VELIKI PROBLEM

Još nema rješenja kako zaštititi glavu F1 vozača

20.01.2016 u 12:04

Bionic
Reading

Predsjednik FIA-e Jean Todt potvrdio je kako neće biti uvođenja zatvorenih kokpita u utrke bolida pod okriljem krovne automobilističke organizacije dok se ne pronađe rješenje koje jamči sigurnost vozačima...

Teške nesreće koje su uzrokovale smrt Julesa Bianchija te Justina Wilsona ponovo su aktivirale inicijativu za uvođenjem zatvorenih kokpita u utrke bolida, kako bi glava vozača konačno dobila zaštitu od letećih krhotina i udaraca u statične objekte.

No, pojavili su se problemi kod sva tri rješenja koje analizira FIA, jer bi uz zatvoreni ili poluzatvoreni kokpit bio otežan izlazak vozača iz bolida u slučaju požara ili nesreće, a došlo bi i od smanjenja vidnog polja.

Iz krovne automobilstičke organizacije potvrđuju da neće brzati s rješavanjem ovog problema, jer bi mogao nastati još veći.

'Uložili smo mnogo truda, ali motorsport i dalje ostaje opasan sport. Ako će trebati poduzeti nove korake kojima ćemo poboljšati sigurnost, to ćemo učiniti, ali moramo biti sigurni da nema nekih drugih posljedica,' izjavio je predsjednik FIA-e Jean Todt pa dodao:

'U rukama smo stručnjaka čiji će nam rezultat rada dati sud je li nešto vrijedno promjena, modifikacija ili treba sve ostaviti po starom. Potpuno vjerujem tim ljudima.'