TO SE NE ZABORAVLJA

Janica je postala besmrtna; dan koji pamti cijela Hrvatska

14.02.2017 u 12:35

Bionic
Reading

Na današnji dan prije 15 godina Janica Kostelić osvojila je prvo hrvatsko olimpijsko zlato u alpskom skijanju (kombinacija) u Salt Lake Cityu 2002. što je bila i prva medalja za našu zemlju u povijesti Zimskih olimpijskih igara

Zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityju zauvijek će se pamtiti u Hrvatskoj, jer je tada Janica ušla u sportsku besmrtnost. Točno prije 15 godina (14. veljače) naša skijašica je potukla suparnice i u kombinaciji osvojila zlato. Prva medalja sa Zimskih igara za Hrvatsku i odmah najsjajnije odličje.

No Janica se u povijest nije upisala samo zbog te medalje nego i još tri koje je osvojila na tim Igrama. Pala su još dva zlata (slalom, veleslalom) i jedno srebro (super-G.), ukupno četiri odličja s istih Olimpijskih igara, a to nikada nikome nije uspjelo ni u ženskoj ni u muškoj konkurenciji.

Naravno, Hrvatska je na najljepši način dočekala svoju kraljicu kada se vratila iz Salt Lake Cityja. Na Trg bana Jelačića u Zagrebu stigla je u kočiji, a tamo je bilo više od 100 tisuća ljudi. To je zaslužila!

Janica Kostelić

Inače, Janica je u karijeri ukupno osvojila šest olimpijskih medalja, jer je četiri godine kasnije u Torinu bila zlatna (kombinacija) i srebrna (super-G).

Zanimljivo, 14. veljače Hrvatska je ukpuno osvojila četiri medalje. Uz spomenutio prvo zlato Janice, na isti datum Ivica Kostelić je osvojio srebro u kombinaciji u Torinu 2006., Jakov Fak koji je u Vancuveru 2010. još nastupao za Hrvatsku osvojio je broncu u utrci biatlonaca, a četvrta medalja pala je na zadnjim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. kad je Ivica osvojio još jedno srebro u kombinaciji.