'barakude' napadaju

Hrvatski vaterpolisti večeras se bore za finale Svjetskog prvenstva; evo gdje gledati utakmicu protiv Španjolske

01.07.2022 u 16:37

Bionic
Reading

'Barakude' su u polufinalu Svjetskog prvenstva u vaterpolu. Podmlađena hrvatska reprezentacija najugodnije je iznenađenje ovog SP-a, a večeras od 19.30 sati (HTV2) u Budimpešti naše 'barakude' se za plasman u finale bore protiv opasnih Španjolaca

Hrvatska je vaterpolska velesila, to je već desetljećima tako, a posebno kad se u obzir uzmu borbe za medalju na velikim natjecanjima, posebice Svjetskim prvenstvima! Od 2005. do 2021. godine samo je jedna reprezentacija na svijetu bila u devet uzastopnih polufinala na Svjetskim prvenstvima. Samo naše 'barakude'.

'Raduje ono što smo prikazali dosad i tako samo treba nastaviti, a što se Španjolske tiče, analizirali smo ih dobro. Do u detalje i vjerujem da ćemo potpuno spremni dočekati utakmicu', kaže izbornik Ivica Tucak i napominje:

'Fokus je na konačnom cilju, a to je pobjeda. Nije bitno ako povedemo ili ako gubimo, igra se 32 minute, eventualni peterci, tko zna kako će to biti, ali ono što moramo napraviti svi, dati sve napore, pobijediti utakmicu i ući u finale. Znamo da će najvjerojatnije Španjolska krenuti na nas s M-zonom kako su to napravili i u polufinalu prošlog Svjetskog prvenstva u Gwangjuu. Onda se nismo snašli. Do te utakmice smo igrali najljepši vaterpolo od kako sam ja izbornik, da bi nas oni u jednom trenutku vodili 6:2 u Koreji. Završilo je 6:5. Godinu poslije smo izgubili i polufinale Europskog prvenstva, u Budimpešti, ali za jedan gol (8:9)', prisjetio se izbornik tih poraza.

A što Tucak očekuje večeras?

'Sigurno će Španjolci početi s presingom na loptu nakon postignutog gola i to rade fenomenalno. To su napravili Crnoj Gori. Na to ćemo se pripremiti, moramo se pripremiti dobro. Onda, u zadnjem dijelu obrane, hoće li prakticirati M-zonu ili se vraćati s naše napadačke lijeve strane kao što su radili u Tokiju. Pripremit ćemo se za oboje. Ono što mene izuzetno veseli što svi naši igrači mogu dati gol, što smo izuzetno napadački moćni ovaj put. Samo, moramo biti hladne glave, ne smiju nas ponijeti emocije, da 'izletimo' iz našeg sustava jer ćemo se onda sučeliti s njihovim kontrama. Sjajna su reprezentacija, ali ja sam siguran da ih možemo pobijediti', optimističan je Tucak.

Španjolska je sigurno najneugodniji suparnik 'barakudama' na Svjetskim prvenstvima, ali i općenito u posljednje vrijeme. Ili možemo to ovako, u posljednjih 10 godina, posljednja pobjeda nad Španjolskom izvojevana je od velikih nadmetanja (OI, SP, EP) prije točno desetljeće. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine u 2. kolu je bilo 8:7 za Hrvatsku. Zanimljivo, iste smo ih godine, samo šest mjeseci ranije, na Europskom prvenstvu u Eindhovenu također pobijedili, 11:10.

  • +11
SP vaterpolo: Hrvatska - Srbija, 29.6.2022. Izvor: EPA / Autor: Tibor Illyes

No, kada gledao samo Svjetska prvenstva, onda brojke nisu dobre, Španjolci su nas svladali u sva tri međusobna dvoboja.

  • SP 1994. Rim – 6:11
  • SP 2001. Fukuoka – 4:6
  • SP 2019. Gwangju – 5:6

Posljednja utakmice ove dvije reprezentacija datira od prije godinu dana, s Olimpijskih igara u Tokiju gdje je Španjolska bila bolja 8:4...

Luka Bukić igrat će večeras svoje treće polufinale svjetskog prvenstva, nakon Barcelone 2013. i Kazanja 2015.

'Protiv Španjolaca nimalo jednostavno igrati jer igraju kolektivno, teško se probijaju zone, a mi moramo odigrati ne samo dobro u obrani, nego još bolje no dosad u napadu. Da, složio bi se da kada bi ponovili igru sa Srbima, to bi bilo i više od pola puta do pobjede. Ovo su zahtjevne utakmice, posebno za mlađe igrače koji još to nisu odigrali. Ovaj turnir im je veliko iskustvo, nije usporedivo s klubom s obzirom na uloge, pritiske, očekivanja. Ovo je prilika i za puno naučiti i biti bolji igrač nakon ovakvog natjecanja', kaže jedan od naših najiskusnijih reprezentativaca Luka Bukić, a debitant na Svjetskim prvenstvima Marko Žuvela je optimističan:

'Pripremamo se za njihov i presing i M-zonu. Pokušala nam je to i Gruzija, pa smo imali dobar odgovor. Ono što je najveća prednost naše momčadi je što svi imamo potencijal, svi možemo pucati prema golu i pogoditi. Kod nas su svi opasni i nikog od naših igrača mislim da suparnik ne može ‘pustiti’.'

Polufinale počinje u 19.30 sati! Sretno, 'barakude'! Idemo do kraja!