kvalifikacije za sp

Hrvatski rukometaši nakon 29 godina vraćaju se u dvoranu uz koju nas vežu posebne uspomene; tamo se kovala prva hrvatska medalja

15.03.2022 u 14:29

Bionic
Reading

Iz Finskog rukometnog saveza stigla je obavijest o satnici i mjestu odigravanja prvog susreta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine, pa će Finska hrvatske rukometaše dočekati 13. travnja u 18 sati po hrvatskom vremenu u gradu Vantaa, koje se nalazi u neposrednoj blizini zračne luke Helsinki.

Ukrajina je zbog ratne situacije odustala od prvog kruga kvalifikacija koje je trebala igrati protiv Finske i tako je Finska bez borbe dobila oba susreta 10:0 i postala hrvatski suparnik u drugom krugu kvalifikacija.

Nakon glavnog grada Helsinkija, Tamperea i Espooa, to je četvrti najpopularniji grad za život u Finskoj.

Zanimljivo je spomenuti da je u Vanti i tamošnjoj Energia Areni, hrvatska muška rukometna reprezentacija odigrala svoj prvi kvalifikacijski susret u povijesti kao samostalna država.

Bilo je to 12. travnja 1993. godine u kvalifikacijama za prvo Europsko prvenstvo u Portugalu na kojem je Hrvatska kasnije osvojila brončanu medalju.

Hrvatska je pobijedila Finsku s 31:26, a u dvorani je bilo točno 290 gledatelja. I evo, punih 29 godina kasnije, Hrvatska se vraća na mjesto iz kojeg je krenuo čudesni niz velikih rezultata i medalja. Grad Vantaa ima nešto više od 230.000 gledatelja, a Energia Arena može primiti 2000 posjetitelja.

Inače, kao što je poznato od ranije, uzvratna utakmica igra se 16. travnja u 18 sati u Areni Varaždin.