FOKUS ISTRAŽITELJA

Jesu li ova dva detalja bila kobna za Schumijevu nesreću?

07.01.2014 u 16:59

  • +13

Obitelj, prijatelji i navijači u posjeti Schumacheru

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Paul Gilham/Getty Images

Bionic
Reading

Francuske vlasti pokrenule su istragu o tome jesu li vezovi na skijama Michaela Schumachera uzrokovali stravični sudar zbog kojeg se sedmerostruki prvak u Formuli 1 nalazi već danima u induciranoj komi. Iz bolnice u Grenobleu dolaze vijesti kako se stanje velikog Schumachera blago poboljšava, no i dalje je kritično, ali stabilno

Ono što se sada pojavilo kao novi moment u istrazi su skijaški vezovi na Schumacherovim skijama. Engleski Dail Mail donosi da francuske vlasti sada istražuju vezove na skijama koji su možda zakazali u trenutku nesreće. Vezovi su dizajnirani s mehanizmom koji automatski otpušta pancerice u slučaju sudara kako bi se spriječile teže ozljede skijaša. No ako vezovi nisu oslobodili Schumacherove pancerice, proslavljeni vozač i legenda Formule 1 je zbog toga mogao izgubiti kontrolu i udariti u stijenu zbog čega je već danima u komi.


Tužitelji su naglasili kako je Schumacher pao dok je išao malom brzinom između dva relativno blaga brijega. Ranije ovog tjedna Schumacherova glasnogovornica Sabine Kehm je opovrgnula izvješće da je njen klijent vozio najmanje 60 kilometara na sat.

'Nakon razgovora s ljudima koji su bili s Michaelom u trenutku nesreće jasno je kako se sve odvijalo na normalnoj stazi. Tu je bila plava i crvena staza, a između je bio dubok snijeg u kojem je bio Michael', kazala je Schumacherova glasnogovornica.

Istražitelji također istražuju da li su granice skijaških staza pored mjesta nesreće ispravno označene, jer je bilo govora kako su stijene bile preblizu staze te da je to zahtijevalo dodatnu signalizaciju ili zaštitu.

Njemački mediji naglašavaju kako je glavno pitanje da li je mjesto nesreće puno stijena i da li je to bilo propisno označeno, a to sve također navodi kako brzina nije bila faktor tragične nesreće koja se dogodila jednom od najvećih vozača Formule 1 svih vremena.