ISTINSKI SPEKTAKL

Kreće nova F1 sezona: Čeka nas drama i puno nepoznanica!

07.03.2014 u 10:58

Bionic
Reading

Nakon gotovo četiri mjeseca iščekivanja, veliki oktanski spektakl samo što se nije vratio. U Melbourneu 16. ožujka počinje nova sezona Formule 1, bez jasnih favorita za osvajanje titule…

Ovo je godina koja bi Formulu 1 mogla okrenuti naglavačke. Nova tehnička pravila, kao i novi komplicirani te skloni kvarovima motori učinit će utrke neizvjesnijima nego ikad! S dominacijom jednog vozača i jednog bolida je gotovo. Jasnog favorita za osvajanje naslova nema, a za ljubitelje Formule 1 u Hrvatskoj sjajna je vijest da će slobodne treninge, kvalifikacije te sve utrke moći pratiti na MAX GP, novom kanalu MAXtv-a!

Ferrari, Mercedes, McLaren i Williams. Svi se nadaju prekinuti pobjedničku seriju Red Bulla, koji je posljednje četiri sezone uzimao dvostruku krunu, a Sebastian Vettel u tom razdoblju postao treći najuspješniji vozač u povijesti sporta.

Mladi 26-godišnji Nijemac ima četiri titule u nizu, osam pobjeda na zadnjih osam utrka i pokušat će u novoj sezoni srušiti brojne rekorde te se izjednačiti sa svojim uzorom Schumacherom, koji je jedini pet puta zaredom uzimao naslov svjetskog prvaka. No, Red Bull nije izgledao nepobjedivo na testiranjima ove godine i Seb bi se mogao naći daleko od vodećih, barem na početku sezone.

Muke Red Bulla trebali bi iskoristiti oni koji već dugo čekaju svoj povratak na vrh: bivši svjetski prvaci Lewis Hamilton, Fernando Alonso i Kimi Raikkonen. Šansu iz drugog plana tražit će Felipe Massa i Nico Rosberg, a ne treba otpisati niti Jensona Buttona te talentiranog Nicu Hulkenberga.

Bit će ovo i najemotivnija sezona u posljednja dva desetljeća. Nažalost, najtrofejniji vozač svih vremena Michael Schumacher već dugo se nalazi u komi i misli svih sudionika utrka bit će usmjerene prema njemu, a sigurni smo da će vozači Ferrarija i Mercedesa svoje pobjede posvetiti upravo njemu i njegovom oporavku.

U 2014. godini čeka nas 19 utrka, a po prvi put među njima u listopadu i Velika nagrada Rusije. Vraća se u kalendar i utrka u Austriji. Novost su također dvostruki bodovi na zadnjoj utrci sezone, koja će se ovaj put održati 23. studenog u Abu Dhabiju.

Sve je spremno za spektakl, koji počinje na briljantnoj uličnoj stazi Albert Park u Melbourneu od 14. do 16. ožujka. Vozačima omiljena staza uvijek ponudi dosta neizvjesnosti, a nerijetko i pregršt sudara te preokreta u završnici. U svakom slučaju, nešto što pravi ljubitelj automobilizma nikako ne bi smio propustiti…