HRVANJE

Hrvatske lokomotive do Londona preko Bugarske i Mađarske

24.05.2012 u 20:09

Bionic
Reading

Nakon sjajne sezone u Bundesligi, gdje su ih prozvali hrvatskim lokomotivama, braća Žugaj, kojoj su neki proricali kraj karijere 2010. godine, završne olimpijske pripreme obavit će u inozemstvu, kao natjecatelji koji već treću sezonu zaredom spadaju među osam najboljih na svijetu u svojim kategorijama

Neki su im dali rok do 2010. Rok završetka njihove vrhunske sportke karijere. A kad ono, gle čuda, baš u posljednje tri godine blizanci Neven i Nenad Žugaj izborili su mjesto među osam najboljih na svijetu u hrvanju grčko-rimskim načinom. I ne samo to! Obojica su, kao prvi hrvatski hrvači od stjecanja državne neovisnosti, izborili olimpijske norme (Stipe Damjanović sudjelovao je na olimpijskim igrama kao pozvani natjecatelj). Neven će u Londonu hrvati u kategoriji natjecatelja do 74, a Nenad do 84 kilograma.

'Trener u reprezentaciji nam je Davor Jakubek, a u klubu, zagrebačkoj Lici, Pero Prodanović', ističu Žugaji

Obojica su se u isto vrijeme počeli baviti hrvanjem, obojica su završili Kineziološki fakultet, pa o hrvanju mogu pričati poput kakva iskusnog trenera, sa svim finesama znanim samo probranim stručnjacima. Obojica su nakon kineziološke diplome završili Temeljnu časničku školu, pa su danas zaposleni u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Pripadnici vojnih ili policijskih ustanova su i njihovi konkurenti Nijemci, Litavci, Rusi, Ukrajinci, Talijani...

'Ja sam časnik za promidžbu', otkriva Nenad, a Neven nadodaje:

'Ja sam časnik za međunarodni vojni sport.' Počeli su se baviti hrvanjem u rodnoj Brezovici kao dječaci.

Tri mjeseca igrali su nogomet i usporedo se bavili hrvanjem, no onda su zaključili da je strunjača njihov pravi izbor.

'Sva sreća da smo tako postupili', nasmiju se.

Slutili su da su rođeni baš za pojedinačni sport.

'U individualnom sportu ste sami, krojač ste vlastitih i pobjeda i poraza', kažu.

Trčanje, teretana i dvorana mjesta su njihova hrvačkog pripremanja i usavršavanja.

'Uživamo u hrvanju, volimo to davanje maksimuma od sebe', objašnjavaju.

Treniraju dvaput na dan, ujutro u vojarni, navečer u klubu.

'Kad ujutro odradiš dobar trening, ulješpšao ti se cijeli dan', dodaju s očitim zadovoljstvom u glasu.

Od 2006. hrvaju u Lici, a od 2011. su dvojno registrirani. I za Liku i za bundesligaša Nendigen.

'U prvom dijelu sezone hrvamo za Liku, u drugom za Nendigen', obavještavaju.

Kad su ih angažirali u njemačkom klubu, navijači su prosvjedovali predbacujući klupskom čelništvu zbog izbora Hrvata. Danas se pak ti isti kibici ponose Nenadom i Nevenom, tim hrvatskim lokomotivama, kako su ih prozvali. A kako i ne bi kad je Nenad u osam susreta pobijedio osam, a Neven sedam puta. Čak je i svjetski viceprvak Damian Janikowski poklekao pred Nenadovim naletom.

Obojica su se penjala na pobjednička postolja, što na Sredozemnim, što na Vojnim igrama; što na Europskim, što na Svjetskim prvenstvima.

'Neopisiv je to osjećaj', ističu.

Baš kao i gušt kad hrvaju. Poput mnogih sportova, i njemačka hrvačka liga najjača je u Europi, igra se na tri dobivene runde.

'To je pravi show', ponovno se nasmiju Žugaji.

Jedan drugom pomažu za vrijeme meča. U posebnom ozračju na utakmicama, kad dvorana odzvanja od bučnog odboravanja publike, vike i ushita, pljeska i skandiranja, ne mogu se čuti. Stoga se sporazumijevaju pogledima i mimikom.  U 19. sezoni bavljenja hrvanjem grčko-rimskim načinom, 29-godišnjaci puni su zanosa. Ništa im nije teško. Ni obavljati svakodnevne zadaće na poslu, ni trenirati, ni nazočiti promociji Europskog juniorskog hrvačkog prvenstva, što će se održati u zagrebačkom Sportskom domu od 19. do 24. lipnja.

Nenada i Nevena na hrvačkom putu prate i njihove životne družice Ana i Martina. Jedan olimpijski ciklus okrunjen je nastupom na najvećoj svjetskoj priredbi. O drugom četverogodišnjem ciklusu kovat će planove nakon Londona. Sad guštaju u pripremama za Olimpijske igre. Završnicu će odraditi u Bugarskoj i Mađarskoj. Ana i Martina znaju da će im za posjet London ove godine biti najprivlačnije mjesto na svijetu.