Okupila se hrvatska

Izbornik Dalić iznenadio izborom koja momčad ide u Katar na SP, a dotakao se i Vrsaljkove teške odluke: To je to!

19.09.2022 u 12:14

Bionic
Reading

Kao što je najavljeno, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije u zagrebačkom hotelu Sheraton, a glavna tema bila je momčad koja odlazi na SP u Katar

Uoči novih utakmica u Ligi nacija s Danskom u četvrtak u Zagrebu (20.45) te Austrijom tri dana kasnije u Beču (20.45) bilo je jasno da se Hrvatska bori za prvo mjesto, ali isto tako je poznato da minimalno jedan osvojeni bod garantira da neće biti ispadanja u niži rang.

'Okupili smo se nakon tri mjeseca… Tijekom dana bi trebali doći svi igrači koji su na popisu i, nadam se, svi zdravi i spremni. Erlić nije igrao dva tjedna, ima ozljedu mišića, doći će pa ćemo vidjeti kako će biti s njima. Luka Sučić ide u mladu reprezentaciju. Čekaju nas dvije važne i teške utakmice. Dansku smo svladali u Kopenhagenu, to je ključna utakmica za prvo mjesto. Pobjeda nam otvara vrata Final Foura, što bi bilo sjajno. Osim toga, bolji plasman u Ligi nacija donosi nam bolju poziciju u ždrijebu kvalifikacija za Euro. Imamo puno motiva', kazao je Dalić.

Hrvatski izbornik je do ove sezone često kritizirao Ligu nacija, no ove sezone se situacija okrenula. U prvi tren se činilo nezgodno pitanje, ali bio je iskren:

'Govorio sam da Liga nacija nije moje natjecanje, imali smo poraze i teške utakmice. To me frustriralo... Smetalo mi je to što smo u lipnju igrali četiri utakmice u 10 dana, što je previše. Sada smo sami sebi stvorili priliku da igramo za prvo mjesto. Dvije godine smo ostali u skupini A, sad je cilj pokušati biti prvi', istaknuo je izbornik.

No jasno je kako je svaka nova utakmica zapravo uigravanje za ono što ih čeka na Svjetskom prvenstvu.

'Za Svjetsko prvenstvo nema prave pripreme, dakako da moramo to iskoristiti i za mundijal. Isprobati ono što bismo htjeli. Iskreno, nemam puno nedoumica oko popisa igrača za Katar, to je uglavnom ono što sam objavio za ovu akciju. No riješit ćemo nekoliko nedoumica', iznenadio je iskrenošću Dalić tr je objasnio za što će prvenstveno iskoristiti ovo okupljanje.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

'Nemamo puno stvari koje moramo iznova raditi, sve je bilo dobro, pogotovo u zadnje tri utakmice. Igrat ćemo 4-3-3 ili 4-2-3-1, dat ćemo šansu na par pozicija koje su nam upitne da vidimo igrače. Htio bih da svi koji su na popisu dobiju minutažu. Želim da dodatno učvrstimo samopouzdanje i kompaktnost koji su bili u lipnju kako bismo spremni dočekali Svjetsko prvenstvo.'

Prvi suparnik bit će Danska, trenutačni lider skupine. Bit će to vjerojatno i ključna utakmica u borbi za prvo mjesto.

'Zadnje dvije godine po rezultatima i statistici najbolji su u Europi. Napredovali su, nemaju nekih velikih igrača osim Eriksena, čvrsti su, uigrani, prava momčad. Žele nam se osvetiti za poraz u Kopenhagenu, i oni žele prvo mjesto. Očekujem čvrstu i borbenu utakmicu od koje mi puno očekujemo, igrači su nam u dobroj formi, nadam se da će doći u dobrom stanju.'

Nekoliko riječi kazao je i o poziciji desnog beka te što je odlučio i što je novo:

'Kandidati za Katar su Juranović i Stanišić. Juranović je neupitan, Stanišić ne igra u Bayernu, ali kupio je mjesto igrama s Danskom i Francuskom. Nadam se da će više igrati u Bayernu. Šime Vrsaljko se oprostio, donio je najpošteniju i najispravniju odluku, muči se četiri godine, svjestan je da nije kao u Rusiji, da dolaze mladi. Hvala mu za sve što je napravio za reprezentaciju i mene kao izbornika, slika njega na zastavi ostat će za pamćenje svima cijeli život.'

Očekivano, nekoliko riječi kazao je i o napadačima, pogotovo o Bruni Petkoviću:

'Petković je u boljoj formi nego prije, golgeterskoj i igračkoj, zato je dobio poziv u reprezentaciju. Može puno napraviti ako je pravi. Htio bih ga konkretnijeg i više u kaznenom prostoru, imamo mi u reprezentaciju druge koji mogu pripremati šanse. Oršić daje golove u Dinamu, igra na poziciji koja mu odgovara, pogotovo u Ligi prvaka, gdje ima puno prostora, a u reprezentaciji baš nema takve situacije, da smo u bloku. To je razlika između Dinama i reprezentacije. No kvalitetom i igrom je zavrijedio mjesto, sigurno će dobiti šansu na lijevom krilu. Imamo Perišića na tom mjestu, nešto ćemo kombinirati i vidjeti. Vlašić je pogodio s Torinom, nadam se da će biti još bolji, kakav je bio u kvalifikacijama za Euro', dodao je Dalić.

  • +21
Trening hrvatske reprezentacije Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Komentirao je Dalić i odluku FIFA-e da reprezentacije na SP-u mogu imati 26, a ne 23 igrača.

'Imali smo sastanak o tome koliko igrača treba imati u reprezentaciji. Većina izbornika se složila za 26, kao i na EP-u. No na EP-u si morao trojicu poslati na tribinu, što je bilo za mene mučno. Sada svi mogu biti na klupi, što je jako bitno za atmosferu u ekipi. To je dobro, imat ćemo širi kadar. Mislim da u reprezentaciji nema mjesta nezadovoljnima, moraš prihvatiti svaku odluku. Ne trebaju mi nezadovoljni igrači, tko će biti nezadovoljan, neće ići na put', bio je jasan.

Komentirao je i Čolakove sjajne igre u Rangersu, ali i poziciju senatora Vide i Lovrena u reprezentaciji.

'Čolak igra sjajno, zbog toga je i na širem popisu. Zvali smo četiri igrača za tu poziciju, on je peti na tom popis. Koga maknuti? Igra dobro, ali ne mogu zvati osam napadača. Imamo sjajnu konkurenciji na poziciji stopera. Lovrena i Vidu ne želim otpisati, ali su svjesni da dolaze mlađi i da biologija radi svoje. Kako su oni izbacili Ćorluku, tako će netko i njih, ali i mene. Vrijeme nosi svoje', zaključio je.

Popis Hrvatske

  • Golmani: Dominik Livaković (Dinamo), Lovre Kalinić (Hajduk), Ivica Ivušić (Osijek).
  • Braniči: Domagoj Vida (AEK Atena), Dejan Lovren (Zenit), Borna Barišić (Rangers), Josip Juranović (Celtic), Joško Gvardiol (RB Leipzig), Borna Sosa (Stuttgart), Josip Stanišić (Bayern), Martin Erlić (Sassuolo), Josip Šutalo (Dinamo)
  • Vezni red: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Rennes)
  • Napadači: Ivan Perišić (Tottenham), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Mislav Oršić (Dinamo), Ante Budimir (Osasuna), Marko Livaja (Hajduk)
  • Pretpozivi: Josip Brekalo (Wolfsburg), Duje Ćaleta-Car (Southampton), Luka Ivanušec (Dinamo), Marin Pongračić (Lecce), Kristijan Jakić (Eintracht), Antonio Mirko Čolak (Rangers), Nediljko Labrović (Rijeka)