čvrsto 'ne' ovom projektu

Ideju najvećih i najbogatijih nogometnih klubova, koji bi tako postali još moćniji, Fifa i Uefa 'sasjekli u korijenu'

21.01.2021 u 14:30

Bionic
Reading

Međunarodna nogometna federacija (Fifa) i šest kontinentalnih nogometnih federacija objavili su u četvrtak da neće priznati tzv. europsku Super ligu koju bi organizirali najmoćniji nogometni klubovi i koja bi bila zatvorenog tipa.

'Glede nedavnih medijskih nagađanja da bi neki europski klubovi mogli osnovati europsku Super ligu zatvorenog tipa, Fifa i šest kontinentalnih federacija (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC, UEFA) odlučno ističu da takvo natjecanje neće priznati niti Fifa, niti bilo koja kontinentalna federacija', kaže se u zajedničkom priopćenju koje su potpisali predsjednici Fife i Uefe, Gianni Infantino i Aleksander Čeferin, te predsjednici ostalih kontinentalnih federacija.

Također, u priopćenju je naglašeno da niti jedan klub ili igrač koji bi sudjelovao u Super ligi neće moći igrati u natjecanjima koje organizira Fifa i ostale kontinentalne nogometne federacije.

Primjerice, to znači da klubovi ne bi mogli sudjelovati u Uefinoj Ligi prvaka i Europskoj ligi, igrači ne bi mogli igrati na Europskom prvenstvu i drugim kontinentalnim prvenstvima, a također niti na Svjetskom prvenstvu.

Ideja o stvaranju Super lige, koja je bi bila alternativa sadašnjoj Ligi prvaka, spominje se u medijima već nekoliko godina. Tako je 2018. njemački magazin Der Spiegel objavio je da je Real Madrid sudjelovao u planiranju Super Lige.

U listopadu prošle godine je bivši predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu priznao da je pregovarao o sudjelovanju Barce u takvom natjecanju.

Iako su brojni klubovi, koji bi navodno trebali sudjelovati u Super ligi, demantirali da pregovaraju o tome, predsjednik Reala Florentino Perez ističe da su potrebne značajne promjene u europskim kup natjecanjima.