BOLJI MAKEDONCI

Hrvatski košarkaši upisali prvi poraz

01.09.2011 u 22:10

Bionic
Reading

U drugom kolu skupine C na Europskom prvenstvu u Litvi, hrvatska košarkaša reprezentacija je poražena od makedonske nacionalne vrste sa 76:78 (18:21, 23:16, 21:23, 14:18)

Europsko prvenstvo nije dobro počelo za poklonike košarke u Hrvatskoj. Vrankovićevi izabranici su se u prvom susretu dobro namučili da dođu do slavlja protiv autsajdera Finske, a već u drugom su položili oružje protiv Makedonije.

Makedonci su zasluženo stigli do prve pobjede na EP-u i prve u susretima s Hrvatskom koja si je sada zakomplicirala situaciju u skupini i morat će pružiti puno više ako želi izboriti prolaz u drugu fazu natjecanja.

U utakmicu su bolje ušli Makedonci koji su nakon deset minuta imali prednost od 18:21, ali sredinom druge četvrtini razigrali su se i hrvatski košarkaši koji su do odmora odveli prednost na svoju stranu (41:37).

Nastavak je donio dvije vezane trice Vrankovićevih izabranika (Bogdanović, Markota) i koš Baraća za fenomenalnih 49:37 (22. minuta), no Makedonci se nisu predali. Iskoristili su brojne napadačke pogreške hrvatske vrste i potpuno se vratili u susret.

U zadnjih deset minuta ušlo se sa 62:60, a posljednje vodstvo Hrvatska je imala u 36. minuti kada je bilo 71:68. Nakon toga nije bilo ideje ni koncentracije što su protivnici znali iskoristiti.

Iliveski je deset sekundi prije kraja pogodio za 76:78, a Bogdanovićev šut u posljednjoj sekundi za tricu i pobjedu nije prošao kroz mrežicu.

Najefikasniji igrači u dvoboju protiv Makedonije bili su Dontaye Draper sa 13 koševa, 6 skokova i 6 asistencija, Damir Markota sa 12 i Bojan Bogdanović sa 11 koševa, a Makedonce su predvodili Bo McCaleb sa 19 i Pero Antić sa 15 koševa.

U drugim dvobojima iz skupine C BiH je pobijedila Crnu Goru 94:86, a Grčka je slavila protiv Finske 81:61.

Na ljestvici vodi Grčka s dvije pobjede, a Hrvatska, BiH, Makedonija i Crna Gora imaju pobjedu i poraz. Finska je na začelju s dva poraza.

U trećem kolu Hrvatsku u subotu s početkom u 20 sati očekuje Crna Gore, a u ostalim susretima sastaju se Finska i BiH te Grčka i Makedonija.