REVIJA ILI OPSTANAK?

Kakav šamar HKS-a uzdrmanima Zadru i Splitu!

14.03.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Hrvatski košarkaški savez je odlučio četiri dana uoči odlučujuće utakmice u borbi za ostanak u regionalnoj ABA ligi Zadru i Splitu uzeti po tri igrača za revijalnu All-Star utakmicu koja se 19. ožujka igra u dvorani Grabrik u Požegi

Stručni savjet HKS-a je procijenio kako je u interesu hrvatske košarke Zadru razbiti koncentraciju pozivanjem na nevažnu košarkašku predstavu u Požegu nositelje igre Romea Travisa, Franka Kaštropila, Marka Ramljaka, ali i trenera Antu Nazora. Split će se za utakmicu godine, možda i desetljeća, nekoliko treninga pripremati bez Vedrana Vukušića, Josipa Sobina i Filipa Kraljevića. Podsjetimo, utakmica 26. kola ABA lige – koja će možda direktno odlučivati tko ispada iz regionalne lige – igra se u subotu, 23. ožujka, na Višnjiku. Pravi je to šamar HKS-a uzdrmanim dalmatinskim klubovima...

Jednako nemilosrdan HKS je bio prema i ostala dva hrvatska ABA-ligaša, Ciboni i Cedeviti, no dalmatinski slučajevi su specifični zbog činjenice da i jedan i drugi klub na ostanku u ABA ligi grade temelje uzdizanja iz financijskih dubioza u koje su upali. Pad u niži rang natjecanja mogao bi donijeti bolne rezove, možda i stečajeve, a ako itko u državi to mora znati onda je to HKS. Od čelnih ljudi krovne hrvatske košarkaške organizacije se očekuje zaštiti interesa hrvatske košarke i hrvatskih klubova, a odabrani termin odigravanja All-Star utakmice to svakako nije.

Uz dužno poštovanje prema našem, nekad davno, trofejnom sportu, gradu Požegi i igračima koji su dobili poziv za nastup na utakmici ona je sve osim skupa hrvatske košarkaške kreme. Liga je podijeljena u dva dijela, a malo tko zna tko su sudionici prvog nazvanog A-1 liga. Četiri najbolja kluba iz te lige priključit će se ABA-ligašima Ciboni, Cedeviti, Splitu i Zadru u Ligi za prvaka u kojoj će se voditi bitka za naslov prvaka i prva tri mjesta koja osiguravaju nastup u ABA-ligi.
Hrvatski All-Star košarkaški je skup na kojemu su glavne zvijezde igrači koji u ovoj sezoni još nisu zaigrali u hrvatskom prvenstvu, dok će onima koji u njoj participiraju od samog početka jednog dana dobro doći kao apostrofirana stavka sportske biografije s kojom će menadžeri pokušati dohvatiti što veću cijenu u njihovoj prodaji.

Unatoč svemu Stručni savjet za mušku košarku na svojoj je 7. sjednici na kojoj su sudjelovali Bojan Matković, Neven Spahija, Ivan Sunara, Vladimir Vanjak i Boris Jakimenko odlučio posložiti momčadi po samo njima znanom ključu.
Tako će za Sjever zaigrati: Bracey Wright (Cedevita), Luka Babić (Cedevita), Marko Tomas (Cedevita), Miro Bilan (Cedevita), Juraj Segarić (Zagreb), Darryl Strawberry (Cibona), Jerel Blassingame (Cibona), Dario Šarić (Cibona), Robert Lež (Zabok), Veljko Budimir (Osječki Sokol), Luka Pandurić (Darda) i Marko Batina (Đuro Đaković). Momčad će s klupe voditi Danijel Lutz (Cibona) i Zoran Helbich (Osječki Sokol).

Boje Juga branit će: Ronald Ross (Jolly JBS), Dino Butorac (Jolly JBS), Bojan Krivec (Kvarner 2010), Jure Škifić (Kvarner 2010), Josip Sobin (Split), Romeo Travis (Zadar), Marko Ramljak (Zadar), Filip Kraljević (Split), Josip Matić (Alkar), Vedran Vukušić (Split), Franko Kaštropil (Zadar) i Tomislav Gabrić (Jolly JBS). Treneri momčadi su Ante Nazor (Zadar) i Damir Milačić (Alkar).

Na sjednici je također odlučeno da mušku U19 reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo vode Dražen Brajković kao prvi trener i Josef Dulibić kao pomoćni. Ante Nazor i njegov pomoćnik Marijan Mance odgovarat će za igre i rezultat U18 reprezentacije na Europskom prvenstvu, a Tomislav Rupčić i Ivan Lozanić na europskoj smotri U16 reprezentacija.