ZAPOČINJE 95. SEZONA

Kreće veliko ludilo NHL-a!

06.10.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Po svemu sudeći, 95. sezona NHL-a bit će spektakularna i svakako neizvjesnija od prethodne. Boston brani naslov, a uz aktualne prvake za najveće favorite slove San Jose, Pittsburgh i prošlogodišnji finalisti Vancouver

Za razliku od kolega iz NBA lige, čiji je početak odgođen zbog štrajka igrača te NFL-a koji je započeo na vrijeme, ali također uz veliki upitnik zbog problema na relaciji vlasnici klubova i igrači, NHL liga, najjača hokejaška liga svijeta spremna je za start. Kod hokejaša nema zaostataka (premda ih je u prošlosti itekako bilo) i sad se samo čeka podbacivanje prvog paka. Po svemu sudeći, 95. sezona NHL-a bit će spektakularna i svakako neizvjesnija od prethodne.

Branitelji naslova su Boston Bruinsi, no analitičari ih ne svrstavaju u najuži krug favorita za novu pobjedu. San Jose Sharksi su prvi favoriti, tu negdje su i Pittsburgh Penguinsi bez obzira na to što je njihova ultra zvijezda Sidney Crosby još na listi ozlijeđenih, pa tek onda slijede Bruinsi i Vancouver Canucksi koji se još oporavljaju od poraza u sedmoj utakmici prošlosezonskog finala. Visoko kotiraju i Washington Capitalsi te LA Kingsi koje predvodi zaista odlični Anže Kopitar.

Bit će to i posljednja sezona dvojice velikana - Teemua Selänea, koji je prošle godine s navršenih 40 godina ostvario 80 poena u 73 odigrane utakmice, i Nicklasa Lindströma, najskupljeg igrača Detroit Red Wingsa. Obojica su dobrano zagazila u peto desetljeće života, no i dalje su među najboljima na svijetu. Valja svakako naglasiti i povratak Jaromira Jagra u NHL nakon tri godine igranja za Avangard Omsk u KHL-u, a nakon Pittsburgha, Washingtona i New York Rangersa, njegova nova destinacija su Philadelphia Flyersi. Slavnom Čehu treba samo jedan bod da prijeđe granicu od 1.600 u karijeri.

NHL u Europi

Ove sezone 'regularni' dio NHL-a će trajati 185 dana, a sedam kanadskih i 23 američka kluba odigrat će točno 1.230 utakmica do doigravanja. Slavni Winter Classsic na rasporedu je 2. siječnja, a odigrat će ga NY Rangersi i Philadelphia Flyersi.

Anheim Ducksi, Buffalo Sabresi, LA Kingsi i NY Rangersi odigrat će i četiri utakmice u tri europska grada.

Posebnu pažnju Kanađani pridaju povratku Winnipeg Jetsa u NHL. Nakon 15 godina tuge u taj grad s nešto više od 600 tisuća stanovnika, smješten uz jezero Winnipeg, peto najveće u Kanadi i 11. najveće u svijetu, franšiza je vraćena u grad koji živi samo za hokej. Ulaznice su rasprodane za tri (!) sezone unaprijed i tamo se očekuje apsolutno ludilo (uostalom, pogledajte video s prve domaće utakmice u predsezoni). Rezultat im je nebitan, samo da se igra!

Hrvata u NHL-u, naravno, nema, no ima nekolicina Kanađana hrvatskog podrijetla. Golman Mark Dekanich uzdanica je Columbus Blue Jacketsa i s vremenom bi mogao istisnuti Stevea Masona s pozicije prvog golmana kluba, Cory Sarich će petu godinu za redom biti čovjek od povjerenja u obrani Calgary Flamesa, Willie Mitchell, čija je majka Hrvatica, suigrač je slovenskom supermenu Kopitaru u Kingsima, a Marc-Eduard Vlasic će sa Sharksima loviti Stanley Cup. U San Joseu je svih šest godina svoje HNL karijere i s obzirom na to da ima tek 24 godine, od njega se očekuju velike stvari.

U New York Islandersima igraju mlađahni braniči, 22-godišnji Mark Katic i 21-godišnji Travis Hamonic, Mark Fistric igra već petu sezonu u Dallas Starsima, a Viktor Oreskovich s Vancouverom će pokušati napraviti onaj jedan ključni korak prema osvajanju najvrednijeg trofeja u svijetu hokeja. Prošle sezone samo je Boston bio bolji od njegovih Canucksa.

'Go Jets Go' - ludnica u Winnipegu na prvoj utakmici predsezone