DANAS ŽDRIJEB - 18 SATI

Hrvatska saznaje protivnike na EP-u 2012.

02.12.2011 u 07:49

Bionic
Reading

U Kijevu se danas (18 sati) održava ždrijeb skupina za Europsko prvenstvo 2012., a Hrvatska će biti u trećem bubnju s reprezentacijama Grčke, Portugala i Švedske

Osmeročlana delegacija HNS-a, predvođena predsjednikom Vlatkom Markovićem i izbornikom Slavenom Bilićem, nazočit će ždrijebu skupina. Uz njih dvojicu Hrvatsku će predstavljati i glavni tajnik Zorislav Srebrić, treneri reprezentacije Aljoša Asanović i Nikola Jurčević, povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk, administratorica reprezentacija Iva Olivari i glasnogovornik Davor Gavran.

'Svi zaslužuju respekt. Nema suparnika kojeg Hrvatska ne može pobijediti, ali i sto tako i izgubiti. EURO je najokrutnije natjecanje na kojem je teže proći skupinu nego na SP-u', rekao je Bilić koji je još jednom ponovio da dobrim ždrijebom ne smatra kada bi Hrvatska završila u skupini s jednim od domaćina.

Podsjetimo, 16 reprezentacija bit će raspoređeno u četiri grupe A, B, C i D, a nositelji će, uz domaćine Poljsku koja će automatski biti uvrštena u Grupu A i Ukrajinu koja će istom logikom biti uvrštena u Grupu D, biti još reprezentacije Španjolske i Nizozemske koje će na samome početku voljom ždrijeba dobiti nositeljske pozicije u B i C grupi.

Nakon toga, četiri reprezentacije iz četvrtog, zadnjeg bubnja bit će raspoređene u četiri grupe od A do D, a onda tim slijedom i iz trećeg i konačno drugog bubnja. Hrvatska će, dakle, dobiti po jednog protivnika iz prvog, drugog i četvrtog bubnja, a jedine tri reprezentacije s kojima teoretski ne možemo igrati u prvoj fazi natjecanja su Grčka, Portugal i Švedska.

Ždrijeb će voditi glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino, a domaćini će biti renomirani TV voditelji zemalja domaćina Olga Freimut i Piotr Sobczynski. Prema službenim podacima UEFA-e, prijenos će uživo prenositi više od 70 TV kuća, a preuzet će ga više od 150 zemalja diljem svijeta.

Jakosna skupina 1: Poljska, Ukrajina, Španjolska, Nizozemska
Jakosna skupina 2: Njemačka, Italija, Engleska, Rusija
Jakosna skupina 3: Hrvatska, Grčka, Portugal, Švedska
Jakosna skupina 4: Danska, Francuska, Češka, irska