OD JUNIORQA DO SENIORA

Hrvatske hokejaše u mjesec dana očekuju tri svjetska prvenstva

20.03.2015 u 14:39

Bionic
Reading

Nakon ligaškog dijela sezone, na scenu istupaju hrvatske reprezentacije u hokeju na ledu. U narednih mjesec dana očekuju nas čak tri svjetska prvenstva. Reprezentativne akcije otvorit će juniorska selekcija Hrvatske do 18 godina koja od 22. do 28. 3. nastupa na Svjetskom prvenstvu U18 Divizije II Grupe A koje se održava u estonskom Tallinnu, zatim će ženska seniorska vrsta od 30. 3. do 5. 4. hrvatske boje braniti u škotskom Dumfriesu na SP Divizije II Grupe A, dok će period od 13. do 19. travnja biti rezervirana za mušku seniorsku reprezentaciju koja će u nizozemskom Eindhovenu na SP Divizije I Grupe B pokušati ponoviti prošlogodišnji rezultat i osvojiti neku od medalja.

Danas je u zagrebačkom Domu sportova – domu hrvatskog hokeja, održana tiskovna konferencija izbornika muške seniorske vrste Donalda MacLeana i predstavnika HSHL-a.

'S obzirom na kvalitetu igrača za koje očekujemo da će biti u našoj muškoj vrsti naše želje su promocija u viši rang natjecanja, dakle u Diviziju I Grupu A što sigurno neće biti lagano. Grupa koja nas očekuje u Eindhovenu je dosta teška, ali ako si ne postavimo visoke ciljeve, onda ih nikada nećemo ni ostvariti. Želio bih još spomenuti da je jedan od ciljeva Savezada iduće godine dovedemo SP u Zagreb, bez obzira koju Grupu igrali, A ili B i zbog toga nam je rezultat vrlo bitan', rekao predsjednik Hrvatskog saveza u hokeju na ledu Nikola Švigir na tiskovnoj konferenciji održanoj u Domu sportova prilikom početka pripremnog kampa za SP u Eindhovenu.

Naime, ove godine, kako bi se kvaliteta seniorskih reprezentativaca podignula na još veću razinu, organiziran je i pripremni kamp koji je počeo 18. 03. i trajat će do 31. 03. Tijekom tog pripremnog kampa izvršit će se selekcija igrača koji će nastaviti s pripremama i kojima će se priključiti ostatak momčadi.

ŠIRI POPIS MUŠKE SENIORSKE REPREZENTACIJE

Vratari: Mate Tomljenović – KHL Medveščak; Andrej Vasiljević – HPK; Vilim Rosandić – MHK Dubnica; Michael Ouzas* – UPC Vienna Capitals; Mark Dekanich* – KHL Medveščak.

Braniči: Alan Letang – KHL Medveščak; Marko Tadić - KHL Medveščak; Borna Šilović – KHL Medveščak; Igor Jačmenjak - KHL Zagreb; Bruno Kegalj – KHL Zagreb; Roman Škrapec – KHL Zagreb; Ivan Šijan – Herlev; Andy Sertich* – Dornbirner EC; Geoff Waugh* – Villacher SV; Kenny MacAulay* – HC Innsbruck Die Haie; Saša Martinović* – KHL Medveščak; Luka Marković.

Napadači: Marko Šakić – KHL Medveščak; Luka Mikulić - KHL Medveščak; Ivan Brenčun - KHL Medveščak; Luka Vukoja – KHL Medveščak; Tadija Mirić - KHL Mladost; Mario Novak – KHL Mladost; Marko Ljubić – KHL Mladost; Mislav Blagus - KHL Zagreb; Ivan Janković – KHL Zagreb; Matija Miličić – KHL Zagreb; Luka Jarčov – KHL Zagreb; Dominik Kanaet – HC Detva; Adam Naglich* – UPC Vienna Capitals; Ryan Kinasewich* – Dornbirner EC; Andrew Murray* – KHL Medveščak; Michael Glumac* – KHL Medveščak; Nathan Perkovich* – KHL Medveščak; Dario Kostović* – KHL Medveščak; Joel Prpic* – Brantford Blast Senior.

*Igrači se pripremnom kampu priključuju početkom travnja, ovisno o njihovim obavezama u klubovima.


'Posljednje dvije, tri godine došlo je do promjena u smislu ozbiljnosti i pristupa reprezentaciji. Treneru Donu MacLeanu ovo je već treća godina da je s nama kao izbornik i glavni trener reprezentacije. Osmislio je koncept priprema na najvišoj mogućoj razini s obzirom na uvjete koje imamo u Hrvatskoj. Razlika ove godine je ta da smo krenuli odmah nakon završetka Prvenstva Hrvatske s kampom gdje smo svi zajedno u stručnom timu pogledali koje su mogućnosti u Hrvatskoj što se tiče igrača koji su imali vrhunske nastupe u juniorskom EBEL-u i onih koji su igrali državno prvenstvo. Tako smo napravili širu selekciju igrača koji će se kvalitetno psihički i fizički pripremiti, te da tijekom iduća dva tjedna možemo odraditi pripremni dio i kondicijski ojačati. Nakon toga ćemo vidjeti što je najbolje za reprezentaciju i koji igrači mogu napraviti najbolji rezultat u Eindhovenu. Svakako je drukčije i to što imamo veći izbor igrača koji su bili u Medveščaku u doba EBEL-a i sada u doba KHL-a koji su stekli mogućnost igranja za reprezentaciju', izjavio je generalni menadžer hrvatske seniorske reprezentacije Markoantonio Belinić.

Hrvatska je prošle godine napravila veliki rezultat u Diviziji I Grupi B osvojivši srebrnu medalju, a ove godine joj je cilj u najmanju ruku to ponoviti. Suparnici protiv kojih će se boriti u Eindhovenu su domaćin Nizozemska, Litva, Velika Britanija, Koreja koja je prošle godine ispala iz Divizije I Grupe A, te Estonija koja je lani iz Divizije II Grupe A promovirana u Diviziju I.

'Pripremni kamp zasad ide odlično. Ima tu poznatih lica od prošle godine, ali i ugodnih iznenađenja koja dosad nisam imao priliku vidjeti. Drago mi je zbog toga i vjerujem da ćemo u ova dva tjedan, prije početka službenih priprema, odraditi dobar posao i da ćemo postići ono što želimo', prokomentirao je izbornik muške seniorske reprezentacije Donald MacLean osvrnuvši se na očekivanja u Eindhovenu:

'Ako gledamo roster tko nam je od igrača ove godine na raspolaganju i koji su nam bili prošle, s obzirom na imena na papiru, cilj nam je svakako osvojiti zlato i svi ćemo se truditi da to i ostvarimo.'

Mladi reprezentativac Ivan Janković iznio je svoje viđenje i očekivanja na SP-u.

'Atmosfera na kampu je odlična. Dečki grizu jer znaju tko im je konkurencija i koji kalibar igrača dolazi za kojih tjedan dana. Svi moramo dati sve od sebe jer ovo je ipak reprezentacija, nacionalni ponos i svjetsko prvenstvo, a ne klupsko događanje. Na SP-u je svaka utakmica ključna i u svakoj moramo biti na visokoj razini jer nas i najmanja greška može puno koštati.'

Hrvatska muška seniorska reprezentacija prije odlaska u Eindhoven uigranost će provjeriti 07. travnja sa reprezentacijom Slovenije. Pripremna utakmica će se odigrati u Ledenoj dvorani Doma sportova s početkom u 19:00 sati. Cijena ulaznice bit će 20,00 kn, a moći će se kupiti na blagajni Doma sportova na dan utakmice. Ulaznice će se ekskluzivno na blagajni Doma sportova naći u prodaji i u srijedu 01. travnja kada će se uz jednu kupljenu ulaznicu, dobiti jedna gratis (ponuda vrijedi samo 01. 04.).

Tijekom tiskovne konferencije predsjednik HSHL-a Nikola Švigir osvrnuo se i na očekivanja juniorske U18 reprezentacije i ženske seniorske vrste.

'I U18 reprezentaciju i seniorke također će nastupiti u jakim skupinama Divizije II, stoga su očekivanja za obje reprezentacije ostanak u toj diviziji. Sve više od toga bio bi veliki uspjeh.'

RASPORED UTAKMICA MUŠKE SENIORSKE REPREZENTACIJE:

13. 04. (13:30) Velika Britanija – Hrvatska

14. 04. (17:00) Hrvatska – Litva

16. 04. (20:30) Hrvatska – Nizozemska

18. 04. (17:00) Hrvatska – Estonija

19. 04. (13:30) Koreja – Hrvatska

RASPORED UTAKMICA U18:

22. 03. (13:00) Hrvatska – Poljska

23. 03. (13:00) Koreja – Hrvatska

25. 03. (16:30) Hrvatska – Nizozemska

27. 03. (16:30) Velika Britanija – Hrvatska

28. 03. (20:00) Hrvatska – Estonija

RASPORED UTAKMICA ŽENSKE SENIORSKE REPREZENTACIJE:

30. 03. (13:00) Hrvatska – Poljska

31. 03. (16:30) Nizozemska – Hrvatska

02. 04. (20:00) Velika Britanija – Hrvatska

04. 04. (16:30) Hrvatska – Kazahstan

05. 04. (13:00) Koreja – Hrvatska