UKRAJINA U MAKSIMIRU

'Kockasti' traže pobjedu za mirno ljeto

06.06.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Hrvatska na svom putu do Južne Afrike ima još dosta posla i pred njom je osvajanje još niza bodova, a u posljednjoj utakmici prije ljetne pauze u Maksimiru će ugostiti neugodnu Ukrajinu. Pobjeda nad Ševčenkom i društvom svakako bi približila 'kockaste' drugom mjestu koje jamči dodatne kvalifikacije za JAR 2010.

Po mnogima odlučujuća utakmica kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine na rasporedu je u subotu u Maksimiru. Nogometno znanje sučelit će Hrvatska i Ukrajina, ovog trenutka najveći pretendenti za osvajanje drugog mjesta u skupini. Naravno, to ne znači da su se Slaven Bilić i njegovi izabranici unaprijed odrekli prvog mjesta, no činjenica je da je trenutno Engleska u velikoj prednosti u odnosu na ostatak konkurencije.

Dakle, što možemo očekivati u subotnjoj utakmici 'kockastih' i Ukrajinaca? Prvenstveno napadačku igru naše reprezentacije i pomalo zatvorenu varijantu Ukrajine. Gosti su se u Zagreb stigli obraniti, a ako im se pritom pruži prilika da preko svojih brzinaca stignu do pobjede, tad će nesumnjivo Alijev, Voronjin, Milevskij i ostatak društva to itekako znati iskoristiti.

Bilić u tako važnoj utakmici ipak ne može na travnjak izvesti onu momčad na koju je računao uoči starta kvalifikacija. Eduardo da Silva je opet 'out' zbog ozljede, Ivica Križanac je također ozlijeđen, Niko Kovač se oprostio od reprezentacije, a Stipe Pletikosa je nestandardan na golu Spartaka, i to u tolikoj mjeri da će na njegovo mjesto u subotu uskočiti Vedran Runje. Kad se svemu pridoda kraj sezone i umor igrača, pad forme i nestalnost nekih igrača u svojim momčadima, jasno je kakve su muke pred hrvatskim stručnim stožerom. Unatoč problemima, naš izbornik zrači optimizmom.

'Naučili smo se nositi s pritiskom jer smo uvijek pod pritiskom, maksimalno smo motivirani. Imamo kvalitetu za pobjedu protiv Ukrajine. Ovo je najvažnija utakmica, a čak i ako izgubimo, možemo dalje, ali onda moramo pobijediti Engleze na Wembleyju. U slučaju i da ih dobijemo, Ukrajinci ne ispadaju. Sve će se rješavati u zadnjem kolu, kao i u prošlim kvalifikacijama', kazao je Bilić na jednoj od posljednjih novinarskih konferencija uoči početka susreta.

S druge strane, Oleksij Mihajličenko naveliko hrabri i sebe i svoje igrače, svjestan da je gostovanje u Hrvatskoj jedno od najtežih koje je mogao zamisliti. 'Kockasti' imaju izuzetno dobar skor na domaćem travnjaku i tek su Englezi nedavno uspjeli u Maksimiru osvojiti sva tri boda. No Ukrajinci nisu Englezi, premda su ih na Wembleyju svojedobno itekako namučili.

Možemo očekivati da Andrij Ševčenko neće krenuti u prvoj postavi i da će gostujući izbornik igrati u formaciji sa zgusnutim srednjim redom i samo jednim napadačem. No, ako Ševa i zaigra, teško da će Ukrajinci igrati ofenzivno, kako najavljuju. Vjerojatnije je to 'pila naopako'.

Kako god na kraju bilo, činjenica je da će subotnja utakmica izazvati veliku pažnju hrvatskih i ukrajinskih navijača. Bit će to sraz u kojem neće nedostajati siline i snage s obje strane. Susret počinje u 20.15 sati.