EP U VATERPOLU

Hrvatski vaterpolisti poigrali se s Francuzima i demonstrirali moć

06.01.2024 u 21:26

Bionic
Reading

Nakon pobjede nad Španjolskom poslije peteraca, u dvoboju s Francuskom takvog stresa nije bilo i Barakude su slavile 12:7 (3:1, 3:1, 4:3, 2:2)

Hrvatska je ovom pobjedom došla na vrh ljestvice skupine A, ima pet bodova. Druga je Španjolska s četiri boda, dva ima Crna Gora, a jedan bod Francuska.

Prvi hrvatski strijelac protiv Francuske bio je Rino Burić s tri pogotka. Po dva su dodali Luka Lončar, Ante Vukičević i Marko Žuvela, dok su po jedan dodali Marinić Kragić, Vrlić i Harkov. Kod Francuske je najbolji strijelac bio Thomas Vernoux s tri pogotka, dok je dva dao Mehdi Marzouki.

Hrvatska je nervozno i prilično šeprtljavo otvorila utakmicu u napadačkom smislu. Obrana je zato funkcionirala sjajno pa rezultat uopće nije patio, premda je zabrinjavajuće da je prvu četvrtinu Hrvatska okončala bez realiziranog igrača više u sedam pokušaja.

Prvi pogodak na utakmici postigao je Žuvela, ali je za Francuze potom izjednačio Bodegas. Sve ostale francuske napade u uvodnom dijelu susreta Hrvatska je zaustavila, a do kraja prve dionice za 3:1 su pogađali Burić i Lončar.

  • +19
EP, vaterpolo: Hrvatska - Francuska Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Igra iz prve preslikala se na drugu četvrtinu. Hrvatska se mučila u napadu, ali je lomila suparnika besprijekornom obranom. Unutar samo jedne minute sijevnula je Hrvatska u napadu dva puta, postigla nova dva gola za prvi, veliki rezultatski odmak. Burić i Vukičević su bili strijelci za 5:1. Do velikog odmora prvo je Vernoux smanjio na 2:5, ali četiri gola prednosti za Hrvatsku vratio je Lončar lijepim lobom i svojim drugim pogotkom na utakmici za 6:2.

Početkom treće dionice Hrvatska je napravila ključni korak prema drugoj pobjedi na prvenstvu. Postigla je nova dva pogotka za velikih 8:2. Sedmi hrvatski gol potpisao je Rino Burić, bio je to njegov treći na utakmici, a ujedno je to bio prvi realizirani igrač više Hrvatske iz osmog pokušaja.

Nakon 8:2 i hrvatska obrana je donekle popustila što je i bilo logično jer savršena agresivnost i preciznost je morala popustiti u nekom trenutku. Igra je tada s obje strane postala atraktivnija, nizali su se golovi i prije posljednje četvrtine Hrvatska je imala prednost od pet pogodaka (10:5).

Na početku posljednje četvrtine topovski je za 11:5 zakucao Vukičević čime je vjerojatno nestala i posljednja nada Francuza u čudo. U laganijem ritmu dvoboj je na oduševljenje hrvatskih navijača okončan. Hrvatska je mirno uplovila u novu pobjedu i na kraju slavila s pet golova razlike.

U drugom ogledu drugog kola ove skupine Španjolska je bila bolja od Crne Gore s 14:12 (4:2, 4:4, 2:3, 4:3). U posljednjem trećem kolu, koje je na rasporedu u ponedjeljak, igrat će Španjolska i Francuska od 17.45 sati, dok ogled Hrvatske i Crne Gore počinje u 20.15 sati.

U četvrtfinale će se iz skupina A i B plasirati po dvije najbolje momčadi, dok će one koje zauzmu treće i četvrto mjesto razigravati za četvrtfinale s momčadima koje će osvojiti prva dva mjesta u skupinama C i D.

HRVATSKA - FRANCUSKA 12:7 (3:1, 3:1, 4:3, 2:2)

Dubrovnik, plivalište u Gružu. Gledatelja: 2500.

  • HRVATSKA: Bijač 7 obrana, Popadić; Burić 3, Fatović, Lončar 2, Biljaka, Bukić, Vukičević 2, Žuvela 2, Marinić Kragić 1, Vrlić 1, Kržić, Harkov 1.
  • FRANCUSKA: Fontani 5 obrana, Hovanisjan; Saudadier, Crousillat, Bouet 1, Khasz, Vernoux 3, Marion-Vernoux, Bjorch, Marzouki 2, Bodegas 1, Vanpeperstraete, Živković.