JEDRENJE

Kljakoviću Gašpiću bronca na SP-u u klasi finn

11.07.2009 u 18:23

Bionic
Reading

Hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu za klasu finn u danskom Vallensbeaku. To je prva svjetska seniorska medalja u nekoj od olimpijskih klasa za hrvatsko jedrenje

U finalnom plovu u subotu Ivan je u cilj ušao peti, što je bilo dovoljno za očuvanje trećeg mjesta ukupno.

'Na prvu oznaku sam došao posljednji, deseti. Sljedeću stanicu niz vjetar sam sjajno odradio, stigao na sljedeću oznaku oko trećeg mjesta. Danac Christensen bio je dosta naprijed, Amerikanac Railey je bio pokraj mene i znao sam da moram paziti na Britanca Scotta Gilesa koji je bio iza. Tako sam i napravio, jedrio sam do kraja finala taktički, ušao peti, Britanac osmi, što mi je bilo dovoljno da uzmem broncu. Osjećaj? Ludilo! Totalno ludilo. Presretan sam', ispričao je ponosni vlasnik brončane medalje.

Zlato je osvojio Danac Jonas Hoegh Chirstensen, srebro je pripalo Amerikancu Zachu Raileyju. Marin Mišura natjecanje je završio na devetom mjestu.

Ivanu Kljakoviću Gašpiću ovo je osma medalja s europskih i svjetskih prvenstava, 1998. godine osvojio je naslov kadetskog europskog prvaka u klasi optimist, četiri godine kasnije uzeo je svjetsko juniorsko srebro u klasi laser, a 2003. bio je europski juniorski prvak u laseru. Sljedeći korak bio je finn. Predani rad 2005. donio mu je naslove svjetskog i europskog juniorskog prvaka. Vrlo brzo napredovao je i do visokih seniorskih rezultata. U seniorskoj karijeri najvredniji rezultati dosad su mu bile srebrne medalje na europskim prvenstvima u klasi finn 2007. i 2008. godine.