VELIKI TJEDAN BEŠIKTAŠA

Jurčević o igraču koji je poljubio Bilića i pisanju povijesti

18.03.2015 u 11:46

Bionic
Reading

Osim uzvratnih utakmica osmine finala Lige prvaka, ovoga se tjedna igraju i uzvrati osmine finala Europske lige. U akciji će biti nekoliko hrvatskih nogometaša, a najbrojnija je hrvatska kolonija u turskom Bešiktašu

Veliki ovosezonski hit turskog prvenstva Bešiktaš, a u kojem glavnu riječ vode hrvatski stručnjaci Slaven Bilić, Nikola Jurčević i Miljenko Rak, nakon 15-ak dana crnila, opet je u veselu raspoloženju. Naime, Bešiktaš je dugo bio vodeća momčad lige, ispred većih i bogatijih Galatasarayja i Fenerbahčea.

A onda su uslijedila dva kiksa 'orlova', prvo poraz od Eskişehirspora, pa remi s Balıkesirspora i Bešiktaš je potonuo na tablici. No dvjema uzastopnim pobjedama i zahvaljujući kiksu Galate i Fenera, Bešiktaš je opet vodeća momčad lige. A do kraja je 'samo' deset kola.

'Bilo kako bilo, ovo je velik rezultat. Istina, Bešiktaš je, posebice u turskim okvirima, veliki klub, a kako većih rezultata ni trofeja posljednjih godina nije bilo, onda je sve oko kluba uhvatila velika euforija. Ono što je najvažnije, nas nije zahvatila, a nije ni igrače', rekao je za tportal.hr Nikola Jurčević

Turska liga ove je godine vrlo zanimljiva, čak se tri kluba bore za naslov. A pred Vašim je klubom ispit protiv Fenerbahčea?

Da, čeka nas veliki suparnik, Fener je posebice jak na svom terenu. Već sada je u Istanbulu ludnica zbog te utakmice, a nas u međuvremenu čeka i dvoboj protiv Club Bruggea.
373831, 373384, 373683, 371601
Bešiktašu u tim velikim derbijima baš i ne ide najbolje. Još nijednom niste dobili, a u predzadnjem kolu čeka vas i gostovanje kod Galatasarayja?

Istina, ali ni u jednom od tih derbija nismo bili slabiji suparnik. Nekad sudačka greška, nekad nedostatak sreće, kartoni, ali činjenica je da nismo pobijedili. Valjda će se i nama sreća jednom osmjehnuti. Osim toga, svugdje su važne i tzv. male utakmice.

Prije Fenera morat ćete obaviti i posao protiv vodeće momčadi belgijske lige Club Bruggea. Šteta za što već u prvoj utakmici niste osigurali prolaz jer ste vodili 0:1 da biste na kraju izgubili 2:1?

I da smo pobijedili, ne bi bilo opuštanja. Međutim, da smo mogli proći bolje - mogli smo. Prvih 60-ak minuta bili smo bolji, Club Brugge posve bezopasan. Imali smo i vodstvo, ali u zadnjih pola sata mi smo stali. Domaćini su tada demonstrirali znanje, preuzeli dominaciju i postali kompaktni te su nakon naše bezvezne greške prvo stigli do izjednačenja, a potom i iz penala do pobjede. Ipak, rezultat nam je aktivan, i vjerujem da uz naših 75.000 fanatičnih navijača možemo do pobjede odnosno plasmana u sljedeći krug natjecanja.

Hoćete li imati snage za borbu na oba kolosijeka?

Vjerujemo da hoćemo. Imali smo nekih problema s ozljedama i s kartonima, ali sada je više-manje OK. A da se moramo odlučiti za jedno od njih, uistinu ne znam što bismo izabrali. Uvijek su nacionalna prvenstva jača i navijačima draža. Kada gledamo statistički, naše su domaće utakmice gledanije i od Galatovih i Fenerovih, kao da su naši navijači predosjetili da bismo mogli uspjeti. Ne znam kako je kod naših suparnika, ali moj je dojam da smo u puno boljem psihološkom stanju.

Ta pozitiva najbolje se vidjela u posljednjoj utakmici kada je Slaven Bilić dobio poljubac jednog igrača.

'Iskreno, nismo to uopće komentirali, a da je Slaven dobio poljubac, vidio sam tek preko interneta. Tko zna, možda ga je poljubio jer je dobio lakši udarac u glavu pa nije ni znao što radi... Šalim se, naravno. Inače je taj dečko izuzetno drag, pažljiv i kako je atmosfera u klubu sjajna, tako je i reagirao', zaključio je Nikola Jurčević kojeg će u četvrtak s tribina stadiona Ataturk bodriti hrvatski zlatni olimpijac i svjetski rukometni prvak Goran Šprema možda i netko od hrvatskih karataša koji su u Istanbulu na europskom prvenstvu.