u subotu protiv portugala

Je li ovo početnih 11 za Portugal? Dalićev problem nisu izostanci Modrića i Rakitića, već što puno igrača nije u natjecateljskoj formi

03.09.2020 u 08:02

Bionic
Reading

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju ove subote (od 20.45 sati), nakon gotovo deset mjesseci, čeka prva utakmica. Riječ je o ogledu Lige nacija, a s druge strane bit će selekcija Portugala, aktualnog europskog prvaka i osvajača prvog izdanja ovog natjecanja

Hrvatska nogometna reprezentacija svoju je posljednju utakmicu odigrala još u studenome prošle godine. Bio je to prijateljski ogled protiv Gruzije u Puli, a u kojoj je izbornik Dalić priliku dao igračima iz drugog plana.

U međuvremenu svijet je pogodila pandemija koronavirusa, nacionalna natjecanja bila su prekinuta, ali i nastavljena tek u lipnju, Euro je prebačen za sljedeću godinu.

Sve to poremetilo je uobičajeni raspored, pa je dio igrača tek prije desetak dana okončao sezonu. Neki su još do prije koji dan bili na odmoru, a dio njih ipak hvata natjecateljski ritam.

Sve to natjeralo je izbornike, i ne samo hrvatskog, Zlatka Dalića, na improvizaciju, odnosno 'krpanje' momčadi.

Međutim osim što se pokazao kao i dobar taktičar, Dalić je iskazao i s koliko se pažnje brine o svojim igračima, pa je kapetanu Luki Modriću i dokapetanu Ivanu Rakitiću izašao u susret i oslobodio ih ovih rujanskih obveza, svjestan da su daleko od prave forme i da ne bi bili od prevelike koristi reprezentaciji.

  • +5
Trening hrvatske nogometne reprezentacije, 2. 9. 2020. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Također, dopustio je i Marcelu Brozoviću odnosno Ivanu Perišiću da se suigračima priključe s dva dana zakašnjenja.

Naravno, svi smo svjesni koliko spomenuti igrači znače za hrvatsku reprezentaciju. Ali isto tako uvjerili smo se tijekom proteklih mjeseci, da dolaze i mlađi igrači, koji su se već afirmirali (i) u reprezentaciji, pa će im ove utakmice biti idealna prilika da se dodatno ohrabre minutama u najjačoj hrvatskoj selekciji.

S obzirom na sve te okolnosti, teško je tvrditi koji će sastav Dalić poslati na stadion Dragao u Portu, ali za očekivati je, barem prema trenutnoj formi i stanju tijela, da u početnih 11 budu ovi igrači: Livaković - Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić - Kovačić, Pašalić - Brekalo, Vlašić, Rebić - Petković.

Kao alternative nude se Vrsaljko umjesto Jedvaja, iako Atleticov branič nije igrao utakmicu još od veljače. Prije toga je pauzirao 13 mjeseci. Osim toga nedavno je provodio uvrijem u samoizolaciji jer je bio pozitivan na koronavirus. Zatim Brozović umjesto Pašalića, ali kako je Inter krajem kolovoza igrao finale Europske lige protiv Seville, tako je Brozović do prije koji dan bio na odmoru.

Baš kao i Perišić, koji se s Bayernom okitio naslovom prvaka Europe.

Možda jedina dvojba jest po pitanju 'devetke', odnosno klasičnog napadača. Jer Andrej Kramarić posve je spreman, odigrao je i nekoliko prijateljskih utakmica za Hoffenheim, ali pitanje je gdje ga Dalić vidi. Na tom mjestu ili kao krilnog napadača?