TKO JE BOLJI

Jordan ili Bryant? Evo kako ih opisuju Phil Jackson i Toni Kukoč

05.12.2014 u 07:03

Bionic
Reading

Kobe Bryant, 36-godišnja zvijezda LA Lakersa i trenutačno najbolji strijelac NBA lige, približio se neponovljivom Michaelu Jordanu na manje od 100 koševa na vječnoj ljestvici strijelaca

Naravno, još neko vrijeme na prva dva mjesta nedodirljivi su Kareem Abdul-Jabbar (38.387 koševa) i Karl Malone (36.928), ali podatak kako bi Bryant, ako sve bude prema predviđanjima, za koji dan mogao preteći Michaela Jordana svakako je poseban.

Često se posljednjih godina pisalo o tome tko je bolji košarkaš, Michael Jordan ili Kobe Bryant? Ako se gleda broj osvojenih titula Jordan ima jednu više (6 ukupno) od Bryanta, a kako sada stvari teško da će ove sezone Bryant doći blizu play-offa s Lakersima. Prema najavama Bryant će u Lakersima igrati i sljedeće sezone što znači da će, ako ga zdravlje posluži, poprilično pobjeći Jordanu u ukupno broju koševa.

Na pitanje tko je bolji od ova dva igrača, prije 5-6 godina gore potpisanom novinaru, sjajan je odgovor dao Phil Jackson. Naime Jackson je godinama trenirao oba igrača i svakako njegov odgovor ima težinu:

'Gledajući stil igre, želju za pobjeđivanjem, atletske sposobnosti oba igrača na vrhuncu te želju za pobjedom nema velike razlike između Michaela i Kobea. Najveća je razlika veličina dlana; Jordan je mogao držati loptu jednom rukom kao da je centar, a Kobe jedva može primiti loptu u jednu ruku', tada nam je kazao Jackson.

Kada je postalo jasno kako Bryant lovi Jordana u na vječnoj ljestvici strijelaca, što je zacrtao kao jedan od ciljeva, njegov bivši trener iz Lakersa Jackson je kazao:

'Kobeov je cilj na ljestvici najboljih strijelaca NBA lige svih vremena preteći Jordana.'

Zanimljivo je bilo i razmišljanje bivšeg igraća Chicago Bullsa Tonija Kukoča na tu temu. Iako mu Bryant nikada nije bio suigrač puno puta je igrao protiv njega tako da jako dobro zna o kakvom se igraču radi…

Nabolji NBA strijelci

1. Kareem Abdul-Jabbar* 38.387
2. Karl Malone* 36.928
3. Michael Jordan* 32.292
4. Kobe Bryant 32.194
5. Wilt Chamberlain* 31.419
* uvršteni u Hall of Fame

'Ono što Kobe radi posljednjih godina na košarkaškim terenima Michael je radio prije 20-ak godina kada je košarka bila potpuno drukčija. Iskreno, teško je ta dva igrača individualno uspoređivati', kazao nam je nedavno Kukoč.

Međutim, da je Kukoču Jordan broj 1 govori i ova izjava:

'Da danas u NBA-u igra Jordan iz najboljih dana, uvjeren sam da bi razlika između njega te recimo LeBrona, Kobea ili Wadea bila ogromna, isto kao što je bila 90-ih između Jordana i najboljih igrača u ligi. Time sam sve rekao.'

Za kraj dodajmo kako u našoj anketi (ispod članka) možete glasati koji igrač je bolji - Michael Jordan ili Kobe Bryant? Koji je ostavio dublji trag u NBA ligi? Bez obzira na rezultate ankete svaki od njih je poseban i da kojim slučajem nisu zaigrali u NBA ligi bili bismo zakinuti za neke od najbriljantnijih košarkaških izvedbi koje su ikada viđene. Ukratko, oba igrača su posebna i još dugo ćemo čekati na nekog slične karizme i talenta.

29-points closer after tonight.

A photo posted by Los Angeles Lakers (@lakers) on