PREMA ZASLUGAMA

Jedan od najvećih vozača Formule 1 svih vremena Michael Schumacher dobio ulicu u Sarajevu, evo i zašto...

30.05.2022 u 16:40

Bionic
Reading

Današnjom odlukom Skupštine Kantona Sarajevo jedna od najprometnijih ulica u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zvat će se A transverzala Michael Schumacher, u čast istaknutog humanitarca i počasnog građanina Sarajeva, čija djela Sarajevo ne zaboravlja

Inače, sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1 u glavni grad BiH prvi put je došao 1996. godine, a zatim i u prosincu 1997. Stigao je u organizaciji HOPE-a i UNICEF-a kako bi posjetio u ratu ranjenu djecu u bolnici Koševo. Cilj njegove posjete bio je dio UNESCO-ovog projekta prikupljanja novca za specijaliziranu bolnicu za sarajevsku djecu, žrtve granatiranja i mina.

Schumacher je nakon agresije na BiH, djeci koja su u ratu ostala bez nogu i ruku, plaćao liječenje i proteze, čime je za sva vremena stekao simpatije građana Bosne i Hercegovine. Kao specijalni ambasador UNESCO-a donirao je značajna sredstva za projekte u Sarajevu, javlja Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, nedavno je bivši hrvatski nogometni izbornik Miroslav Ćiro Blažević proglašen počasnim građaninom Travnika,  dok je sportska dvorana u Mostaru dobila ime po aktualnom izborniku Zlatku Daliću.