MEDVEŠČAK NIJE JEDINI

KHL liga u problemima: financijska groznica trese moćne klubove!

18.12.2015 u 09:01

Bionic
Reading

Hokejaši Dinama iz Moskve sve do prije nekoliko dana čekali su isplate plaća za rujan, listopad i studeni. Tijekom četvrtka vodstvo kluba je napokon riješilo tekuće financijske probleme te isplatilo igračima sva dugovanja. Međutim, ovo je samo jedan primjer kako bogati ruski klubovi imaju sve više problema u ligi koja se željela nositi s moćnim NHL-om

Dugovanja su se odrazila i na igru momčadi, koja se trenutno nalazi na sedmom mjestu zapadne konferencije, što je prilično atipično za hokejsku instituciju kakva je Dinamo iz Moskve. No, očito nije atipično da se i ovakvi hokejski giganti,kao što je Dinamo Moskva, jedan od bogatijih klubova KHL-a, slijedom utjecaja tržišta na njihove partnere, i sami nađu u financijskim problemima. Ako se može dogoditi velikima, još je veća vjerojatnost da se dogodi i onim manjima.

No, je li ime Dinamo ukleto ove sezone? Naime, nije moskovski Dinamo jedini. Financijska groznica vec duže trese i Dinamo iz Rige. A ovih dana ruski mediji za sada samo kroz neimenovane izvore pišu kako omski Avangard kasni s plaćama jedan do dva mjeseca.

Danas je u Moskvi održan sastanak predsjednika i menadžera svih KHL klubova. Pored razgovora o poboljšanju suradnje rukovodstva lige i klubova, razmatranja kalendara za iduću sezonu, unapređivanja juniorske inačice KHL-a (MHL) te provođenja reformi suđenja, ruski mediji spominju kako je i jedna od tema, naravno, iza zatvorenih vrata, bilo i financijsko poslovanje klubova kao i planovi. Nakon što su klubovi predstavili svoje izvještaje i planove, vjerojatno je kako KHL za sada ne vidi veće probleme jer najavljuje i ulazak kineskih i novih europskih klubova te širenje lige.

Za razliku od moskovskog i omskog velikana, Medveščak ove sezone po tvrdnjama kluba, ali i uz potvrdu igrača, isplačuje redovito i u cijelosti. Međutim, Medveščak nije isplatio zaostatke koje duguje bivšim igračima iz prošle sezone zbog čega je posljednjih mjeseci nerijetko meta napada istih na društvenim mrežama. Medveščak priznaje dugovanja, tvrdi od početka kako neriješen odnos i obaveze planira podmiriti i riješiti u skladu sa svojim financijskim poslovima, posredstvom same lige nudi otplatne planove, no nikako da postigne dogovor s bivšim igračima.

No, za Medveščak ovo je svakako bolja sezona od prošle. U usporedbi s prošlom sezonom klub je bolje rangiran - nakon odigranih gotovo 75 posto utakmica još uvijek ozbiljan kandidat za playoff., a od početka sezone odlasci igraca rjeđi su od dolazaka.​