JOŠ MALO PA POČINJE

Hrvatska na atletskom SP-u ima tri maratonke, jedna je svjetska prvakinja, ali ih u Dohi čeka pakao

23.09.2019 u 17:39

Bionic
Reading

Na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi (27. rujna do 6. listopada) Hrvatska će imati tri maratonke, Bojanu Bjeljac (30), Mateu Parlov Koštro (27) i Nikolinu Šustić Stanković (32). U Dohi se očekuju teški vremenski uvjeti, a dobar plasman bio bi ako bi naše maratonke završile u gornjoj polovici poretka

Maratonska utrka za žene starta u ponoć (23.59 sati po lokalnom vremenu). Još veći problem su teški vremenski uvjeti, velike vrućine, preko dana oko 40 stupnjeva, a po noći između 30 i 33 stupnjeva Celzijusovih, te jaka sparina.

'Nikolina Šustić Stanković je svjetska prvakinja na 100 kilometara. No, ona je ultramaratonka i maraton joj nije glavna disciplina, ali Matea i Bojana su u pozitivnom ritmu i vjerujem da mogu izboriti OI u Tokiju, odnosno biti u gornjoj polovici', izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare atletski izbornik Mladen Katalinić.

'S obzirom da nas čekaju teški uvjeti, utrka će biti veliki izazov. No, velika je čast trčati za Hrvatsku na SP i jedino što mogu obećati je da ću dati sve od sebe', izjavila je Matea Parlov Koštro, koja je u veljači ove godine istrčala osobni rekord (2:32:43 sata).

Bojana Bjeljac je početkom travnja u Hannoveru istrčala osobni rekord (2:31:26 sata), ali početkom ljeta imala je zdravstvenih problema i zaostala je u trenažnom procesu.

'Ja sam sretna što sam se uopće uspjela plasirati na SP. Zbog brutalnih vremenskih uvjeta nitko ne očekuje osobne rekorde, pa niti ja, ali nadam se dobrom plasmanu', rekla je Bojana Bjeljac.

Mladen Kršek, atletski trener za srednje i duge pruge, smatra da bi dobar plasman bio ako bi naše maratonke završile u gornjoj polovici:

'Maraton je najzahtjevnija disciplina na SP, a pogotovo u vremenskim uvjetima koji će nas čekati u Dohi. Bit će teško i od nikoga ne treba očekivati velike rezultate, ali ovo je SP i bitan je plasman. A ja vjerujem da naše maratonke mogu do dobrog plasmana ako pametno odrade utrku. Dobar plasman bio bi gornja polovica, a ako bi netko bio u prvoj trećini to bi bilo još bolje. Mislim da su naše djevojke spremne za takav plasman, a u budućnosti će biti još bolje. Mlade su, perspektivne i na početku su karijere. Već su ušle u europski vrh, a nadam se da ćemo uskoro imati tri maratonke ispod 2:30 sata, što bi bilo veliko ostvarenje.'