AKCIJA ŠVICARSKA

Kovač o Sammiru, Mamićevu pritisku, statusu Eduarda...

27.02.2014 u 09:55

Bionic
Reading

Nakon što je s Hrvatskom uspješno odradio dodatne kvalifikacije i preko Islanda izborio plasman na SP u Brazilu, Niko Kovač dvobojem protiv Švicarske u ožujku krenut će u pripreme kako bi na svjetskoj smotri Hrvatska izgledala što bolje

Hrvatska će svoju prvu od tri prijateljske utakmice uoči SP-a igrati u Švicarskoj, u St. Gallenu 5. ožujka, a suparnik će našima biti ista ona reprezentacija koja je u Štimčevu debiju slavila sa 4:2 na Poljudu. Izbornik Kovač za ovu je akciju, ali ne i utakmicu odlučio pozvati 27 igrača, iako će ih u Švicarskoj moći igrati tek sedamnaestorica. Zanimljivo, u ovom trenutku na Kovačevom popisu nema igrača iz Dinama i Hajduka.

'Puno je kandidata. To nam je jedna utakmica, ali nećemo imati više mogućnosti. Morat ćemo se cijepiti, ovdje ili u Brazilu, imamo i sponzorske obveze, ali i s naše strane dovoljno sastanaka na kojima ćemo igračima objasniti zašto nešto radimo i što nas čeka... Da im kažemo što od njih očekujemo, što moraju raditi u klubovima. I zato smo ih pozvali toliko', rekao je Kovač stariji te dodao kako će okupljanje biti u nedjelju 2. ožujka, a jedini pravi trening'.

Na Kovačevu popisu tek su dva vratara, ali kaže da je dvojicu kandidata već testirao i da mu za ovo okupljanje nisu potrebna.

Na pitanje je li ovo konačni popis igrača za SP Kovač je odgovorio:

'Imamo još dosta vremena, ovo nije naš konačni odabir. Ovi koji su tu, imamo dobar uvid u njihovo stanje, ali oni koji nisu tu to ne znači da su otpali.'

Što očekujete od utakmice sa Švicarskom?

'Imamo samo tri utakmice do ogleda s Brazilom. Oni već dvije, tri godine igraju u istom sastavu i uigrani su, a sada je na nama da se u te tri utakmice uigramo. Utakmica protiv Švicarske dobra je provjera, jer su bili nositelji na SP-u, a naravno da očekujem pozitivan rezultat u toj utakmici', rekao je Kovač dodavši kako je gledao prijateljsku utakmicu u Splitu te je uočio kako su bili dobri i hvatali ih na greškama.

S obzirom na to da Mandžukića neće zbog kazne biti protiv Brazila, pitanje je hoće li Kovač uigravati sastav za tu utakmicu ili one koje slijede?

'Ovaj popis smo morali objaviti već sada; Mandžo neće igrati, ali se nadam da će biti spreman za druge dvije utakmice, tako da ćemo se uigravati i za jednu i za drugu situaciju.'

Jasno je da neće protiv Brazila biti Mandžukića; bilo je zanimljivo čuti Kovačevo mišljenje  o Eduardu i njegovu statusu u Šahtaru?

'Pričao sam sa Šahtarom i obećali su da će Eduardo dobiti veću minutažu. Siguran sam da će biti zdrav i spreman. Nisam pričao s trenerom Lucescuom, već s kapetanom momčadi, a znate tko je on (Darijo Srna, op. a.). Zna se da je on njegova desna ruka.'

Bilo je govora i o formi naših reprezentativaca, poput Mandžukića, Rakitića i Modrića ('to je fenomenalno'), a kada je u pitanju Gregory Sertich, Kovač je kazao:

'Ne znam ni ja sve, ali čuo sam da nije sve bas toliko jednostavno.'

Posebna tema bili su Sammir i Alen Halilović

Dodajmo za kraj da utakmica s Malijem još nije potvrđena.

Popis igrača nogometne reprezentacije Hrvatske:

VRATARI: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco).

BRANIČI: Darijo Srna (Šahtar), Igor Bubnjić (Udinese), Domagoj Vida (Dinamo Kijev), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Dejan Lovren (Southampton), Danijel Pranjić (Panathinaikos), Ivan Strinić (Dnipro), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos), Šime Vrsaljko (Genoa), Hrvoje Milić (Rostov)

VEZNI: Ivan Rakitić (Sevilla), Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Perišić (Wolfsburg), Mateo Kovačić (Inter), Milan Badelj (HSV), Niko Kranjčar (QPR), Mate Maleš (Rijeka), Ivo Iličević (HSV), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev)

NAPADAČI: Mario Mandžukić (Bayern), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo Alves Da Silva (Šahtar), Nikica Jelavić (Everton), Ante Rebić (Fiorentina), Leon Benko (Rijeka)