RELI

Kalle Rovanperä opravdao usporedbe s Maxom Verstappenom; Finac potvrdio naslov

29.10.2023 u 15:50

Bionic
Reading

Belgijanac Thierry Neuville (Hyundai) pobijedio je na Srednjoeuropskom reliju, pretposljednjoj utrci Svjetskog WRC prvenstva u reliju, a Finac Kalle Rovanperä je drugim mjestom obranio naslov svjetskog prvaka.

Rovanperä (Toyota) je tako osvojio svoj drugi uzastopni naslov sa samo 23 godine, pokazujući neviđen talent.

'Ova je godina još bolja od prošle', izjavio je, a na cilju ga je pozdravio njegov otac Harri Rovanperä, bivši vozač relija.

Rovanperä je u subotu iskoristio odustajanje Elfyna Evansa, svog timskog kolege u Toyoti, koji ga je jedini mogao izazvati za naslov čak i ako su mu šanse bile male. Tada je samo morao mirno doći do cilja, puštajući Neuvillea da pobijedi.

Finac je osvojio ukupno 11 relija u ovoj kategoriji, uključujući tri ove sezone uz samo jedno odustajanje, paradoksalno - kod kuće u Finskoj kada je skrenuo s ceste. Rodom iz Jyväskyläa, epicentra legendarnog relija Finska, brzo se nametnuo i osvojio tri uzastopna naslova u latvijskom prvenstvu, od 2015. do 2017.

Bio je najmlađi vozač koji je osvojio bodove u Svjetskom prvenstvu, također je bio najmlađi koji se popeo na postolje WRC-a (Švedska 2020.), a s 20 godina postao je najmlađi pobjednik jedne WRC utrke. Po svojoj prerano zrelosti Rovanperäa često uspoređuju s Nizozemcem Maxom Verstappenom, jer je prošao kroz Red Bullov program obuke za vozače pripravnike, bilo u F1 ili reliju. On ima dva naslova svjetskog prvaka u WRC-u s 23 godine, Verstappen s 26 godina ih ima tri u Formuli 1.

Pozornost na zadnjem reliju, u Japanu za tri tjedna, sada će biti usmjerena na borbu za drugo mjesto između Evansa i Neuvillea koje dijeli samo 7 bodova.

Estonac Ott Tänak (M-Sport Ford) završio je kao treći, a Francuz Sébastien Ogier, osmerostruki svjetski prvak u WRC-u, četvrti.