REKORDNE POBJEDE

Jugoslavija i Mađarska rasturale kao nitko

24.05.2010 u 07:40

Bionic
Reading

S obzirom da je pred nama turnir možda i s najvećom koncentracijom kvalitete, slobodno se može predvidjeti da će rekord najuvjerljivijih pobjeda ostati aktualan do daljnjega. Kraljevi visokih pobjeda su Mađari, uz rame su im došli Jugoslaveni, a korak do Nijemci

Nitko nikoga u povijesti završnica nogometnih SP-a nije pobijedio s dvoznamenkastom razlikom, ali tri sastava došla su opasno blizu. Mađari su 1954. igrali najbolji nogomet na svijetu, a u pohod na naslov krenuli su brutalnom pobjedom od 9:0 protiv Južne Koreje. Azijci su došli učiti, a blic-tečaj priuštili su im autor hat tricka Sandor Kocsis, legendarni Puskas i ostali članovi lake konjice.

Taj je rekord bio usamljen do 1974. kada ga je izjednačila Jugoslavija. Na učenje je došao Zair (današnji DR Kongo), a u raskošnih 9:0 svoja tri gola ugradio je tadašnji mostarski idol Dušan Bajević. Njegov suigrač i partner iz trija BMV, vratar Marić, skinuo je dvije izgledne prilike (jednu neregularno) i tako sačuvao rekord.

Jednaku razliku, ali i prvi slučaj u kojemu je netko zabio 10 golova postigli su osam godina kasnije u Španjolskoj. Mađari su na SP došli osmi, pretposljednji put, ali ambicije više nisu bile ni približno visoke. U prvom kolu čekao ih je Salvador kojega su apsolvirali sa sasvim neočekivanih 10:1. Ponovno se istaknuo jedan strijelac s tri gola, a Laszlo Kiss postao je prvi strijelac hat tricka u povijesti SP-a koji je susret počeo s klupe. Svoje je ostvarenje kompletirao unutar sedam minuta. U preostala dva dvoboja Salvadorci su primili samo tri gola, a Mađari su uzeli samo još jedan bod i nisu prošli u drugi krug.

Ostale su to tri jedine utakmice s tako velikom razlikom, a najbliže su im došli Nijemci koji su prije osam godina, uz tri gola Klosea, svladali Saudijsku Arabiju sa 8:0.

Zair je toga dana mogao naučiti mnoge detalje