KLADITE SE PAMETNO

Hrvatska zbog samopouzdanja ovo mora dobiti

11.08.2013 u 12:14

Bionic
Reading

Nastavlja se proces odrastanja njemačke košarkaške reprezentacije u eri nakon Dirka Nowitzkog (i još nekih igrača)

Svjesni su u taboru Franka Menza da će na tom putu biti nekih lijepih trenutaka, poput dvije utakmice s Francuskom u kojima su pokazali srce, volju, mentalnu snagu i potencijal. Ali,  jednako su tako svjesni da će biti i ružnih scena i bolnih poraza. U takve se može ubrojiti jučerašnji protiv reprezentacije Grčke koja je malo posramila Njemačku drugoga dana turnira u Strasbourgu.

Izgubila je Menzova momčad s ogromnih 28 razlike i bilo je to ipak malo iznenađenje nakon što su u  dvije utakmice bili gotovo pa ravnopravni sa Francuskom. Grčka je, inače, dugogodišnja crna mačke njemačke reprezentacije, a suša što se pobjeda tiče traje već 12 godina.

Odmah na startu bilo je jasno da će pomlađena Njemačka imati velikih problema s vrlo agresivnom grčkom obranom, no svejedno su Menzovi izabranici nakon pet minuta igre držali minimalno vodstvo (9:7). Razlozi za to su odličan početka Schaffartzika i grčki napadački problemi. Općenito, obje su se momčadi mučile napadački u toj prvoj četvrtini, a Nijemcima je nedostajalo one iskre koja ih je krasila protiv Francuza. Kako je susret odmicao zaostatak Nijemaca samo je rastao pa je u 22. iznosio 18  koševa (26:44), a iako su se u 25. približili na samo 10 zaostatka (36:46), bio je to ujedno i zadnji trzaj ove Njemačke jučer. Već u 29. bilo je 17 za Grke (42:59) i tu je priči bio kraj.

'Bilo nam je izuzetno teško igrati dvije utakmice u dva dana protiv ponajboljih europskih momčadi.  Izmorili smo se dan ranije kad smo ostavili srce na parketu protiv Francuske i trenutačno ne možemo ponoviti takvu igru. Ipak, ove su utakmice vrlo vrijedne za moju mladu i neiskusnu momčad, jer nas na kraju dana čine boljima. Na kraju smo izgubili velikom razlikom, iako je prije poluvremena sve bilo dobro', rekao je trener Menz.

Dvozak.com

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenjeTekst okvira, Tekst okvira, Tekst okvira, Tekst okvira


U redovima njegove momčadi nisu nastupili rekonvalescent Benzing, a nije bilo niti Simona koji  je osjetio zatezanje u mišiću lista. Nema informacija vraća li se netko od njih dvojice za dvoboj s  Hrvatskom. Nijemce je protiv Grčke predvodio kapetan Schaffartzik sa 11 ubačaja i bio je ujedno jedini s dvoznamenkastim učinkom u lošoj napadačkoj večeri Njemačke (52 koša) u kojoj su Menzovi  izabranici šutirali 40 posto iz igre i 28 posto za tricu. Problem Nijemaca bile su izgubljene lopte (16 u odnosu na 11 grčkih), ali i loš protok lopte u napadu o čemu najbolje svjedoči samo devet asistencija  (21 grčkih). No, previše vremena za regrupiranje nemaju, već danas čeka ih Hrvatska.

'Moramo zaboraviti ovaj poraz i izaći na parket protiv Hrvatske s više energije. U taj susret ulazimo kako bismo pobijedili', kaže centar Pleiss.

Ono što su Repešine trupe pokazale jučer protiv Francuza je bilo ispod svakog ukusa. Sporo,  bezidejno, inertno i anemično, točno tim redoslijedom. Francuzi su potpuno obezglavili hrvatski  napad, nominalno prvi hrvatski napadač Bogdanović bio je nemoćan, u raljama Batuma i Gelebalea koji su ga doslovno udavili, kasnije je bek Fenerbahčea tek u završnici ušminkao statistiku. Uostalom,  Hrvatskoj je ovih minus 32 drugi najteži poraz u povijesti. Niti ostali nisu bili ništa bolji, Kruni Simonu atleticizam i agresivnost obrambenih igrača nikad nije  odgovarao, a Francuzi pršte tim atributima, stoga njegovih 0/7 iz igre uz dvije izgubljene lopte ne čude previše. Prvo poluvrijeme je bilo grozno, Hrvatska doslovno nije uspjela povezati niti jednu  akciju, Ukić je bio jedina donekle svijetla točka ubacivši 10 od hrvatska 22 koša na poluvremenu.

S druge strane, obrana je djelovala još tragičnije. Francuzi su radili višak kako su htjeli, realizirali 9 od prvih 10 šuteva na utakmici i potpuno razbili sve hrvatske nade. Ovdje su se još jednom vidjele sve  rupe koje ova Hrvatska ima, pogotovo bez Tomasa kojeg je Repeša odlučio odmoriti. Tomas je jedini vanjski igrač Hrvatske koji kvalitetno igra obranu i na lopti i od lopte, on je protiv ovakvih napadački potentnih ekipa vjerojatno ključni igrač. Bogdanović, Delaš, Rudež ili Simon su često ostajali smiješni pored Francuza, da ne govorimo što je Parker u svojih 18 minuta uradio Draperu ili Ukiću.

Ni pod košem to nije bolje ništa izgledalo, dapače. Ponovno bez kontrole skoka, a Repeša je ovaj put pokušao upariti Tomića i Žorića na visokim pozicijama, očito svjestan da niti s jednom kombinacijom neće Francuskoj moći skakački parirati. Hrvatska ima evidentan manjak obrambeno jakih igrača,  Repeša danas vjerojatno nije htio koristiti zonu iz taktičkih razloga, iako ni ona vjerojatno ne bi puno pomogla. Davno su prošla vremena kad su Francuzi bili isključivo atlete bez šuta, Batum, Fournier ili Gelebale vjerojatno su jači šuteri od svakog hrvatskog.

Šut 17/50 iz igre djeluje zastrašujuće, ali dojam koji je Hrvatska ostavila je još gori. Bez prave akcije, bez ideje u napadu, a uz to Francuze je malo tko u stanju pretrčati pa kroz neku polukontru organizirati napad na nepostavljenu obranu. Nešto slično još je donekle i prolazilo protiv Grčke, ali Francuzi imaju tranziciju u oba smjera.

Danas je pred Repešom vrlo bitna utakmica iako je riječ tek o prijateljskom turniru. Treći uzastopni poraz od limitirane Njemačke naoštrio bi pera kritičara, ujedno i poljuljalo atmosferu i samopouzdanje igračima, a to je nešto na čemu je ovaj stožer dugo radio.