Logo (1)

španjolcima naslov

Hrvatska nakon velike borbe i dalje bez europskog zlata, no ne trebamo tugovati

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija u domovinu se vraća sa srebrnom medaljom s europskog prvenstva. Imala je Hrvatska priliku uzeti i zlato no na kraju su Španjolci slavili 22:20 i uskratili Hrvatskoj još veće veselje. No, i ovako su nas hrvatski rukometaši razveselili

Hrvatska rukometna reprezentacija samim ulaskom u finale Eura, napravila je velik posao. Jer uoči Eura, rijetko tko je očekivao ovakav uspjeh, pa je nastup u finalu već bila velika nagrada. A kada su naši rukometaši do njega došli, bilo je šteta da i propuste priliku osvojiti prvo i jedino zlatno odličje s velikih natjecanja a koje još nije stiglo u hrvatsko vlasništvo.

Ipak, u neizvjesnoj i uzbudljivoj završnici Španjolska je upisala pobjedu 22:20 te osvojila zlato, dok se Červarovi igrači kući vraćaju sa srebrnom medaljom.

Arena u Stockholmu bila je prepuna, a od 20.000 mjesta, barem desetak tisuća zauzeli su hrvatski navijači, što je jamčilo i veliki 'poguranac' Červarovim izabranicima.

Ovi su suparnici četiri dana ranije igrali utakmicu u Beču, relativno nevažnu, i jasno je bilo da će ova utakmica izgledati posve drugačije. Tako je i bilo. Jer Hrvatska je u Beču vrlo brzo odustala od 5+1 obrane, a sada se na ovaj način branila gotovo cijelo prvo poluvrijeme. Ono što je još bilo drugačije, jest rezultat. U Stockholmu je Hrvatska bila ta koja je imala prednost. Posebno dobro bilo je u prvih 20-tak minuta, kada su naši u napadu bili vrlo lucidni.

  • +45
EP u rukometu, finale, Španjolska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Domagoj Duvnjak bio je posebno raspoložen, jer zabijao je i iz igre, sa sedmerca (do 15. minute imao je 3/3), ali i razigravao suigrače, te je Hrvatska u 19. minuti imala vodstvo 10:7.

Uslijedio je time-out Španjolske, nakon čega je Hrvatska upala u 'crnu rupu', a što je s tri gola kaznio Pena Maqueda i donio izjednačenje na 10:10 u 24. minuti. Nažalost, ta crna rupa Hrvatske potrajala je do samog kraja prvog poluvremena, jer hrvatski rukometaši u periodu od 11 minuta nisu postigli pogodak. Osim toga, Duvnjak je u 28. minuti propustio realizirati i svoj prvi sedmerac. Jedini gol u završnici za Hrvatsku zabio je David Mandić.

Canellas je u 28. zabio za prvo vodstvo Španjolske (11:10), a onda je i Rodriguez Entrerrios osigurao Španjolskoj pogodak prednosti na odmoru (12:11). Podsjetimo, s identičnim se rezultatom otišlo i na odmor u Beču.

U drugom poluvremenu Hrvatska se defanzivno postavila u 6-0 obranu, a dobro je reagirao i Marin Šego. Tako da su prva dva napada Španjolaca ostala nerealizirana, dok je Stepančić pogodio za 12:12.

Veliki problem nastao je nakon isključenja Zlatka Horvata, jer Aballo Gomez u tom je periodu realizirao sedmerac i dva puta pogodio na prazan gol za vodstvo Španjolske 15:12. Prirodao mu se i Canellas te je Španjolska stigla do 16:12 u 36. minuti.

Červar je na parket poslao Josipa Šarca, koji je izborio sedmerac, a odgovornost je preuzeo Zlatko Horvat, koji je ostao smiren i smanjio zaostatak Hrvatske (13:16).

Na svu sreću, vremena je još bilo, a važan pogodak zabio je Domagoj Duvnjak za 14:16, nakon čega je stigla i nova Šegina obrana. Osim toga, i Guardiola je promašio na prazan gol.

Golman Moreno Perez de Vargas bio je u tim trenucima najraspoloženiji španjolski igrač, jer sve što su njegovi suigrači promašili u napadu, on je zaustavio u obrani.

Španjolci punih osam minuta nisu zabili gol, a naši su uspjeli 'mic po mic' doći na samo 'minus 1' (15:16). I kad smo već mislili da smo na korak do izjednačenja, stiglo je Karačićevo isključenje, kojeg je kaznio Dujšebajev (17:15).

Červar nije odustajao od igre bez golmana u trenucima kada smo imali isključenog igraća, s time da je sada to bilo uspješnije jer Mamić je uspio pogoditi (16:17).

U 49. minuti Marino Marić vratio je stvari na početak, zabivši za 18:18. Hrvatska obrana funkcionirala je sjajno, dok je u napadu ipak 'štekalo'. Baš kao i kod Španjolaca, pa gotovo pet minuta nismo vidjeli pogodak ni s jedne ni s druge strane.

Na svu sreću, u takvoj, neizvjesnoj i izjednačenoj završnici Hrvatska je prva uhvatila prednost (Luka Stepančić za 19:18), prebacivši pritisak na leđa suparnika.

U zadnjih dvije minute ušlo se s rezultatom 20:20, ali Abello Gomez uspio je realizirati sedmerac za 21:20. Našim je igračima oduzeta lopta zbog koraka Igora Karačića, a Španjolska je u zadnju minutu ušla s prednošći i napadom za pobjedu. Dušebajev je uspio pogoditi za 22:20, na kon čega više nije bilo vremena za prokret.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 20:22

Pred 20.000 gledatelja u Tele2 Areni sudili su Makedonci Načevski i Nikolov.

HRVATSKA: Šego (4 obrane), Ašanin; Musa, Horvat 2, Mandić 1, Stepančić 3, Duvnjak 5, Karačić 4, Matanović, Šipić, Brozović 1, Marić 3, Mamić 1, Šarac, Hrstić, Cindrić

ŠPANJOLSKA: Vargas (8 obrana), Coralles: Aguinagalde 2, Abello 5, Sole 1, Canellas 2, Dušebajev 2, Entrerrios 2, Maqueda 3, Fernandez 1, Sarmiento 2, Goni 1, Figueras 1, Morros, Arino, Guardiola

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal