pešić se vratio

Košarkaši Srbije imaju novog izbornika; nakon Đorđevića i Kokoškova na klupu stiže trener s kojim su bili prvaci svijeta i koji je ovako govorio o NBA zvijezdi Jokiću!

28.09.2021 u 13:19

Bionic
Reading

Kao što je i najavljeno čelni Košarkaškog saveza Srbije i službeno su objavio da je Svetislav Pešić novi izbornik seniorske reprezentacije

Legendarni 72-godišnji Svetislav Pešić, koji je 2002. bio i prvak svijeta (ima i europsko zlato!), vratio se na klupu reprezentacije Srbije gdje je zamijenio Igora Kokoškova, koji je naslijedio Sašu Đorđevića. Za mnoge je to iznenađenje obzirom da Srbija ima nekoliko vrhunskih mladih trenera koji su se dokazali, a s druge strane jasno je kako čelnici Saveza uoči Eurobasketa 2022. idu na sigurno. Idu na već iskušanu šablonu.

Podsjetimo, Kokoškov je napustio klupu Srbije nakon što na kvalifikacijskom turniru u Beogradu nije odveo reprezentaciju na Olimpijske igre u Tokio. Tako je Kokoškov opet preselio u NBA ligu gdje će u novoj sezoni biti pomoćni trener u Dallas Mavericksima gdje je glavni igrač Luka Dončić, s kojim je surađivao dok je bio izbornik Slovenije.

Tako se iskusni Pešić još jednom primio posla izbornika na klupi Srbije i svakako će to za njega biti novi izazov. U medijima je odjeknula njegova izjava o NBA zvijezdi Nikoli Jokiću i otkazivanju nastupa na olimpijskom kvalifikacijskom turniru:

'Sada su se svi kao iznenadili, ali ja nisam kada je objavio da ne može igrati. Vidim da su gotovo svi 'pali u nesvijest' zbog toga, a Jokić je samo donio jednu logičnu odluku za respekt', kazao je u ljeto Pešić dodavši:

'Očekivao sam ovako nešto s obzirom da je odigrao duplu sezonu. Mislim da se radi o velikoj iscrpljenosti, a da ne spominjem mogućnost da se ozljedi, ako se dovoljno ne odmori. Jako se fizički i mentalno istrošio u skoro dvije spojene NBA sezone, jer je vukao Denver', dodao je Pešić.

Stoga se mnogi pitaju hoće li tako govoriti i sada kada je izbornik.

Dodajmo kako je zadnji trenerski angažman imao u Barceloni koju je vodio od 2018. do 2020. godine. No, nakon poraza u posto-korona finalu španjolskog prvenstva – koji se igrao na jednu pobjedu - od Baskonije s njim nisu produžili suradnju.

Osim Barcelone Pešić je u bogatoj karijeri vodio Albu iz Berlina, zatim Köln, rimsku Lottomaticu, španjolsku Gironu, moskovski Dinamo, Crvenu zvezdu, Valenciju te Bayern München gdje je njegov sin Marko već godinama glavni menadžer.

Od 1984. do 1987. bio je izbornik mlađih selekcija bivše SFRJ, a iz tog razdoblja najviše ga se pamti što je u Bormiju osvojio zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu s generacijom Kukoča, Rađe, Divca, Đorđevića i ostalih.