LONDONSKI DERBI

Kome je Dinamo više pomogao, Chelseaju ili Arsenalu?

19.09.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Chelsea je poslije očajnog starta pred imperativom pobjede protiv Arsenala, koji je na startu Lige prvaka doživio blamažu porazom od Dinama u Zagrebu

Chelsea je u Premiershipu upisao tri poraza u zadnje četiri utakmice i sa samo četiri osvojena boda zabilježio najgori start kluba u zadnjih 29 godina, a 11 bodova zaostatka za vodećim Manchester Cityjem već sada sugeriraju da neće obraniti naslov prvaka.

Jose Mourinho odavno nije bio pod većim pritiskom, a pred londonski derbi s Arsenalom spasila ga je utakmica Lige prvaka protiv Maccabija iz Tel Aviva u kojoj se njegova momčad konačno iskalila na nekome i pobijedila 4:0.

Kako je Arsenal omiljena Mourinhova mušterija od koje je u 14 utakmica samo jednom izgubio i to u nevažnom Superkupu prije početka sezone, sigurno da Portugalac vjeruje kako će se danas dogoditi prekretnica i pobjedom početi uspon prema vrhu.

'Nemam nikakvih problema s bilo kojim od mojih igrača. Kada su rezultati loši prva stvar koja dolazi u laptop i mobitele je neka dramatičnu priča tipa 'netko je udario nekoga u svlačionici' ili 'trener ne želi razgovarati s nekim igračem'. Mediji uvijek idu u tom smjeru, što je smiješno. Drugi smjer je onaj, koji je stvaran',  nastavio je Jose Mourinho rat s novinarima započet pred utakmicu s Maccabijem, ali to je već njegov uobičajeni stil kada mu ne ide i kada su krivi svi drugi osim njega i njegovih igrača.

Treneri su i inače 'doktori alibija' i rijetko priznaju pogreške ma koliko brojne bile, ali činjenica je da Chelsea mora napraviti sve da bi dobio ovaj dvoboj s Arsenalom.

'Želim izolirati utakmicu iz svakog konteksta. Nije važan naš fantastičan rekord protiv Arsenala, kao ni što nisu dobili Chelsea već sedam utakmica u Premier ligi. Nije bitno ni što su nas uoči sezone pobijedili u Community Shieldu. Ovo je samo jedna utakmica Chelseaja protiv Arsenala i mi želimo pobijediti, jednako kao što bismo željeli u prijateljskoj utakmici. To što zaostajemo mnogo za prvim mjestom također ne vidim kao nešto što bi nam moglo pomoći',  pojašnjava Mourinho, a daleko najveće brige za njega su ozljede veznjaka Williana i napadača Pedra, a nije sigurno hoće li moći ni Falcao

'Dobro nam je došla Liga prvaka i pobjeda nad Maccabijem da zaboravimo na neuspjehe prije toga. Osjećamo se drugačije i možemo se psihički probuditi prije velikog dvoboja protiv sjajnog rivala. Rezultat derbija može nas staviti u bolju poziciju, a kako smo imali previše loših rezultata, ne možemo dopustiti još jedan',  jasan je strateg Chelseaja Jose Mourinho, koji mora preuzeti potpuni rizik u ovoj utakmici, a u prošle tri sezone na Stamford Bridgeu je domaćin uvijek pobjeđivao.

Arsene Wenger je u srijedu doživio još jednu veliku pljusku izgubivši 1:2 od Dinama u Zagrebu na startu Lige prvaka. Wenger je podcjenjivački ušao u taj dvoboj odmaravši nekoliko prvotimaca, a na terenu se pokazalo da Arsenal ima vrlo skromne igrače u pričuvi, koji nisu u stanju pratiti ambiciju kluba.

Još jednom se ove sezone pokazalo i da je realizacija veliki problem, odnosno da je Wenger morao u prijelaznom roku dovesti najmanje još jednog napadača jer s bezličnim i sa živcima tankim Giroudom neće daleko dogurati.

Nije nevažno spomenuti ni da je u prvih pet kola Arsenal uputio više od 80 udaraca na vrata suparnika, a postigao je samo pet pogodaka, što opet nosi i kritike na igru beskonačnih dodavanja u širinu, a premalo u dubinu.

Stamford Bridge je za Arsenal neomiljena stanica, ali situacija je takva da oba kluba nisu u poziciji kalkulirati jer bod im ništa ne znači u kontekstu borbe za najviše ciljeve.

Dvoznak.com

Ovo je adresa za pametno klađenje. Najave svih današnjih događaja nađite OVDJE.


'Ne razmišljam o lošoj situaciji Chelseaja na tablici, već sam zaokupljen problemima svoje momčadi i kako naći način da ovaj derbi odigramo u punoj snazi', naglašava Arsene Wenger, koji je pod paljbom teških kritika nakon poraza u Zagrebu, a njegovi alibiji o sudačkim previdima (zaleđe kod prvog gola Dinama, prestrogo isključenje Girouda) su potpuno promašeni i deplasirani jer su on i igrači glavni i jedini krivci za blamažu u Maksimiru.

'U Premiershipu smo dobro startali i vjerujem da možemo nastaviti u istom stilu i protiv Chelseja. Svaki poraz je ujedno i motiv da sljedeću utakmicu odgovorimo najjače što možemo, a pobjedom u Superkupu razbili smo taj psihološki blok neuspjeha protiv Chelseaja. Sigurno ćemo napraviti sve za dobar rezultat danas i ne tražimo bilo kakva opravdanja da to ne možemo napraviti', zaključuje Wenger, a Wilshere, Rosicky i Welbeck i dalje su mu izvan konkurencije, dok se vraća stoper Mertesacker, a zaigrat će i Ramsey, koji je dobio poštedu u Zagrebu. Giroud bi pak mogao na klupu, a u špicu Walcott.

Engleska 1. liga

Chelsea - Arsenal 13:45
Aston Villa - WBA 16:00
Newcastle United - Watford 16:00
Stoke City - Leicester 16:00
Bournemouth - Sunderland 16:00
Swansea - Everton 16:00
Manchester City - West Ham 18:30
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Manchester City 5 5 0 0 15
2. Leicester 5 3 2 0 11
3. Manchester United 5 3 1 1 10
4. Arsenal 5 3 1 1 10
5. West Ham 5 3 0 2 9
6. Crystal Palace 5 3 0 2 9
7. Everton 5 2 2 1 8
8. Swansea 5 2 2 1 8
9. Norwich 5 2 1 2 7
10. Liverpool 5 2 1 2 7
11. Southampton 5 1 3 1 6
12. Tottenham 5 1 3 1 6
13. Watford 5 1 3 1 6
14. WBA 5 1 2 2 5
15. Aston Villa 5 1 1 3 4
16. Bournemouth 5 1 1 3 4
17. Chelsea 5 1 1 3 4
18. Stoke City 5 0 2 3 2
19. Sunderland 5 0 2 3 2
20. Newcastle United 5 0 2 3 2

Sljedeće utakmice

20.9. Tottenham - Crystal Palace
20.9. Liverpool - Norwich
20.9. Southampton - Manchester United
26.9. Tottenham - Manchester City
26.9. Leicester - Arsenal
26.9. Southampton - Swansea
26.9. West Ham - Norwich
26.9. Manchester United - Sunderland
26.9. Liverpool - Aston Villa
26.9. Stoke City - Bournemouth