PALA ARMENIJA

Ibričić BiH i Ćiru doveo korak bliže raju

05.09.2009 u 18:38

Bionic
Reading

Nakon dvije pobjede protiv Belgije, nogometna euforija u Bosni i Hercegovini nije jenjala, a nakon nove pobjede susjedi čekaju utakmicu godine protiv Turske. U Jerevanu je Armenija pala sa 2:0 i BiH sigurnim korakom korača prema doigravanju za SP

Iskusni selektor BiH Ćiro Blažević naglašavao je da je meč protiv Armenije najvažniji u kvalifikacijama jer poznato je da mentalitet ovih prostora često pokaže naličje upravo u takvim dvobojima. Ipak, Senijad Ibričić i Zlatan Muslimović otklonili su glavobolje svom izborniku i euforičnom narodu.

Već u šestoj minuti Ibričić je glavom pogodio stativu, no lopta mu se vratila i Hajdukova desetka iz drugog je pokušaja lakoćom svoju zemlju doveo u vodstvo. Nastavila se opsada domaćeg gola, no Edin Džeko prvo je pogodio stativu, a zatim i previsokim udarcem zapucao najstrožu kaznu.

Armenci su se digli na kraju prvog poluvremena, no nisu uspjeli izjednačiti i u nastavku su protivniku morali priznati da je za klasu bolja momčad. Bosna i Hercegovina je ponovno preuzela inicijativu, stiskala obruč i u 82. minuti dovršila posao. Ibričić je na sredini terena poslao sjajnu loptu Muslimoviću, koji upošljava uspavanog Džeku, a ovaj je na sebe navukao i stopera i vratara te vratio loptu Muslimoviću koji lakoćom potvrđuje pobjedu.

Tako je BiH u sedmom nastupu upisala i šestu pobjedu i u srijedu u Zenici, gdje će gostovati Turska, imaju veliku priliku za osigurati drugo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini.