POJAČANJE ILI PROMAŠAJ

Jesu li ovo pravi razlozi Lovrenovog pada u formi?

03.03.2015 u 11:08

Bionic
Reading

Dejan Lovren posljednjih je tjedana na žestokom udaru kritika, a s obzirom na to da ga je Liverpool platio 20 milijuna funti svakako se očekivalo kako će biti veliko pojačanje Redsa. Nakon promašenog jedanaesterca protiv Bešiktaša prema Lovrenu su upućene mnoge ružne riječi i postao je predmet sprdnje. Je li to zaslužio?

Analitičar portala Tribina.hr mestar00 u detalje je razradio karijeru Dejana Lovrena otkad je stigao 'na otok' te je pokušao dati odgovor na pitanje koji je glavni razlog pada njegove forme:

Dejan Lovren po fizičkim predispozicijama predstavlja savršenog obrambenog igrača. Visok 188 cm, vrlo jak, agilan, relativno brz, dobar u skoku i jakog udarca.

Odskočna daska kao i mnogim hrvatskim reprezentativcima bio je Dinamo iz kojeg odlazi u Lyon za prilično velikih 10 milijuna eura. Relativno malo se priča o njemu. U lipnju 2013. potpisuje četverogodišnji ugovor sa Southamptonom i igra sezonu karijere. Članci u novinama polako se popunjavaju i postaje nešto zapaženiji. U srpnju 2014. potpisuje četverogodišnji ugovor s Liverpoolom za vrtoglavih 20 milijuna funti kao velika nada i s ciljem da postane glavni stup obrane. Na svom debiju na Anfieldu protiv B. Dortmund odigrao je fenomenalnu utakmicu te postigao i pogodak. Novine su pune hvale za njega i nazivaju ga dostojnim zamjenikom jednog Sami Hyypiäe ili čak J.Carraghera (hvale ga i G. Neville i J. Carragher).


No s vremenom u Liverpoolu nažalost slijedi strmi pad nivoa njegove igre. Najbolje je posegnuti za statistikom kako bi se uvjerili o čemu se točno radi:

Sezona 13-14 (Southampton era)/Sezona 14-15 (Liverpool dosad)

Odigranih utakmica: 31 / 17
Oduzetih lopti po utakmici: 2.7/ 1.5
Osvojenih duela po utakmici: 9.6 / 8.5
Greške koje su vodile k udarcu: 1 / 7
Greške koje su vodile k golu: 1 / 2

Posebno valja naglasiti 7 greški koje su vodile k udarcu, jer je s ovim brojkom Lovren rekorder na cijelom otoku (iako je dobrih 2 mjeseca utakmica propustio).

Pogađate novine su odjednom prepune, svi pričaju kako je Lovren loš i kako je glavni krivac Liverpoolove loše igre. J. Caraggher komentira i proklinje upravu što su dali tolike novce za propalog igrača... Ljudi na ulicama koji ne znaju ništa o nogometu sada znaju da je Lovren katastrofa (čak i žene znaju da osim što ima dobru guzicu (o.a. afera bazen) u obrani nije baš najbolji), ukratko postaje predmet sprdnje i osnovni krivac za loše stanje na ljestvici. Možda opravdano gledajući sve ove gore brojke?

No pogledajmo i drugu stranu, kako bi možda ipak probali objasniti odakle takav pad forme?

Jedan od osnovnih razloga njegove lošije igre možemo pronaći u manjku pomoći od defenzivnih veznih. Naime, u Southamptonu Lovren je ispred sebe imao i Victora Wanyamu i Morgana Schneirelina. U Liverpoolu ispred njega je sada već pomalo u godinama dobri stari Steven Gerrard. Ne samo da pojedinačno svaki od prethodno spomenutih znatno više pridonosi obrani od jednog Stevena, s dvojicom posao je neizmjerno lakši! Povratak Lucasa u momčad kao još jednog defenzivnog veznog na žalost je korelirao sa Lovrenovim seljenjem na klupu. Ne zaboravimo ni da je Luis Suarez prodan i ma kako loša obrana Liverpoola bila manjak Suareza u napadu znatno je veći hendikep i jasno je da će se u konačnici sve to osjetiti!


Ostaje komentirati i cijenu koju je Liverpool platio za njega i koliko je ona opravdana. 20 milijuna funti (27 milijuna eura) izgleda stvarno puno za obrambenog igrača. Ali pogledajmo brojke drugih velikih transfera.

* David Luiz (Chelsea - PSG) 62 milijuna eura
* Thiago Silva (Milan - PSG) 42 milijuna eura

Istina radi se o trenutno možda dvojici najboljih obrambenih na svijetu i šeicima kojima novac ne znači mnogo.

Ali zato sljedeći transfer svakako nije sličan slučaj: Jeremy Mathieu (Valencia - Barcelona) 20 milijuna eura

Dakle Mathieu bi bio manje više ekvivalent Lovrenu. Teško je reći tko je bolji obrambeni, ali nemojmo zaboraviti da je Lovren na vrhuncu igračke karijere, a Francuz na zalasku. Ukratko 20 milijuna eura u današnjem nogometu više nije vrtoglava cifra za obrambenog igrača.

Toliko o konkretnim podacima, za kraj bih si dopustio staviti i osobno mišljenje o Lovrenu kao igraču.

Naime mišljenja sam da je Lovren odličan igrač, ali pati od nekonzistentnosti i psihičke nestabilnosti. Ispuniti očekivanja kojim su ga obasipali (stup obrane, maestro, pravi vođa itd...) teško bi bilo i psihički vrlo stabilnom igraču. Na žalost Lovrenova igra pati i od velikih oscilacija. Jedan dan odigra odlično, već drugi je kriminalno loš itd... Slična situacija pratila je i Ivana Rakitića, a izrastao je u klasu. Stoga isto želim i Lovrenu jer predispozicije zasigurno ima!