PORTUGALAC SMIJENIO HRVATA

Joao Felix srušio dva rekorda; jedan je preoteo od Marka Pjace koji je to napravio u dresu Dinama

12.04.2019 u 10:22

Bionic
Reading

Joao Felix je u pobjedi Benfice nad Eintrachtom 4:2 ostvario 'hat-trick' te je s 19 godina postao najmlađi Portugalac u povijesti s tri gola u jednoj europskoj utakmici, a uz to je srušio rekord i Marka Pjace u Europskoj ligi

Mladi talent portugalskog nogometa srušio je dostignuće legendarnog Eusebija, koji je to napravio s 20 godina - 1962. u tadašnjem Kupu prvaka, u kojemu je Benfica na kraju osvojila naslov.

Osim toga Felix je postao i općenito najmlađi nogometaš koji je postigao 'hat-trick' u Europskoj ligi, uspjelo mu je to u dobi od 19 godina i 152 dana, a prijašnji rekorder s tri gola na jednom susretu u EL bio je naš Marko Pjaca koji je u dresu Dinama u prosincu 2014., u pobjedi protiv Celtica 4:3, to napravio sa 19 godina i 219 dana.

'Kakva večer', napisao je Joao Felix na društvenoj mreži, a na utakmici nije mogao ni sakriti suze.

Felix je ukupno u svojoj debitantskoj sezone zabio 15 pogodaka u 36 nastupa, a ima i sedam asistencija. U portugalskom prvenstvu je u 20 utakmica postigao 10 golova.

  • +3
Joao Felix Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Podsjećamo, Benfica je na Luzu nanijela Eintrachtu prvi poraz ove sezone u Europskoj ligi, ali i prvi poraz u posljednjih 16 utakmica u svim natjecanjima. Posljednju utakmicu njemački sastav je izgubio 22. prosinca prošle godine od Bayerna u prvenstvu.

Ključni trenutak utakmice dogodio se u 20. minuti kada su gosti ostali s igračem manje nakon što je isključen Evan N'Dicka. Francuski branič je u kaznenom prostoru s leđa gurnuo Gedsona Fernandesa skrivivši kazneni udarac, a engleski sudac Anthony Taylor pritom mu je pokazao i crveni karton. Joao Felix je bio siguran s bijele točke.

Eintracht je uspio s igračem manje izjednačiti u 40. minuti golom Luke Jovića i to na asistenciju našeg Ante Rebića. Bio je to njegov već osmi europski gol ove sezone, a zanimljivo 21-godišnji srpski napadač je u Eintracht stigao na posudbu upravo iz Benfice.

  • +51
Benfica - Dinamo; Europska liga; uzvratna utakmica osmine finala, 14.3.2019. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

No, samo tri minute kasnije ponovo se 'ukazao' Joao Felix koji je sjajnim udarcem sa 20-tak metara doveo Benficu u novo vodstvo. U prvih deset minuta nastavka portugalski velikan je zabio još dva gola, Ruben Dias je u 50. minuti povisio na 3:1, da bi pet minuta kasnije Felix svojim trećim golom na utakmici donio Portugalcima ogromnu prednost. U 72. minuti Eintracht je zabio i drugi gol s igračem manje, a strijelac je bio Goncalo Paciencia.

Benfica je ovom pobjedom produžila niz bez domaćeg poraza u Europskoj ligi na čak 22 utakmice ostvarivši pritom 19 pobjeda i tri remija.

Rebić je za goste igrao do 68. minute, dok Filip Krovinović nije nastupio za Benficu.