DVOJAC NA VRHU

Kome zlatna kopačka: Može li im itko pomrsiti račune?

10.03.2014 u 11:46

Bionic
Reading

Do kraja europskih liga ostalo je još blizu deset kola, a kada prvenstva završe bit će jasno tko će ponijeti nagradu za najboljeg strijelca u Europi nekada zvanoj 'Zlatna kopačka'

Posljednjih pet godina pobjednik je dolazio iz španjolske Primere, a posljednji koji nije je tada Unitedov - Cristiano Ronaldo. Messi je za sada jedini trostruki pobjednik ove nagrade, a ukoliko ove godine najefikasniji bude Ronaldo pridružit će mu se na vrhu vječne liste. Za sada dijeli prvo mjesto, te ima najopasnijeg konkurenta u vidu Luisa Suareza.

Vođa Reala u prvenstvu je nastupio 23 puta i zabio 24 gola. Zadnjih pet godina drži nevjerojatan prosjek veći od gola po utakmici, a isti broj golova kao Ronaldo ima i vođa Liverpoolove navale Luis Suarez. Suarez pak ipak jednu ligašku utakmicu manje do kraja sezone što u ovoj priči može biti vrijedan 'pješak fore' za Portugalca.

Treći legitimni kandidat bio bi Zlatan Ibrahimović. PSG-ov 'dominator' ima gol manje od dvojice spomenutih, ali i igra u francuskoj ligi koja nije među pet najboljih liga po službenom kriteriju (Uefin koeficijent), pa se njegov učinak množi s koeficijentom 1.5, dok svaki Suarezov i Ronaldov vrijede - po  dva.

Ronaldo je najizgledniji kandidat za svoju treću zlatnu kopačku


Ovako Luis i Cristiano imaju jedine kandidate u pratiteljima iz svojih liga. Prilično opasan može biti Atleticov Diego Costa sa dva pogotka manje, te još eventualno Suarezov suigrač u Liverpoolu Daniel Sturridge koji zaostaje velikih šest golova.

Trenutno najbolji strijelci njemačke (vodi Mandžukić sa 16 golova), talijanske (Tevez sa 15) i portugalske (Martinez sa 15) lige daleko su iza vodećeg dvojca, a od ostalih liga (od 6. do 21. mjesta s koeficijentom 1.5) kao Ibrahimović zabijali su Finbogasson iz Heerenveena i Soriano iz Salzburga. Ipak, morali bi zabiti još po 12 samo da dosegnu trenutni skor aduta i primere i Premiershipa. Takav je sustav, nemaju šanse...

Suarezova sezona najbolja mu je u karijeri do sada


Ne bi bilo pristojno obraditi ovu temu i ne spomenuti učinak Lionela Messija. Argentinac je u samo 20 nastupa zabio 15 golova i koliko god je spreman za zaista velike serije, devet golova zaostatka za zahuktalim dvojcem moralo bi biti previše.

Zlatna kopačka, trenutni poredak:

1. Luis Suarez (Liverpool, 24) 48 bodova
1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 24) 48
3. Diego Costa (Atletico Madrid, 21) 42
4. Daniel Sturridge (Liverpool, 18) 36
5. Zlatan Ibrahimović (PSG, 23) 34.5 boda
5. Alfred Finnbogason (Heerenveen, 23) 34.5
5. Jonathan Soriano (RB Salzburg, 23) 34.5
...