RIGOROZNI DANCI

Huligan mora platiti čak 250 tisuća eura

10.01.2012 u 16:45

Bionic
Reading

Vrhovni sud u Danskoj donio je konačnu presudu u slučaju ulaska 33-godišnjeg navijača na teren i napada istog na suca u kvalifikacijskoj utakmici Danske i Švedske 2007.

Tijekom kvalifikacijskog dvoboja Danske i Švedske 2. lipnja 2007. godine na stadionu Parken u Kopenhagenu na teren je utrčao navijač domaće reprezentacije koji je pokušao fizički napasti suca utakmice, Nijemca Herberta Fandela. Dogodilo se to u trenucima kada je Fandel dosudio kazneni udarac za Švedsku pri rezultatu 3:3, a uz to je i isključio danskog reprezentativca Christiana Poulsena.

Nakon što je prvostupanjskom presudom Sud u Kopenhagenu naložio spomenutom navijaču plaćanje kazne od 900 tisuća danskih kruna ovaj se žalio, a potom mu je Vrhovni sud udvostručio kaznu na 1,87 milijuna kruna, što je otprilike 250 tisuća eura odnosno milijun i 875 tisuća kuna.

Identitet navijača nije otkriven, a spomenuti iznos dužan je uplatiti na račun Danskog nogometnog saveza (DBU) koji je zbog prekida spomenute utakmice, upravo zbog navedenog incidenta, UEFA-i platio nešto veću kaznu, 2,2 milijuna kruna.

'Potez tog gospodina predstavlja najveći napad u povijesti na integritet danskog nogometa. Njegov napad na suca koštao nas je 2,2 milijuna kruna kazne i neprocjenjiv iznos zbog narušenog ugleda u nogometnom svijetu,'– izjavio je po objavi konačne presude glavni tajnik DBU-a Stjerne Hansen.

UEFA je susret registrirala rezultatom 3-0 za Švedsku što je Dance koštalo plasmana na Euro 2008. godine, a uz novčanu kaznu još dvije domaće utakmice nisu smjeli igrati na Parken stadionu.

Iz saveza su poručili da su spremni razgovarati s osuđenim navijačem o mogućem reduciranju kazne, jer je on nakon objave presude izjavio kako će bankrotirati ukoliko bude prisiljen platiti puni iznos.

Navijač je nakon svog neslavnog poteza 2007. godine uhićen i osuđen na 30 dana zatvora, a po žalbi je pušten nakon 20 odsluženih dana. Po privođenju je priznao da je na utakmici bio pijan, te da je zbog toga nepromišljeno reagirao.

Zanimljivo, navijači danske reprezentacije na Facebooku su osnovali grupe za potporu osuđenom kolegi putem kojih namjeravaju prikupljati sredstva za plaćanje njegove visoke kazne, a javio se i reprezentativac Poulsen sa željom da također financijski pripomogne navijaču.

Napad na suca