Hrvatski izbornik otvoreno

Krajan otkrio lukavi trik kojim se koriste treneri, a o Ćoriću kaže: Da bi bio najbolji, moraš biti lud!

31.10.2018 u 14:24

Bionic
Reading

Uoči finalnih dvoboja Davisova Cupa protiv SAD-a hrvatski izbornik Željko Krajan dotakao se aktualnih tema s naglaskom na formu Čilića i Ćorića, a otkrio je i tko je za njega najveći tenisač svih vremena

U velikom razgovoru za Sportklub televiziju 39-godišnji Željko Krajan otkrio je pravi razlog Marinovih velikih problema, gdje vidi Bornu Ćorića za nekoliko godina, objasnio je sve oko nesuglasica između njega i Mate Pavića, predvidio je Đokovićevu dominaciju u razdoblju koje slijedi, a na pitanje tko je za njega najveći tenisač svih vremena nakon kraćeg razmišljanja je rekao – Roger Federer. Objasnio je i zašto… Dotakao se i novog formata Davis Cupa te forme dva naša najbolja tenisača.

Detaljno je Krajan govorio i o ženskom tenisu s naglaskom na jednu od najujednačenijih sezona u povijesti ženskog tenisa.

'Da, nema više dominantnih igračica poput Azarenke, Serene. Otvara se prostor za neke druge, ali isplivat će prije ili kasnije opet neko novo veliko ime. Puno je faktora koji dovode do toga, no ne mislim da pati kvaliteta, mislim da danas top 20 igraju puno bolje nego prije 10 godina', kazao je Krajan koji je trenutačno osobni trener Polone Hercog, a prije nje trenirao je Dinaru Safinu, Dominiku Cibulkovu i našu Anu Konjuh.

Zanimljiv odgovor dao je Krajan i na incident koji se dogodio na US Openu gdje je glavnu uloga imala Serena Williams zbog nedopuštenog primanja trenerskih uputa:

'Sudac u tom meču - koliko god ima krivnje i Serena - pretjerao je, prebrzo je dao opomenu. Svi koji smo u tenisu, koji sjedimo u boksu, znamo da coaching postoji. Uvijek postoje neki znakovi', kazao je veliku trenersku istinu Krajan.

Tema o formi Nadala, Federra i Đokovića te problemi koje prvu dvojicu muče s ozljedama sama od sebe se nametnula:

'Već dugo se najavljuje smjena u tenisu, ali nikako da se dogodi. Ova trojica toliko su kvalitetni da je teško od nove generacije očekivati da brzo dođu i nadvladaju ih'.

Na pitanje hoće li Đoković vladati u predstojećem razdoblju, Krajan kaže:

'Sigurno, sljedeće godinu-dvije.'

Na pitanje tko je najbolji tenisač svih vremena, Krajan kaže:

'Ako idemo težiti perfekciju tenisa, tu se nameće samo Federer. Razdoblje kad je svoje mečeve dobivao sa 6-2, 6-1 i 6-3, 6-1... to su za muški tenis nepojmljivi rezultati! To je perfekcija koju teško ikad itko može ponoviti. Teško je shvatiti ljudima koliko je genijalno sve što radi. Ali, Đoković je jedno vrijeme bio jako blizu.'

Dotakao se Krajan i Borne Ćorića t enjegove forme. Na pitanje u čemu je najviše napredovao kaže:

'U izgradnji poena, u sposobnosti završavanja izmjena. Uvijek je imao defenzivu i noge, ali mu je nedostajalo snage u završnici. I servis mu se jako popravio, iz terena sada može biti opasan', dodavši:

'Bekend je jedan od najboljih već sada, a važno je što je promijenio stav prema forhendu. Prihvatio ga je kakav jest, radi na njemu maksimalno s novom ekipom i s tim je dobio oružje da može završavati poene. Više se ne plaši ni izlazaka na mrežu. Dobio je prednost s kojom može skidati velike skalpove, nije više dobar samo u defenzivi. Po meni, još ima jako puno mjesta za napredak. Možemo očekivati kroz godinu-dvije da se etablira u samom vrhu, možda u Top 5 na svijetu. Donedavno mu je bio problem što je živac, mentalna snaga koju je ove godine pokazao sigurno je zasluga novog tima.

  • +3
Davis Cup, polufinale: Čilić - Querrey Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na pitanje ima li Ćorić ' nešto posebno', kako mu se u ključnim trenucima ne bi 'odsjekle' noge, Krajan kaže:

'Da bi bio najbolji, moraš biti lud, ne možeš bit miran i povučen! Borna to definitivno ima! Teško je reći hoće li biti prvi ili drugi na svijetu, za to se moraju poklopiti i druge stvari, a još će morati biti agresivniji za najviše pozicije. No, definitivno moramo s njime računati za najveće stvari!'

Naravno, tema je bio i najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić koji u u zadnje vrijeme ima nekih poteškoća kada je u pitanju čuvanje prednosti:

'Nakon takvog poraza nema smisla analizirati, a drugi dan se ionako svi razilazimo. Tada nema previše koristi, svjestan je igrač svih svojih nagomilanih mana, nije svježe glave da razumno gleda na probleme. Taj poraz od Querreya je bio neočekivan, ali dogodio se zbog nagomilanog pritiska. On je veliki emotivac, teško mu je prihvatiti takve poraze'.

Marin će biti vrlo važan kotačić u finalu Davis Cupa, možda se ne bismo trebali brinuti za tenis, ali mentalno stanje, hoće li do tada biti stavljeno pod kontrolu?

+Mislim da bi teniska forma mogla biti u pitanju, ali mentalno stanje neće biti! Ne mora igrati tenis života da bi dobivao mečeve, ima dovoljno iskustva da dobiva i kad ne igra najbolje. Motiv će biti velik, želja će biti velika, a i dodatni motiv će mu biti poraz iz 2016. (od Argentine, op.a.) i zato mislim da će mentalno zbog toga izvući iz sebe najviše'.

Cijeli razgovor pogledajte OVDJE

  • +13
Polufinale Davis Cupa, Hrvatska - SAD, Borna Ćorić - Frances Tiafoe Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX