BURNA SJEDNICA

Kerum: Dionice Hajduka su kupile samo budale

05.11.2009 u 20:03

Bionic
Reading

Nogometni klub Hajduk je u razdoblju od 1. siječnja do 15. kolovoza, prema revizorskom izvješću, ostvario gubitak u poslovanju oko 14,9 milijuna kuna, a na temelju planiranih prihoda i rashoda do kraja 2009. godine taj gubitak će iznositi oko 22,5 milijuna kuna, izjavio je danas predsjednik Hajduka Joško Svaguša podnoseći izviješće o Hajduku na sjednici splitskog Gradskog vijeća

Svaguša je rekao da je tijekom 2008. godine Hajduk ostvario gubitak oko 22,3 milijuna kuna. On je izvijestio da je Hajduk nedavno ostvario naplatu druge tranše od 25 milijuna kuna transfera svog bivšeg nogometaša Nikole Kalinića u englesku momčad Blackburn. Pojasnio je da će ta druga tranša doprinijeti očuvanju likvidnosti Hajduka. Svaguša je najavio mjere štednje u Hajduku rekavši da se trenutačno analiziraju ugovori Hajdukovih nogometaša i uposlenika te da će se do prosinca ove godine napraviti nova sistematizacija svih uposlenika i ugovora.

Današnje stavljanje informacija u vezi s Hajdukom na dnevni red sjednice splitskog Gradskog vijeća uslijedilo je nakon zahtjeva Kluba navijača Torcide da Gradsko vijeće razmotri stanje u tom klubu, kojim Torcida nije zadovoljna. Današnjoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su i predsjednik Kluba navijača Torcida Žan Ojdanić i tajnik Stipe Lekić, ali oni nisu sudjelovali u diskusiji.

Višesatna rasprava o Hajduku završena je večeras usvajanjem zaključka da se od uprave Hajduka zatraži da Gradskom vijeću Splita dostavi plan poslovanja od 2010. do 2013. godine te da ubuduće Hajdukova uprava svakih šest mjeseci Gradskom vijeću podnosi izvješće o poslovanju jer je Grad Split većinski vlasnik kluba.
U višesatnoj, povremeno oštroj polemici splitskih gradskih vijećnika čula su se upozorenja da bi Hajduk mogao dospjeti u tešku situaciju. Reagirao je gradonačelnik Željko Kerum tvrdeći da se to neće dogoditi.

'Nema šanse da Hajduk dospije u tešku situaciju niti će doći do blokade i stečaja kluba', kazao je Kerum. On je pritom naglasio da se mora znati što se hoće postići u Hajduku.

'Ako Hajduk bude na ljestvici kao sada, na desetom mjestu, onda mu je godišnje dosta deset milijuna kuna, ali ako želi biti prvak, onda mu trebati 80 milijuna kuna i to se može osigurati', rekao je Kerum.

Po Kerumovim riječima, Hajduku nije potrebno 56 igrača jer to suviše košta, nego mu je dovoljno 25 nogometaša. Kerum je također upozorio i na visoke novčane ugovore pojedinih nogometaša Hajduka spomenuvši pritom Borisa Živkovića čiji je ugovor na godinu vrijedan, po Kerumovim riječima, 370 tisuća eura. Kerum je stao u obranu predsjednika Hajduka Svaguše.

'Ako Torcida traži da Joško Svaguša odstupi, mi to nećemo prihvatiti jer mi smo pobjednička opcija na lokalnim izborima. Normalno je da postavljamo svoje ljude na rukovodeće pozicije jer to su ranije u Splitu radili i HDZ i SDP', kazao je Kerum te dodao:

'Većinski vlasnik Hajduka je Grad Split i prema njemu će se odnositi kao i prema ostalim gradskim poduzećima poput Lovrinca, Parkova i nasada,Vodovoda.’

Na vijećnićko pitanje tko su ljudi koji su kupili dionice Hajduka, Kerum je spremno dobacio:

'Budale kao i ja. Tko bi drugi dao svoje novce? Ja sam po nalogu HDZ-a izgubio 20 dana, jeo i pio i putovao po Hrvatskoj da nagovorim ljude da uplate novac za preoblikovanje Hajduka. I sad mi se ovako vraća jer sam pošten i radim pošteno.'

Na primjedbe da trener Hajduka Edoardo Reja i braća Ahmad i Anas Sharbini, koji su nedavno dovedeni, dnevno koštaju 8.000 kuna zbog skupih ugovora, Svaguša je kazao da je Reja dobar trener i ima potporu uprave kluba, a da će Hajduk na braći Sharbini zaraditi kada ih bude prodavao. Vijećnici HDZ su u svojim istupima zamjerili Svaguši da u tri mjeseca, koliko je predsjednik Hajduka, klub nije ništa uprihodio, nego Svaguša u medijima samo kritizira svog prethodnika Matu Peroša (HDZ) da je loše radio i ostavio Hajduk u dugovanjima. Dugovi Hajduka su nastali prije no što je Peroš došao za predsjednika kluba, tvrde vijećnici HDZ-a. Uzvratili su vijećnici SDP optužujući HDZ da se ponaša licemjerno kada kritizira Svagušu jer je prije Svaguše HDZ vladao Hajdukom i 'iznosio novce'.

'Upravljajući Hajdukom 20 godina HDZ je tom klubu napravio dug od 300 milijuna kuna', rekao je SDP-ov vijećnik Gojko Čepo.