ostaje do SP-a 2026

Japanski izbornik dugo se neće oporaviti od Hrvatske i poraza nakon penala, ali ovu ponudu nije mogao odbiti: Ponosan sam!

28.12.2022 u 12:20

Bionic
Reading

Japanski izbornik Hajime Moriyasu, čija je momčad na SP-u u Katru pobijedila Njemačku i Španjolsku u grupnoj fazi, a onda ispala od Hrvatske u osmini finala, produljio je ugovor do Svjetskog prvenstva 2026, objavio je Japanski nogometni savez (JFA)

Hajime Moriyasu je tako postao prvi izbornik Japana koji je sačuvao svoje mjesto nakon Svjetskog prvenstva. Upisao se u povijesne knjige, a zamalo je ostvario i povijesni rezultat.

'To je posao koji me ispunjava. To je je posao koji mi pruža priliku da se natječem na međunarodnoj sceni ponosan što sam Japanac. Zato sam pristao prihvatiti ponudu JFA-a', kazao je 54-godišnji Moriyasu na konferenciji za novinare u Tokiju.

Bivši japanski reprezentativac (1992.-1996.), Moriyasu je preuzeo izborničku dužnost nakon SP 2018. u Rusiji gdje je bio kao pomoćni trener.

U Katru 'plavi Samouraji' nisu uspjeli ostvariti cilj, a to je bio plasman u četvrtfinale do kojeg Japan nije nikada stigao.

Međutim, japanska je reprezentacija napravila čudo u prvom krugu pobijedivši Njemačku, a zatim i Španjolskoj istim rezultatom 2:1. Japan je grupnu fazu završio na prvom mjestu, a u osmini finala ga je porazila Hrvatska nakon izvođenja jedanaesteraca (1:1, 3:1).

'Rezultat je nesretan za nas, najgore je ovako ispasti. Ali igrači mogu biti zadovoljni jer su se natjecali na najvećoj pozornici. Nadam se da će nastaviti ovako', kazao je nakon poraza od Hrvatske japanski izbornik Hajime Moriyasu te dodao:

'Japanski nogomet može nastaviti rasti. Imamo to, mada nismo dosegli četvrtfinale i nismo mogli prijeći tu prepreku. Ali pobijedili smo Španjolsku i Njemačku, koji su bivši svjetski prvaci. Japan može ostvariti velike pobjede na svjetskoj sceni, a igrači su započeli novu eru.'

Sudeći po tim izjavama čini se kao da je bio siguran kako će produljiti ugovor do Svjetskog prvenstva 2026.

  • +74
SP Katar: Japan - Hrvatska Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec