PUNO JE TOGA LOŠEG

Hrvatska nogometna struka ovo misli o Kovačevoj taktici!

24.06.2014 u 13:10

  • +26

SP u nogometu, Hrvatska - Meksiko

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Michael Steele/Getty Images

Bionic
Reading

Hrvatska je porazom 3:1 od Meksika zaključila svoj nastup na 20. Svjetskom nogometnom prvenstvu. Nažalost, treći put zaredom – naši nogometaši nisu prošli skupinu, a što je možda još i gore, i četvrti put ostali su bez pobjede u zadnjim kolima po skupinama. Doduše, onaj prvi poraz na SP-u u Francuskoj od Argentine nije bio fatalan

Dokaži da si znalac

Ako misliš da svojim nogometnim znanjem i boljom strategijom može pomesti konkurenciju ovo je mjesto za tebe! Priključi se i igraj OVDJE!



Miguel Herrera, čije ime u prijevodu označava ribu kovač, po čemu dakle ima sličnosti s hrvatskim izbornikom, pokazao se kao puno veći i kompletniji trener nego kolega mu s hrvatske klupe. Doduše, stvar je trenerskog staža, jer meksički izbornik na klupama sjedi već 12 godina, za razliku od Kovačevih godinu i pol samostalnog rada. No čak ni to neiskustvo ne mora biti prevelik nedostatak ako uz sebe imate, kao što recimo ima Luis van Gaal – tri bivša (vrhunska) nogometaša.

Nažalost, Kovač se, dojam je, previše oslanjao na tehnička pomagala i teoriju, a premalo na nogometnu intuiciju i 'vic'. I čudi nas, ako je već odustao od imaginacije, kakvu je krasila igra naših u Francuskoj, ali i godinama poslije, zašto naši dečki nisu u zadnjih dvadesetak minuta igre protiv Meksika, od primljenog gola – iskazali njemački karakter, kojeg se često vezalo upravo uz Niku Kovača - već se jednostavno predali.

Baš kao što su i gosti u HTV-ovom studiju nakon dvoboja komentirali začuđenost Pranjićevom ulogom, Rakitićevim stavljanjem na krivu poziciju, nekoliko naših sugovornika i (bivših) nogometnih velikana dalo je jasan stav o taktičkim promašajima.

'S Pranjićem na lijevom boku u veznoj liniji izgubili smo puno u ofenzivi. A mi smo bili u situaciji da moramo ići na pobjedu. Očito se htjelo duplirati meksičke bokove, otkud su Herrerini igrači dosad najviše pratili. Također, nije mi jasno zašto su naši toliko dugo čekali s preuzimanjem rizika. Rakitić, koji je definitivno potrošen na krivoj poziciji, jer kao veznjak u Sevilli je loptama 'hranio' napadače, a sada je bio osuđen na iznošenje lopte. Već protiv Brazila, iako mnogi tvrde da smo izgubili (samo) zbog sudačkog poklona domaćinima, nije bilo idealno kao što se pisalo po medijima. Je li u toj utakmici izbornik trebao dati priliku Sammiru, teško je reći, ali definitivno se već tada trebalo krenuti na pobjedu. Brazil smo mogli pobijediti. Trebali smo uzeti ono što nam se nudilo, jer taj Brazil nije ništa posebno. U toj smo utakmici prokockali priliku. No lako je sada biti pametan. I kada nisi u stožeru, kada nisi na pripremama i kada ne znaš što se sve događa u glavama igrača. Siguran sam da će Kovač izvući pouke, jer u rukama ima dobru i potentnu mladu momčad.'

Drugi pak sugovornik ostao je začuđen krivim izborom pozicija za igrače koji su ove sezone odigrali vrhunske partije u svojim klubovima.

Luka Modrić je kao zadnji vezni nosio igru Reala i vodio ga do naslova u Ligi prvaka. Ivan Rakitić pak cijelu je sezonu bio sjajan na poziciji polušpice, i sada im trener zamijeni pozicije? Zašto? Ima dojam da se puno lutalo s formacijama. I nevjerojatno mi je da, ako uigravaš neku momčad, a to se sigurno nije radilo na treninzima uoči Meksika, da je Pranjić na toj poziciji na kojoj je započeo utakmicu, samo zbunjuješ igrače i nemaš uigranu momčad.'

Kritike prema Niki Kovaču nisu stale.

'Vidjeli ste da sve momčadi koje su iskočile na SP-u, a dolaze iz Južne i Srednje Amerike, pri tom ne mislim na Argentinu i Brazil, u svojoj momčadi imaju 'terijera' koji grize. Ako pak nemaš 'terijera', a mi ga u igri nismo imali, onda moraš kao Barcelona imati posjed lopte od barem 80 posto vremena. A to nismo imali...'.

Šteta je, kažu sugovornici, jer jedna je velika generacija prokockala - veliku priliku.

'Ja se lažem da se u nogometu treba eksperimentirati, ali to se može raditi u Puli ili Koprivnici, a ne s Modrićem, Mandžukićem, Rakitićem... Na mene su poseban dojam ostavili igrači koji su došli iz drugog plana, poput Perišića, Olića ili Lovrena. Podsjetili su me na vrijeme iz 1998. godine, kada glavne zvijezde nisu bile u vrhunskoj formi, ali su igrači poput Ladića, Jarnija, Asanovića dali svoj veliki doprinos.'