prati se stanje na terenu

Izbornik Dalić na ovaj problem ne može utjecati; slijedi li otkazivanje nekolicine reprezentativaca?

06.03.2020 u 18:41

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, u ponedjeljak će objaviti popis igrača na koje računa za predstojeći turnir u Dohi, a koji bi trebao poslužiti i kao odlična priprema za europsko prvenstvo ovog ljeta. No, s obzirom na epidemiju koronavirusom, cijela akcija mogla bi poprimiti drugačiji smisao

Tijekom popodnevnih sati petka medijskim je prostorom procurila vijest da je napadač milanskog Intera Romelu Lukaku zaražen koronavirusom. No, vrlo brzo stigao je i demantij te vijesti.

No, ako uistinu netko treba strahovati, među nogometašima, od tog virusa to su oni koji igraju za klubove sa sjevera Italije.

Jer zna se da je upravo na tom dijelu Apeninskog poluotoka najviše zaraženih.

Naravno, sve to otvara dodatne strahove hoće li se netko od nogometaša naći na udaru ovog, još uvijek relativno nepoznatog virusa.

U takvoj psihozi danas živi velika većina čovječanstva, pa se stalno osluškuju savjeti i preporuke zdravstvenih institucija.

Tako je u Hrvatskoj na snazi preporuka Ministarstva zdravstva a ona između ostalih savjetuje i ovo:

Za Hrvatske građane, povratnike iz zahvaćenih područja bez simptoma bolesti, provodi se aktivni zdravstveni nadzor (svakodnevno mjerenje temperature i javljanje teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja) kroz 14 dana uz samoizolaciju kod kuće na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti. Aktivni zdravstveni nadzor provodi se za:

  • osobe koje su bliski kontakti oboljeloga od COVID-19 bolesti (potvrđena infekcija, započinje već i kod postavljanja sumnje na infekciju)
  • osobe koje su unazad 14 dana boravile u zahvaćenom području

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. Nadzor traje 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja s uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa.

Naravno, sukladno tim odredbama, ponašat će se i u Hrvatskom nogometnom savezu, a kako izbornika Zlatka Dalića i igrače krajem ožujka čeka pripremni turnir u Kataru, točnije 26. ožujak utakmica protiv Švicarske, odnosno 30. ožujka ogled protiv Portugala, jasno je da će se i HNS morati prilagoditi ovim mjerama.

Drugim riječima, kako dio hrvatskih reprezentativaca, a to su Marcelo Brozović (Inter Milano), Milan Badelj (Fiorentina), Mario Pašalić (Atalanta), Ante Rebić (AC Milan) i Marko Rog (Cagliari), igraju u Italiji, upitno je hoće li i oni sudjelovati na spomenutom turniru.

Jer, žele li ući u Hrvatsku, prema preporuci morali bi 14 dana provesti u samoizolaciji. Gotovo smo sigurni da su iste, ako ne i strože mjere uvedene i u Kataru, pa nam se, barem u ovom trenutku čini da će ovi igrači izostati s nadolazećeg mini-ciklusa.

Vjerujemo da će izbornik Dalić u ponedjeljak pročitati njihova imena na tom popisu putnika, i željeli bismo da oni uistinu krenu put Katara, ali s obzirom na okolnosti, lako je moguće da njihova mjesta zauzmu neki drugi igrači, što bi izborniku Daliću bila i dobra prilika da testira neke sa svog šireg popisa.