rumunji održali lekciju

Izbornik Gračan nakon bolnog poraza otkrio od kojeg je igrača očekivao puno više

18.06.2019 u 22:18

Bionic
Reading

Hrvatska mlada nogometna reprezentacija otvorila je europsko U-21 prvenstvu u Italiji i San Marinu teškim porazom od Rumunjske sa 1:4 i tako bitno umanjila izglede za plasman u polufinale EP-a, a time i na olimpijske igre u Tokiju 2020.

Očekivanja su bila velika, no sve je završilo najtežim porazom u povijesti mlade reprezentacije na velikim natjecanjima. Nažalost, nakon poraza od Rumunjske, Gračanovu vrstu čekaju Francuska i Engleska i izgledi za osvajanje prvog mjesta koje vodi u polufinale sada su svedeni na minimum.

Mlada hrvatska reprezentacija je nakon 15 godina ponovo stigla do europskog U-21 prvenstva. U dosadašnja dva pokušaja nije prošla skupinu, no ovoga puta hrvatska vrsta je stigla na EP s velikim ambicijama.

Glavi cilj naše mlade vrste je plasman na olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, što nije uspjelo niti jednoj nogometnoj generaciji, a vizu za Japan automatski donosi polufinale. Međutim, nakon prvog kola čini se kako to niti ovoga puta nećemo vidjeti OI.

'Nismo očekivali ovakav poraz. Prije svega treba čestitati Rumunjskoj na zaista dobroj prezentaciji. Na početku utakmice bili smo impresionirani, primali smo brzo dva pogotka, kroz cijelu utakmicu smo imali mnogo tehničkih grešaka, nedostajalo je sigurnosti kod igrača u pas igri. To sam govorio kad sam pričao o natjecateljskom nogometu i kontinuitetu naših igrača u klubovima. Nažalost bilo je dosta ozlijeđenih igrača, pokušali smo to popraviti u ova dva tjedna, ali nismo uspjeli', izjavio je nakon utakmice izbornik U-21 selekcije Nenad Gračan, a prenose Sportske novosti.

Upitali su novinari izbornika i o desnoj strani svoje momčadi na kojoj je bilo najviše problema jer Alen Halilović nije pomagao Filipu Uremoviću koji je stalno bio u teškoj situaciji.

'Razgovarali smo s Halilovićem o tome i na treningu da se trebamo stisnuti na strani, da ne dozvolimo takve prodore. Halilović je dva, tri puta ispao pa su Rumunji to iskoristili i stvarali situacije, patio je i Moro, to svakako u fazi obrane nije bilo kvalitetno'.

Pred Hrvatskom je dvoboj s Francuzima, u petak od 21 sat. No, može li se do tog ogleda Hrvatska osokoliti?

'Mi smo uvijek euforični, uvijek radimo veliki pritisak. Na početku sam već kazao da je veliki uspjeh što smo se uopće plasirali na ovo natjecanje. Na ovom europskom prvenstvu zaista su sjajne reprezentacije a pričao sam i o Rumunjima kao moćnoj vrsti. U svakom slučaju pokušat ćemo napraviti sve što možemo, dignuti se iz ovog poraza, izvući neke pouke. U sportu i poraz može biti pobjeda ako shvatiš na koji način se to dogodilo', zaključio je Gračan.

  • +3
Prijateljska utakmica U-21: Hrvatska - Danska Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL