja kad su na rasporedu uzvratne četvrtfinalne utakmice.

Liga prvaka, četvrtfinale - prve utakmice

6. travnja

  • Man. City - Borussia D. (21.00)
  • Real Madrid - Liverpool (21.00)

7. travnja

  • Porto - Chelsea (21.00)
  • Bayern - PSG (21.00) Liga prvaka,

četvrtfinale - uzvrati

13. travnja

  • Chelsea - Porto (21.00)
  • PSG - Bayern (21.00)

14. travnja

  • Borussia D. - Man. City (21.00)
  • Liverpool - Real Madrid (21.00)