pogled prema trnavi

Iako Slovaci imaju čak osam skupljih igrača, izbornik Dalić kao najveću opasnost vidi baš njega

04.09.2019 u 11:16

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom novi je kvalifikacijski mini-ciklus. Dalićevi igrači u petak 6. rujna gostuju kod Slovačke u Trnavi, a u ponedjeljak 9. rujna pak igraju u Bakuu protiv Azerbajdžana

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom dva su ogleda u sklopu kvalifikacija za odlazak na Euro 2020. godine. Obje su utakmice u gostima, a prvi suparnik našima su reprezentativci Slovačke.

Naravno, s obzirom na prošlogodišnji uspjeh u Rusiji i osvojeno svjetsko srebro, ali i čak 24 mjesta bolji plasman na Fifinoj ljestvici, jer Hrvatska je 7., a Slovačka 31., jasno je da uoči dvoboja u Trnavi od Dalićevih izabranika očekujemo pobjedu.

No drugo su očekivanja navijača i novinara jer za bodove se treba 'potući' na travnjaku, a svjestan je toga i izbornik Zlatko Dalić te zna da ga na ovom gostovanju ne očekuje nimalo lagan zadatak.

Vjerujemo da će takav stav prenijeti i na igrače, jer već se jednom 'opekao' u ovim kvalifikacijama, kada je Hrvatska izgubila u Budimpešti 1:2.

'Vidjeli ste u Mađarskoj, kako smo dobro krenuli, pa čak i poveli, a onda na kraju, jer nismo bili pravi, izgubili.'

I upravo protiv te Mađarske, Slovačka je odigrala jednu od svojih boljih utakmica i došla do pobjede 2:0. Igralo se na istom stadionu u Trnavi, a utakmicu je ožujku uživo pratio Ognjen Vukojević, danas izbornik hrvatske U-20 reprezentacije, ali i dalje jedan od glavnih Dalićevih 'skauta'.

I sigurni smo da je Vukojević prenio svoje impresije izborniku Daliću, a koji je prije nekoliko dana analizirao snagu suparnika.

'Slovaci imaju izuzetno jak vezni red, a prije svih tu mislim na Lobotku, Kucku i Hamšika. Igraju s pravim napadačem, ali koji je ustvari 'lažna devetka', Ondrejem Dudom, koji se šulja, a onda ulazi iz drugog plana. Ali jedan od najopasnijih njihovih igrača je Robert Mak, igrač Zenita, koji dolazi po lijevoj strani, a ima jaku desnu nogu. On je po mom mišljenju najveća opasnost, iako imaju i izuzetno jaku veznu liniju', pojasnio je izbornik Dalić.

Dakle, ako bismo Maka mogli usporediti s nekim od naših igrača, onda bi to bio Ivan Perišić, a svi znamo kakvu on snagu donosi hrvatskoj reprezentaciji.

Zanimljivo, taj Robert Mak po vrijednosti na transfermarktu, a procjenjuje ga se na 4,5 milijuna eura, tek je deveti igrač Slovačke. Jer najvredniji je Milan Škriniar (Inter Milano, 60 milijuna eura), Stanislav Lobotka (Celta Vigo, 25 milijuna eura), zatim Marek Hamšik (Dalian Yifang, 22 milijuna eura), Ondrej Duda (Hertha, 17 milijuna eura), Martin Dubravka (Newcastle United, 7 milijuna eura), Patrik Hrosovsky (Genk, 6,5 milijuna eura), Denis Vavro (Lazio, 6 milijuna eura), Juraj Kucka (Parma, 5 milijuna eura)...