NOVA STUDIJA

Je li moguće da Luka Modrić ovako malo vrijedi?

05.06.2014 u 18:31

Bionic
Reading

Argentinac Lionel Messi iz Barcelone gotovo je dvostruko vrijedni od Portugalca Cristiana Ronalda iz Real Madrida, stoji u najnovijem godišnjem osvrtu na trendove vrijednosti najboljih 60 nogometaša svijeta kojeg je objavio CIES Football Observatory…

Vrijednost Lionela Messija procjenjuje se između 200.2 i 232.6 milijuna eura, a Ronaldova između 105.7 i 122.9 milijuna eura.

'Razliku uglavnom čini mlađa dob argentinskog velemajstora, koji je za 28 mjeseci mlađi od portugalske zvijezde. Međutim, s obzirom na prošlu sezonu, Messijeva tržišna vrijednost spustila se za 19 milijuna eura, a Ronaldova porasla za 4 milijuna eura', navodi se u izvještaju.

Na trećem mjestu nalazi se Liverpoolov urugvajski reprezentativni napadač Luis Suarez, koji prema ovoj studiji vrijedi između 98.5 i 114.5 milijuna eura. U izvještaju se nagađa kako bi Liverpool mogao ostvariti rekordni transfer u povijesti nogometa ovoga ljeta ukoliko bi ga prodao.

Među pet najvrjednijih nogometaša svijeta još se nalaze Chelseajev Belgijanac Eden Hazard (75.9 – 88.3 milijuna eura) i Barcelonin Brazilac Neymar (62.8 – 73).

Jedini hrvatski nogometaš među 60 tržišno najvrjednijih prema procjeni CIES Football Observatoryja je Luka Modrić iz Real Madrida. Njegova se vrijednost procjenjuje između 25.6 i 29.8 miljuna eura. Zanimljivo, na Transfermarktu mu je trenutna vrijednost 40 milijuna eura, a bila je i 46, no ova studija bila je prilično 'škrta' za Luku.

CIES Observatory je istraživačka skupina u Međunarodnom centru za sportske studije. Istraživački tim okuplja stručnjake specijalizirane u statističkoj analizi sporta.