NOVI TRENER

Igor Bišćan iskreno o dolasku u Dinamo: Da je sve savršeno ne bih sada sjedio ovdje

07.04.2023 u 12:57

Bionic
Reading

Dinamo je nakon poraza 2:1 u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog Kupa od Šibenika smijenio Antu Čačića te kao novog trenera angažirao Igora Bišćana (44) koji je danas predstavljen na Maksimiru

Srijeda je za Dinamo bila katastrofalna, 'modri' su izgubili 2:1 od Šibenika i ispali u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog Kupa. Čelnici kluba u četvrtak su smijenili trenera Antu Čačića te objavili kako momčad preuzima Igor Bišćan (44).

Novi je trener Dinama predstavljen danas na Maksimiru, a na klupi 'modrih' će debitirati već sutra (subota, 8. travnja, 17.05 sati, MAXSport 1, MAXtv) 'u gostima' kod Lokomotive u Kranjčevićevoj.

'Za početak, sretan sam da sam opet ovdje. Uzbuđen sam, jako. Zna se što Dinamo znači za naš nogomet i koju težinu nosi. Povezan sam s njime otkako znam za sebe. Ponosan si kad obučeš taj plavi dres, ali ova uloga donosi još veću odgovornost. Biti trener Dinama je drugačiji osjećaj za sve nas koji ga volimo. Vjerujem u sebe i svoj stožer, momčad i klub da ćemo svi skupa biti uspješni, što je jako važno. Zna se što znači biti uspješan - osvajati trofeje i pobjeđivati', kazao je na samom početku Igor Bišćan.

Već sutra (subota, 8. travnja, 17.05 sati, MAXSport 1, MAXtv) ga čeka debi na klupi, Dinamo igra 'u gostima' kod Lokomotive u Kranjčevićevoj...

'Utakmica dolazi u ne baš idealno vrijeme. Nismo u idealnom stanju. Zadnji rezultati nisu očekivani, ali to je tako. To je možda period koji treba proći. Nadam se da će već od ove utakmice krenuti pozitivan trend. Danas ćemo odraditi prvi trening, teško je govoriti o promjenama, ali nadam se pozitivnoj reakciji i pomaku. Kroz par razgovora ćemo se probati što bolje pripremiti za Lokomotivu. Te utakmice su dosta zanimljive koje Lokomotiva igra, moramo biti spremni na to. Znamo koliko smo dobri kada smo na svojoj razini. Bez obzira na situaciju, u stanju smo odigrati čvrstu utakmicu i izvući maksimum iz sebe', oprezan je Bišćan koji je otkrio i koliko mu je bilo teško odreći se mlade U-21 reprezentacije:

'Je, bilo je teško, ali morao sam se odlučiti. Nisam mogao donijeti krivu odluku, ali zov Dinama se teško može odbiti. Pogotovo nama koji za njega imamo posebno mjesto u srcu. Nije bilo jednostavno, ali prevagnulo je to da je ovo ipak nešto veće i bitnije. Zahvaljujem se HNS-u, na čelu s predsjednikom Kustićem. Proveo sam jako lijep period tamo. Poklopilo se da smo bili jako uspješni, te četiri godine imat ću u lijepom sjećanju do kraja karijere. Krećemo u novo poglavlje i vjerujem da će tako uspješno biti i ovdje.'

Osvrnuo se Bišćan i na stanje u klubu...

'Nema smisla komentirati stanje u klubu. Ova konferencija za medije zakazana je zbog sutrašnje utakmice. Kadar? Neke stvari su se dogodile prije mog dolaska. Neće promijeniti situaciju ono što ja mislim o tome. Postojeći kadar je dovoljan, kad smo pravi, motivirani i ozbiljni onda smo najbolji. Bezbroj puta do sada dečki su dokazali da su spremni i u najvećim iskušenjima biti uspješni', kaže novi trener Dinama te otkriva što je prevagnulo da prihvati ponudu:

'Povezivali su me do sada s Dinamom mediji, to ne znači da je ikada bilo ozbiljnih razgovora. Nema smisla komentirati spekulacije. Sada su se stvorili uvjeti koji jesu, koje sam prepoznao... To je pravi trenutak za mene, bez obzira na činjenicu da momčad prolazi kroz turbulencije. Da je sve savršeno ne bih sada sjedio ispred vas. Ovo je veliki izazov za mene i za klub. Moramo biti skupa, držati se zajedno i onda ćemo ostvariti zacrtane ciljeve.'

A koji su to zacrtani ciljevi?

'Prvenstvo određuje što će se događati nakon toga. To će uvijek biti glavni cilj, treba napraviti sve da se uzme titula. Ne treba gledati previše daleko u budućnost, valja ići utakmicu po utakmicu, koliko god to bio klišej. Treba napraviti konkretne pomake, kada pokrenemo taj trend, nadam se već sutra, kada spriječimo negativan trend loših igara i rezultata potraje, onda ćemo bolje izgledati. Lakše će ići i ta adaptacija igrača na nas i obrnuto, stvorit će se preduvjeti da budemo dobri', otkriva Bišćan koji je predstavio i svoj stručni stožer:

'Tu su svi koji su me pratili u U-21 reprezentaciji. Ante Tomić i Renato Pilipović. To su dečki koje znate. Kondicijski trener Vedran Naglić i trener golmana Darko Staneković. Priključit ćemo još neke ljude. Hoćemo li zadržati neke stare to ćemo vidjeti. Treba mi još malo vremena, još je sve svježe, moramo pripremati utakmicu sutra...'

Osjeća li nervozu zbog novog posla?

Sigurno da ima nervoze, moram biti iskren. Dinamo je daleko najveći klub na ovim prostorima. Naravno da postoji pozitivna nervoza i jedva čekam da to sve skupa krene. Nisam se upoznao s igračima, neke od njih znam iz mlade reprezentacije, ali trebamo tek provesti kvalitetno vrijeme zajedno, tada će sve biti puno lakše', iskren je Igor Bišćan od kojeg navijači očekuju novu eru u Dinamu:

'Neminovno je bilo da mora doći do promjena. Ne bih previše ulazio u nekakve političke stvari i u neke stvari koje su se događale. Vrijeme će pokazati sve. Drago mi je da smo pozitivno prihvaćeni. To nam puno znači, ta početna podrška jer situacija nije jednostavna. No, moramo biti realni, znamo kako stvari funkcioniraju u nogometu. Neće biti puno kredita ni kod koga, ni kod vas ili navijača. Rezultat će najbolje reći o tome kako mi radimo.'

Koliko on u ovom trenutku može promijeniti situaciju i 'razdrmati' momčad svojim dolaskom?

'Ne može se tu previše. Minimalno možemo napraviti. Svaki trener ima svoje ideje o igračima i pozicijama, ali teško je tu previše toga napraviti ili na nečemu inzistirati. Utakmica je bila prije dva dana. Treba sačuvati svježinu. Jako se teško može previše informacija prenijeti na nekoga u tako malom periodu. Prvo poluvrijeme u Šibeniku pokazalo je da momčad shvaća težinu situacije. Momčad je odlučila reagirati, a bolji rezultat izostao je spletom okolnosti. No i taj rezultat je dao pozitivan znak. Nije se poklopilo, dečki su toga svjesni. Vjerujem da smo u stanju napraviti pomak', uvjerava Bišćan koji se osvrnuo i na rad Ante Čačića:

'Nisam nikad razgovarao s njime o njegovoj viziji. Pratio sam Dinamo i može se zaključiti njegova ideja. Znate kakav sam tip trenera. Neke stvari u mom viđenju nogometa, o njima se ne raspravlja. One moraju biti odrađene. Sve drugo je pitanje talenta, individualnih sposobnosti koje moraju biti uklopljene u tim. Sustav, način igre? Moramo znati da se nalazimo u Dinamu, u trenutku u kojem se nalazimo. Nema vremena za eksperimentiranje. Moramo pod hitno postizati rezultate. Ne bih u detalje, ali moramo početi pobjeđivati.'

Kako Bišćan gleda na moguće transfere najvećih zvijezdaLivakovića, Petkovića, Ivanušeca?

'Treba se znati tko je zadužen za što u klubu. Moramo biti svjesni kako je ovaj klub godinama funkcionirao. Oni su stožerni igrači momčadi koji imaju svoje želje i njih se treba respektirati. U ovoj situaciji nemam previše toga konkretnog za reći jer ne znam u kakvom se smjeru razmišlja. Ja bih htio da što je više takvih ostane tu i da se stvara što je moguće jača momčad', kaže Bišćan koji se osvrnuo i na Hajduk:

'Najbliža je pratnja, nije dobro da su se vratili u utrku za naslov. Najvećem konkurentu nije pametno pružiti drugu šansu. Imamo još uvijek bodovnu prednost, ali ne smijemo se s time zavarati. Kvaliteta je ono što donosi bodove dalje, moramo ostati koncentrirani, ne smijemo dati šansu Hajduku da može nešto napraviti do kraja sezone. Leko? Sjajan trener koji je isto tako imao težak početak, ali je izašao iz toga i uspio konsolidirati stvari. Splet okolnosti je da smo sada mi kao generacija u ovakvim ulogama. Drago mi je da se takav čovjek vratio u hrvatski nogomet.'

Je li se možda čuo s Antom Čačićem?

'Ne, ali tu smo se sreli prije nekih pola sata i najnormalnije razgovarali. Što je bilo, bilo je. Nema se potrebe vraćati na prošlost. Izmijenili smo par rečenica u momčadi, bila je to najnormalnija konverzacija dvoje ljudi koji su radili ili sada rade na istoj poziciji', otkriva Bišćan koji će danas voditi prvi trening i pripremati momčad za sutrašnji sraz s Lokomotivom:

'Tko će igrati protiv Lokomotive? Manje-više znam na koga mogu računati. Ali neke stvari ćemo još saznati za koji sat...', zaključio je Igor Bišćan.

Podsjetimo, Bišćan je dijete Dinama i igračka legenda kluba za koji je u dva mandata odigrao 196 utakmica. Uz to je i četvrti najtrofejniji igrač u klupskoj povijesti: rekorder je Arijan Ademi s 21, drugo mjesto dijele Tomislav Butina i Mihael Mikić, svaki sa 16, dok su Bišćan i Sammir osvojili po 15 pokala. U tih 15 trofeja ugradio je osam naslova prvaka, šest pokala pobjednika Kupa i jedan Superkup.

Trenersku karijeru započeo je 2016. godine u tadašnjem drugoligašu Rudešu, prvo kao asistent pa kao glavni trener, a već je u toj svojoj premijernoj godini na klupi uveo momčad u elitni razred hrvatskog nogometa.

Sljedeću je sezonu proveo u ljubljanskoj Olimpiji koju je vodio do dvostruke krune 2018. godine. U godinu dana na klupi Rijeke, od listopada 2018. do rujna 2019., s bijelima je postao doprvak i osvojio pokal pobjednika Kupa. Poziciju glavnoga trenera Dinama Igor Bišćan preuzima nakon tri i pol godine uspješnog mandata na mjestu izbornika hrvatske mlade U-21 reprezentacije koju je dvaput uzastopce odveo na završni turnir Europskog prvenstva.